Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020

Χαμηλά κινούνται οι κρατήσεις, προβληματισμοί για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων

Εποχή κρίσιμων αποφάσεων αποτελεί αυτή μέχρι το τέλος του μήνα, δεδομένου οτι το μέγεθος των κρατήσεων θα κρίνει το άνοιγμα ή μη πολλών ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων και κατ' επέκταση τουριστικών επιχειρήσεων.

 

Μέχρι στιγμής πάντως η χαμηλή ζήτηση ειδικά σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, μετριάζει ολοένα και περισσότερο τις προσδοκίες.

 

Απο πλευράς ξενοδόχων και ιδιοκτητών καταλυμάτων εκφράζεται ο φόβος πως ένα σημαντικό ποσοστό των μανάδων θα παραμείνουν κλειστές τη φετινή περίοδο, ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς με μεγάλη προσφορά κλινών, με τις δε τιμές να κινούνται κατα συνέπεια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

 

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες και συνολικά την εικόνα στη χώρα, οι πληρότητες αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο κινούνται στο 8% με 12% με κατα τόπους όμως διαφοροποιήσεις.

 

Έτσι, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και σπίτια κοντά στην Αττική αλλά και την Εύβοια εμφανίζουν αρκετά μεγαλύτερες απο τον μέσο όρο πληρότητες απο Έλληνες επισκέπτες, λόγο της κοντινής απόστασής τους απο την Αθήνα και το χαμηλό κόστος μετακίνησης απο και προς αυτά, σε σχέση με νησιωτικούς προορισμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα οι οποίοι επιβαρύνονται λόγο του κόστους αλλά και χρόνου που απαιτείται για την μετακίνηση σε αυτούς.

 

Ως προς τους ξένους επισκέπτες, επικρατεί μεγαλύτερος προβληματισμός δεδομένης της ακόμη χαμηλής ροής κρατήσεων αεροπορικών θέσεων, γεγονός που αντανακλά τους γενικότερους προβληματισμούς και τη δυστοκία.

 

Απο την άλλη πλευρά, οι αισιόδοξοι αλλά κι έμπειροι επαγγελματίες του χώρου, υποστηρίζουν οτι δεδομένου του παγκόσμιου προβλήματος που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί, είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε την κατάληξη αλλά και το μέλλον της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, κρίνοντας ως βάσιμα πιθανό ένα απότομο και μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών για την Ελλάδα, μετά το πρώτο διερευνητικό για την εξέλιξη των πραγμάτων διάστημα που περνάμε αυτή την εποχή.

 

Τα κρίσιμα σημεία πάντως που θεωρούν οι ξενοδόχοι ως ενδεικτικά όσον αφορά το τι μέλει γενέσθαι, είναι τα εξής:

 

Πρώτον, η κίνηση στο αεροδρόμιο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, δεν υποδέχεται περισσότερους από 10.000 έως 12.000 επισκέπτες την ημέρα, εξαιτίας της πανδημίας, όταν πέρυσι ξεπερνούσαν τις 80.000 ημερησίως αυτή την περίοδο.

 

Δεύτερον, «βαρίδι» για τη λειτουργία των επιχειρήσεων αποτελούν και τα θέματα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, αφού ένας μεγάλος αριθμός ξενοδόχων θεωρεί ότι δεν έχει τη δυνατότητα να δανειοδοτηθεί με τους όρους που υπάρχουν στην αγορά.

 

Τρίτον, η κρατική ενίσχυση η οποία ακόμα και με τις αλλαγές που έγιναν θεωρείται «ακριβή λύση» σε ότι αφορά το μη μισθολογικό κόστος.

 

Τέταρτον, ένα σημαντικό στοιχείο για τα ξενοδοχεία είναι το ξεκαθάρισμα του τοπίου σε ότι αφορά τους γιατρούς.

 

Πάντως οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, αλλά αυτό απαιτεί να αλλάξει η εικόνα και να δημιουργηθεί κλίμα φιλικό προς τα ταξίδια ώστε να αυξηθούν και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία.

 

Στην "γλώσσα των αριθμών" τέλος και όπως πρoκύπτει από τα συμπεράσματα έκθεσης για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό της ΕΥ Ελλάδος (Ernst & Young), στα 10 δισ. ευρώ ανέρχονται οι εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων του τουριστικού κλάδου το 2020, ενώ στα 4,46 δισ. η εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία.

 

Αυτό σημαίνει ότι για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας η απώλεια του τζίρου εκτιμάται φέτος στο 1,2 δισ. και για τα εποχικής λειτουργίας στα 3,26 δισ.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Atacon
Covid Protection
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Επίβλεψη των έργων Μονόλιθου και Αθηνιού απο τις αρμόδιες υπηρεσίες
Ανακατασκευάζονται οι παιδικές χαρές του νησιού μας, έτοιμη του Μανωλά!
Δήμος Θήρας : Ξεκινήσαμε! Η Σαντορίνη παραμένει μοναδική
Δημόσιο ευχαριστήριο του Πτωχοκομείου Θήρας στους δωρητές του
Ασφαλτοστρώσεις σε τμήματα του δημοτικού οδικού δικτύου των Φηρών, απο 3.7
Ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για τη σπουδαιότητα της τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας
«Γράμμα από τη Σαντορίνη» του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, στην Καθημερινή
Μεγαλύτερο δρομολόγιο για το Worldchampion λόγω της μη δρομολόγησης του Tera
Ανακοίνωση του Συνδικάτου τουρισμού Θήρας για την έκτακτη αποζημίωση των 534 ευρώ
Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκου, με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Θήρας, Μ. Ορφανό
Άνοιξε το Food Hall της Vita Epsilon
Επιταχύνεται ο εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας – Ελπίδες για έκθεση τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου και της Κόρης, την Άνοιξη του 21
Αφίχθη το 1ο charter. Καλή τουριστική χρονιά!
SEAJETS: Έναρξη δρομολογίων από 3 Ιουλίου 2020
Για χρόνια «έφταιγε» ο χάρτης, δημοσίευμα στον «Εφοπλιστή» για το Sea Diamond
web radio
VE
Hondos Center
Λιγνός_νέα
Poliiatreio
Όμηρρς
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.