Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020

Άρθρο του Μ.Καφούρο στον Οινοχόο

      Η Σαντορίνη, τα τελευταία χρόνια, καταγράφει σημαντικές παγκόσμιες διακρίσεις, αφενός  στον τουριστικό τομέα καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών στον κόσμο, αφετέρου στον πρωτογενή  τομέα καθώς το κρασί ΠΟΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ φαίνεται να αποτελεί τον πρεσβευτή του ελληνικού κρασιού στην διεθνή αγορά.
      Στον μακρύ κατάλογο των θετικών αναφορών και δημοσιευμάτων για τη Σαντορίνη στα έντυπα, στα ηλεκτρονικά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κύρια θέματα αποτελούν η ποιότητα και η ιδιαιτερότητα των κρασιών της, ο ιστορικός αμπελώνας του νησιού, η γαστρονομία  και τα τοπικά προϊόντα,  οι φυσικές ομορφιές, η αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών, οι εκατοντάδες εκκλησίες της, όλα εκείνα τα στοιχεία που συνδέονται με τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα των Σαντορινιών. 
      Παρατηρείται δυστυχώς  τα τελευταία χρόνια να  πυκνώνουν και  οι αρνητικές αναφορές,  που όχι μόνο τραυματίζουν την εικόνα του νησιού, αλλά κυρίως προκαλούν σοβαρότατο  προβληματισμό για το μέλλον του.
      Οι ανεπαρκείς και προβληματικές υποδομές, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, η άναρχη δόμηση, ο ανεξέλεγκτος αριθμός αυτοκινήτων και επιχειρήσεων, οι χιλιάδες ημερήσιοι επισκέπτες ακόμη και η κατάσταση υγιεινής των τετράποδων της Σαντορίνης, αποτελούν θέματα που πολλές φορές  δημιουργούν αρνητική εικόνα και εκθέτουν το νησί παγκοσμίως. 
      Η Σαντορίνη σήμερα δεν είναι απλώς ένα οποιοδήποτε νησί του Ελληνικού Αρχιπελάγους, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό εθνικό κεφάλαιο και εν δυνάμει κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς.
      Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, κυρίως του κρασιού και του αμπελώνα,  αντιλήφθηκαν  πρώτοι   τη σπουδαιότητα της ένταξης της Σαντορίνης στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και, ως πρώτο βήμα, συμμετείχαν και συνδιοργάνωσαν το 2015 στη Σαντορίνη το συνέδριο της  UNESCO «Πολιτισμός και Παραδόσεις του Οίνου».
       Το δεύτερο βήμα έγινε το 2018  με την ένταξη της   Αμπελοοινικής Παράδοσης της Σαντορίνης στο Εθνικό Ευρετήριο της   Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος, κατόπιν έγκρισης του σχετικού φακέλου  από την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή. Βασικά στοιχεία του φακέλου αποτελούν  αφενός ο αμόλυντος από φυλλοξήρα ιστορικός αμπελώνας της Σαντορίνης,  με την ιδιαίτερη παραδοσιακή καλλιεργητική  πρακτική και τον σπάνιο ποικιλιακό του πλούτο,  αφετέρου ο πολιτισμός και οι τέχνες  που αναπτύχθηκαν  γύρω από την  αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή της Σαντορίνης.
      Το τρίτο και σημαντικότερο βήμα, που πρέπει να αποτελέσει  και Εθνικό στόχο είναι  η ένταξη της Αμπελοοινικής Παράδοσης της Σαντορίνης στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
      Μια  καθολική συστράτευση απαιτείται σήμερα προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους τα μεγάλα και δυσεπίλυτα  προβλήματα του νησιού, με σεβασμό στον άνθρωπο,  στο περιβάλλον, με στόχο την αειφορία και τη βιωσιμότητα του νησιού.
      Πρόσφατα εκπονήθηκε και παρουσιάστηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης προορισμού για τη Σαντορίνη, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού. Παρότι φιλοδοξεί να εμπλέξει τοπικούς φορείς και υπουργεία, θεωρούμε ότι αυτό από  μόνο του δεν αρκεί.
      Η εμπειρία έχει δείξει ότι όσο καλή πρόθεση κι αν υπάρχει από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κοινωνίας, δυστυχώς δεν  αρκεί για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο ολοκληρωμένο και σύνθετο πρόγραμμα είτε γιατί προσκρούει στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο,  είτε γιατί οι τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν εξαιτίας της   γραφειοκρατίας και της υποστελέχωσής τους.
      Η Σαντορίνη χρειάζεται μια ενιαία στρατηγική βάσει της φέρουσας ικανότητάς της.               Οι πυλώνες  του  σχεδιασμού θα είναι η εφαρμογή  ενός χωροταξικού σχεδιασμού για τα νησιά της Θήρας και της Θηρασίας,  η λήψη μέτρων  προστασίας του αμπελώνα και του φυσικού περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων,  η δημιουργία σύγχρονων υποδομών, ο σαφής καθορισμός και ο έλεγχος όλων των δραστηριοτήτων.
      Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης, αύριο ίσως είναι πολύ αργά.  Η Σαντορίνη είναι ένα ασύγκριτο τουριστικό προϊόν, είναι ένα οινοπέδιο παραγωγής εξαίρετων κρασιών, αποτελεί  το «Iconic Brand» της Ελλάδας.
 
Μάρκος Καφούρος, Πρόεδρος ΔΣ Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων SantoWines
 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Web Tv
Web Radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ενημέρωση για το ιστορικό των προσπαθειών ανέλκυσης του Sea Diamond από την "Θηραϊκή Πολιτεία"
Η Σελήνη θα ανατέλλει στα Φηρά
Συρμαλένιος: Εκθέτει την χώρα το ΥΠΕΝΠ με τους χειρισμούς του για το Sea Diamond
Μασκαράδα 2020 στο Καμάρι
Τηλεματικό σύστημα "ΕΥ-ΚΙΝΗΣΗ" στο ΚΤΕΛ της Σαντορίνης
Διακοπές ηλεκτροδότησης από την ΔΕΔΔΗΕ το Σαββατοκύριακο
Sea Diamond: Το πλήρες κείμενο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, 17/2
Πανηγύρι του Αγίου Πολυκάρπου
Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα προβλήματα του γενικού Νοσοκομείου Θήρας
Στενή συνεργασία Δήμου και Επαρχείου
Κοινοτικό συμβούλιο αύριο στην Θηρασιά
Ο Υπουργός Τουρισμού στην Σαντορίνη
Διακοπές ηλεκτροδότησης για την Παρασκευή
ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ της Ε.Μ.Ε. 2019-20 ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Νέες διακοπές ηλεκτροδότησης
Hondos Cender
Denaxa
Anatpixiaki etairia kikladon
Mikres Aggelies
Nova
Poliiatreio
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
Διαφημιστικό - Αγγελίες: [email protected]
FOLLOW US
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.