Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020

Το κυβερνητικό πλάνο για την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου στην Σαντορίνη

Από το γραφείο τύπου του βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα, λάβαμε το παρακάτω πολύ κατατοπιστικό Δελτίο:

Απάντηση -με σημαντικά και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία- στην ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, με θέμα την ανάγκη εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου για την Σαντορίνη, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως ο υπερτουρισμός και η έλλειψη υποδομών, έδωσε ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Υπουργός, επιβεβαιώνοντας απόλυτα το περιεχόμενο της ερώτησης του Βουλευτή, γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου για το νησί, με κύριους στόχους την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην Σαντορίνη, την ενίσχυση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, καθώς και την προστασία του παγκόσμιου brand «Santorini», μέσω της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων δημοσίων φορέων κεντρικής διοίκησης  (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείο Τουρισμού), των τοπικών φορέων (Δήμος, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κ.λπ.) καθώς και του ιδιωτικού τομέα (π.χ. Εμπορικά Επιμελητήρια).

Ειδικότερα, πρόταση του Υπουργείου Τουρισμού αποτελεί η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης και προώθησης προορισμού (DestinationManagement Organization- DMO), ο οποίος θα συντονίζει και θα συμβάλλει στην επίτευξη των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων και τη διάχυση των οικονομικών και κοινωνικών ωφελειών από τον τουρισμό σε όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγικούς φορείς.

Ο συγκεκριμένος φορέας θα φέρει την ονομασία «Σαντορίνη-Διεθνής προορισμός παγκόσμιας εμβέλειας», ενώ θα διαχειρίζεται και θα εκμεταλλεύεται ορθολογικά όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν έναν τουριστικό προορισμό, μέσω της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ο οργανισμός διαχείρισης προορισμού θα έχει ως αντικείμενο αφενός μεν το σχεδιασμό μίας στρατηγικής διαχείρισης και marketing για την περαιτέρω ενδυνάμωση του brand του νησιού, αφετέρου δε, την προώθηση και την προβολή της Σαντορίνης ως διεθνή προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ παράλληλα θα συντονίζει τη συνεργασία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και της τοπικής κοινωνίας.

Υπό την ομπρέλα του φορέα, προκρίνεται η συμμετοχή στο εθνικό παρατηρητήριο   αειφορίας, στα πρότυπα του International Network of SustainableTourismObservatories (INSTO) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Ήδη το Υπουργείο Τουρισμού έχει προχωρήσει στην συγκρότηση ομάδας εργασίας με αντικείμενο το σχεδιασμό οδικού χάρτη για τη δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου για την επίτευξη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Τελικός σκοπός είναι ο προορισμός να ενταχθεί στο χάρτη των βιώσιμων προορισμών, που αποτελεί κριτήριο λήψης ταξιδιωτικών αποφάσεων για μεγάλη μερίδα «ποιοτικού τουρισμού».

Το πλάνο δράσεων που προτείνεται από το Υπουργείο Τουρισμού μετά τη σύσταση του φορέα διαχείρισης αφορά τρεις άξονες:

1ος άξονας: βιώσιμη Σαντορίνη- προσβασιμότητα
2ος άξονας: ασφαλής Σαντορίνη-υποδομές
3ος άξονας: ψηφιακή Σαντορίνη- διαχείριση προορισμού

Στους άξονες αυτούςπροβλέπεται η διαχείριση μείζονων ζητημάτων του νησιού όπως: ενεργειακά προβλήματα, ενίσχυση υδροδότησης, διαχείριση απορριμμάτων, χώροι στάθμευσης, λιμενικές υποδομές, νέα γραμμή τελεφερίκ, οδικό δίκτυο, ενίσχυση αστυνόμευσης κ.α.

Για την κατάρτιση του εν λόγω σχεδίου δράσης έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα των λιμενικών υποδομών, του οδικού δικτύου, της ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του χωρικού σχεδιασμού, της ασφάλειας και των παροχών υγείας, ενώ αντίστοιχη συνάντηση αναμένεται να επαναληφθεί εντός του Φεβρουαρίου.

 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Reschedule
Koronoios
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διακοπές ηλεκτροδότησης από ΔΕΔΔΗΕ για Πέμπτη & Παρασκευή
ΕΛ.Γ.Α.: Δηλώσεις Ζημιών από Ανεμοθύελλα σε Οία & Θηρασία
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Καρτεράδου λόγω απαραίτητων εργασιών για την αποκατάσταση βλάβης στο δίκτυο αποχέτευσης
Άρση απαγορευτικού & νέα δρομολόγια για το Πρέβελης
1572, η νέα γραμμή επικοινωνίας για τον Τουρισμό
Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου
Δεμένο στην Μήλο το Πρέβελης
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας από την αντιδήμαρχο Σοφία Κίτσου
Εφημερεύοντα φαρμακεία Σαντορίνης για Τρίτη
Εθελοντική προσφορά του Κοινοτικού Συμβούλιου Οίας
Μόνο Τετάρτες συναλλαγές στην ΔΕΥΑΘ Οίας
Δηλώσεις του Δημάρχου στο Open TV για την παύση των οικοδομικών εργασιών
13η Μαύρη Επέτειος από το Ναυάγιο του Sea Diamond
Διακοπές ηλεκτροδότησης από ΔΕΔΔΗΕ για Τρίτη- Τετάρτη
Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
web radio
Web Tv
Denaxa
Mikres Aggelies
Nova
Poliiatreio
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
Διαφημιστικό - Αγγελίες: [email protected]
FOLLOW US
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.