Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020

Οι θέσεις της Θηραϊκής Πολιτείας για τη χωροθέτηση νέου λιμένα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προς δημοσίευση
13 Φεβρουαρίου 2020
Μεγαλοχώρι Σαντορίνη
Πληρ:[email protected]

Οι θέσεις της Θηραϊκής Πολιτείας για τη χωροθέτηση νέου λιμένα.
     Η δημιουργία νέου λιμένα στο νησί και η χωροθέτηση του αποτελεί μείζον θέμα. Μετά την ανακατασκευή του Αθηνιού που ολοκληρώθηκε το 2010 και τη ρηγμάτωση του προβλήτα τον Δεκέμβριο του 2015, κατέστη επιτακτική η εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη δημιουργία νέου λιμένα. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν ενέργειες για την αποκατάσταση και την επέκταση του Αθηνιού, γνωρίζοντας ότι η κατασκευή ενός νέου λιμένα είναι χρονοβόρα καθώς και ότι ο Αθηνιός θα εξυπηρετήσει το νησί ως κύρια πύλη εισόδου μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου.  Έχοντας υπ’ όψιν τις τουριστικές ροές και τη λειτουργία που θα μπορέσει να έχει ο Αθηνιός ως δευτερεύον λιμάνι, το σχέδιο ανακατασκευής του προβλέπει την επέκταση του χερσαίου τμήματος του.
     Από το 2012 ξεκινούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία προβλητών διαφυγής λόγω της έξαρσης της ηφαιστειακής δραστηριότητας εκείνη τη χρονιά, και μέσα στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας.  Οι θέσεις οι οποίες προτείνονται από τους επιστήμονες είναι ο Κολούμπος και η Βλυχάδα.  Μετά από πολύχρονη αναμονή για τις αδειοδοτήσεις τους, σήμερα βρίσκονται αδειοδοτημένες και ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση για την κατασκευή τους. Παρόλα αυτά η νέα Δημοτική Αρχή επιλέγει να παγώσει οποιαδήποτε ενέργεια σχετική με τους προβλήτες διαφυγής ματαιώνοντας οποιοδήποτε σχέδιο υλοποίησης τους. Ο Κολούμπος, θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη μια πιθανή θέση για νέο λιμένα με σημαντικά συντομότερη και ασφαλέστερη διαδικασία καθότι έχει ήδη εξασφαλιστεί η περιβαλλοντολογική άδεια, καθώς έχει ολοκληρωθεί και η αδειοδότηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.  Η δημιουργία ενός νέου λιμένα απαιτεί χρόνια, και σίγουρα όχι 3 όπως δεσμεύτηκε η Νέα Δημοτική αρχή προεκλογικά, υποστηρίζοντας ότι θα κάνει διαδικασίες fast track. 
Το 2019 ο Νίκος Ζώρζος εξασφάλισε τη χρηματοδότηση των μελετών για το νέο λιμάνι, με συνολικό ποσό τα 2εκ.€ τα οποία θα καλυφθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από αυτό το ποσό, τα 713.000€ θα δοθούν για την εκπόνηση προκαταρτικής μελέτης χωροθέτησης από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. 
Η απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει την βούληση του Δ.Σ. για την κατασκευή νέου λιμένα στη Βλυχάδα ή τον Μονόλιθο. Έχοντας υπόψιν μας την απόρριψη της μελέτης περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων για την κατασκευή λιμανιού στη Βλυχάδα, τον Ιούλιο του 2010, ζητήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να μην παρθεί απόφαση που να περιλαμβάνει δέσμευση υπέρ του Μονολίθου ή της Βλυχάδας μόνο.   Και τούτο διότι σε περίπτωση απόρριψης και των δύο θα βρεθούμε πάλι στην αρχή των προσπαθειών μας. Η Θηραϊκή Πολιτεία με υπευθυνότητα και έχοντας βαθειά γνώση της δημόσιας διοίκησης, επιλέγει να μην προτείνει την μία ή την άλλη θέση.  Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή είναι δουλειά των επιστημόνων και οτι δεν πρέπει να δεσμευτούμε προς μια κατεύθυνση η οποία ενδέχεται να μας εγκλωβίσει στο μέλλον. 

 
Για τη Θηραϊκή Πολιτεία

Νίκος Ζώρζος
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Reschedule
Koronoios
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διακοπές ηλεκτροδότησης από ΔΕΔΔΗΕ για Πέμπτη & Παρασκευή
ΕΛ.Γ.Α.: Δηλώσεις Ζημιών από Ανεμοθύελλα σε Οία & Θηρασία
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Καρτεράδου λόγω απαραίτητων εργασιών για την αποκατάσταση βλάβης στο δίκτυο αποχέτευσης
Άρση απαγορευτικού & νέα δρομολόγια για το Πρέβελης
1572, η νέα γραμμή επικοινωνίας για τον Τουρισμό
Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου
Δεμένο στην Μήλο το Πρέβελης
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας από την αντιδήμαρχο Σοφία Κίτσου
Εφημερεύοντα φαρμακεία Σαντορίνης για Τρίτη
Εθελοντική προσφορά του Κοινοτικού Συμβούλιου Οίας
Μόνο Τετάρτες συναλλαγές στην ΔΕΥΑΘ Οίας
Δηλώσεις του Δημάρχου στο Open TV για την παύση των οικοδομικών εργασιών
13η Μαύρη Επέτειος από το Ναυάγιο του Sea Diamond
Διακοπές ηλεκτροδότησης από ΔΕΔΔΗΕ για Τρίτη- Τετάρτη
Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
web radio
Web Tv
Denaxa
Mikres Aggelies
Nova
Poliiatreio
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
Διαφημιστικό - Αγγελίες: [email protected]
FOLLOW US
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.