Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έκτακτο Δ.Σ. αύριο για τις αναστολές έκδοσης οικοδομικών αδειών

Κατεπειγόντως συγκλήθηκε έκτακτο ΔΣ αύριο με τηλεδιάσκεψη, με μοναδικό αντικείμενο την αρμοδιότητα της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ κατά την διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

Έχει προηγηθεί σχετική παράσταση- διαμαρτυρία της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης.προς τα συναρμόδια υπουργεία, λόγω της κωλυσιεργίας τους τελευταίους 8-9 μήνες που παρατηρείται στην έκδοση οικοδομικών αδειών λόγω της εμπλοκής της υπηρεσίας. Η επιστολή έχει ως ακολούθως:
 

Κύριοι Υπουργοί,

Θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια και την απογοήτευση μας για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που έχει επέλθει τους τελευταίους 8 μήνες από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) Θήρας, λόγω της εμπλοκής στην διαδικασία αδειοδότησης της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Αν. Στερεάς και Κυκλάδων.

Η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟ όλως αιφνιδίως με το υπ. αρ. ΥΠΠΟΑ/ γδαμτε/535577/55842 της 04-10-2019 έγγραφο της με θέμα “Επισήμανση καθεστώτος προστασίας της νήσου Θήρας ως ιστορικού τόπου” ανακάλυψε την αρμοδιότητα της να γνωμοδοτεί παράλληλα με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) επί των μελετών που κατατίθενται στην ΥΔΟΜ Θήρας για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Ουσιαστικά ζητά την αποστολή του συνόλου των μελετών που αφορούν ανεγέρσεις νέων οικοδομών καθώς και επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτήρια, προς έγκριση από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και κατά συνέπεια το Τοπικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ.

Για την Σαντορίνη καθώς και για τα υπόλοιπα νησιά αρμοδιότητας της ΥΔΟΜ Θήρας, (Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Ανάφη Θηρασία), ήταν έτσι κι αλλιώς μια δύσκολη, επώδυνη και χρονοβόρα διαδικασία η έκδοση οικοδομικής άδειας, εξαιτίας της δυσλειτουργίας του Σ.Α. αλλά και της υποστελέχωσης του Πολεοδομικού Γραφείου Θήρας.

Πέραν της τεράστιας χρονικής καθυστέρησης που έχει επιφέρει η συγκεκριμένη απαίτηση της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων (ουσιαστικά σταματάει την νόμιμη δόμηση στην Σαντορίνη), θεωρούμε ότι είναι εσφαλμένη, διότι για την έγκριση νέων οικοδομών ή την επισκευή υφισταμένων, αρμόδιος φορέας είναι το ΥΠΕΝ μέσω του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), το οποίο συνεδριάζει στην Σαντορίνη κατά τακτά χρονικά διαστήματα, διεκπεραιώνοντας τις υποθέσεις και τις μελέτες που διαβιβάζονται προς αυτό. Εξυπακούεται ότι για τις μελέτες που αφορούν σε κηρυγμένα μνημεία ή βρίσκονται σε ζώνες προστασίας αυτών αλλά και για όλες τις μελέτες που αφορούν σε περιοχές εντός των αναθεωρημένων αρχαιολογικών χώρων, θα εξακολουθεί να έχει την ευθύνη της έγκρισης τους το ΥΠΠΟ μέσω της εκάστοτε Εφορείας Αρχαιοτήτων, όπως ίσχυε και ισχύει έως σήμερα.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο μέσος χρόνος για την έγκριση κάποιας μελέτης από το τοπικό Συμβούλιο των Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, στις μέχρι τώρα υποβαλλόμενες σε αυτό μελέτες είναι περίπου 2 χρόνια. Από το Οκτώβριο του 2019 που έγινε η παραπάνω υπενθύμιση της Γενικής Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟ προς την ΥΔΟΜ Θήρας, δεν έχει εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια από πλήθος άνω των 250 κατατεθειμένων φακέλων (αν και έχουν την έγκριση του Σ.Α . Π. Θήρας). Είναι πλέον μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αφού όχι μόνο δεν θα μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες για ανέγερση, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά δεν θα μπορούμε ούτε να επισκευάζουμε, να εκσυγχρονίζουμε και να αναβαθμίζουμε τις ήδη υπάρχουσες υποδομές μας.


 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Πολιτική προστασία στη Σαντορίνη το 2024, ενημερωτική εκδήλωση απο τη Λαική Συσπείρωση
Η Μαρία Πρασίνου και η Άννα Δεναξά μαγείρεψαν ντοματοκεφτεδες γιαπράκια και κριθαράκι με θαλασσινά!
Από τα 20 ηφαίστεια του Αιγαίου, της Σαντορίνης είναι το πιο ενεργό σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa
2 καθαρίστριες ζητά το πτωχοκομείο Θήρας
Δελτίο πρόγνωσης ανέμων που θα φτάνουν στα 7 μποφόρ απο το λιμεναρχείο Θήρας
Αναζητώντας τα καλύτερα επιδόρπια κρασιά του κόσμου, το Forbes ανακάλυψε το Visanto κι ενθουσιάστηκε!
Ομιλία του Σάββα Καλεντερίδη στη Σαντορίνη το Σάββατο 30 Μαρτίου
Την πρώτη έκθεση κρασιού Εstεres διοργανώνει η SanDrops στις 7/4 στο Κτήμα Αργυρού
Περισσότερες οι φετινές καλοκαιρινές διεθνείς πτήσεις στα αεροδρόμια της Ελλάδας
Ε. Νομικού : Νέα δημοσίευση στο NATURE GEOSCIENCE αποδεικνύει ότι η ηφαιστειακή έκρηξη του 726 μ.Χ. ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο πιστεύαμε
Ημερίδα του ΙΜΠΗΣ το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 19:00)
Η Ο.Μ ΘΗΡΑΣ και η ΝΕΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχαιρετούν τον Δημήτρη Παγκαλίδη
Ευχετήριο μήνυμα δημάρχου της 25ης Μαρτίου
"ΒΓΑΛΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠ' ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ" 28-29-30 και 31 ΜΑΡΤΙΟΥ απο το ΘΕΑΤΡΙΚΌ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Με εθνική υπερηφάνεια και θρησκευτική ευλάβεια γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στη Σαντορίνη
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.