Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Αναβάθμιση των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων στην Οία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Επιχείρησης:


Σας γνωρίζουμε ότι δημοσιεύθηκε η απόφαση έγκρισης Τροποποίησης  Περιβαλλοντικών όρων, η οποία αφορά την προσθήκη μονάδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας και την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων για απεριόριστη άρδευση και την παράταση ισχύος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για το έργο, «Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και Καθαρισμού Λυμάτων Οίας» Νομού Κυκλάδων.
Με την έγκριση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του πρωτοποριακού καινοτόμου συστήματος άρδευσης του κάμπου Μπαξέδων της Οίας, που θα χρησιμοποιεί τις εκροές των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, κατόπιν κατεργασίας με πρωτοπόρα μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων με μεμβράνες. Η μονάδα θα χρησιμοποιεί  «εξαντλημένες» μεμβράνες αντίστροφης ώσμωσης για θαλασσινό νερό. Ο όρος «εξαντλημένες» αναφέρεται σε μεμβράνες που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αφαλάτωση θαλασσινού νερού λόγω μικρής σχετικά απόρριψης αλάτων και θα έπρεπε να απορριφθούν στο περιβάλλον, αλλά εξακολουθούν να είναι χρήσιμες για νερό χαμηλής συγκέντρωσης αλάτων, όπως είναι αυτό των κατεργασμένων λυμάτων από τις Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ)  της Κοινότητας Οίας. Η μονάδα συνεπώς θα εκτελεί την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων παρέχοντας νερό αρίστης ποιότητας και αποκλείοντας όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά και επιβλαβή ιχνοστοιχεία.
Συγκεκριμένα η ποιότητα του παραγόμενου νερού θα καλύπτει υγειονομικά και χημικά  τις προδιαγραφές του νερού για απεριόριστη άρδευσης, σύμφωνα με τις ΚΥΑ Αριθμ. οικ.145116/8-3-2011 και  ΚΥΑ Αριθ. Οικ. 191002/9-9-2013.
Το συνολικό έργο περιλαμβάνει την μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας, αντλιοστάσιο άρδευσης και το δίκτυο άρδευσης που καλύπτει των κάμπο των Μπαξέδων Οίας. Με την συγκεκριμένη απόφαση δίνεται η δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου. Να τονίσουμε ότι τέτοιο έργο γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Το συγκεκριμένο έργο μπορεί άμεσα να συμβάλλει:
  • Στην βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου νερού από τις εγκαταστάσεις ΕΕΛ της Οίας, λόγω ανάμιξης του πλεονάσματος του νερού άρδευσης με τις υπάρχουσες εκροές των ΕΕΛ της Οίας.
  • Στην αξιοποίηση και ανακύκλωση των υδάτινων πόρων που προέρχονται από αφαλάτωση θαλασσινού νερού και  τώρα αποβάλλονται στη θάλασσα.
  • Στην παραγωγή νερού για απεριόριστη άρδευση όλων των καλλιεργειών με αρίστη και διασφαλισμένης ποιότητας νερό.
  • Στην διάθεση του παραγόμενου νερού για άρδευση σε πολύ χαμηλή τιμή για τους αγρότες .
  • Στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής της Οίας και την ανάπτυξη νέων δυναμικών καλλιεργειών αλλά και την ενίσχυση των υπαρχουσών καλλιεργειών για τις οποίες προβλέπεται δυνατότητα άρδευσης.
  • Στην μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος μέσω της βελτίωσης της ποιότητας των κατεργασμένων λυμάτων αλλά και της χρησιμοποίησης "αχρήστων" μεμβρανών αντίστροφης ώσμωσης για θαλασσινό νερό, αλλά χρήσιμων για κατεργασία λυμάτων,  οι οποίες διαφορετικά θα  διατίθενται  άμεσα στο περιβάλλον ως άχρηστες.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή και καινοτόμο δράση, της οποίας ο σχεδιασμός ξεκίνησε το 2008 από τον κ. Χάλαρη Γεώργιο, Πρόεδρο της Κοινότητας Οίας, κι προωθείται επιτυχώς και υλοποιείται από την υφιστάμενη Διοίκηση της Επιχείρησης.
 
 
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΘΗΡΑΣ
 
 
 
 
 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
H LIDL Ελλάς και το Ίδρυμα Α. Λασκαρίδη καθάρισαν το βυθό και τις ακτές της Σαντορίνης
Δήλωση Δημάρχου Θήρας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Σεπτεμβρίου
Lost Atlantis Museum : Ανακοίνωση ωραρίου μέχρι 15 Οκτώβρη
Ξεκινούν οι εγγραφές στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Θήρας
Επανέναρξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων για τον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης "Το Αρκάδι"
Επίσκεψη της Κ. Μονογυιού στο Πτωχοκομείο Θήρας
Η εκδήλωση της Lidl Ελλάς και του Ιδρύματος Λασκαρίδη στη Σαντορίνη
Δήμος Θήρας : Μεθοδικά και συντονισμένα προχωρά το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τη Σαντορίνη
Συνεχίζονται μέχρι 25/10 τα δρομολόγια του Worldchampion Jet
Συνάντηση του Δημάρχου με τον Γενικό Γραμματέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη
Το αναλυτικό πρόγραμμα της 58ης αιμοδοσίας
Επίσκεψη Νίκου Συρμαλένιου σε Σαντορίνη
Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος είχε ο Δήμαρχος Θήρας για το νέο λιμάνι
Με «fast track» και προυπολογισμό 40 εκ. ξεκινά Μαρίνα για 350 σκάφη στο Μονόλιθο
9 στα 9 βραβεία για τη SantoWines στο Decanter World Wine Awards 2020
Denaxa
Λιγνός_νέα
Hondos_200929
Poliiatreio
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.