Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020

Ένα χρόνο νωρίτερα θα συνδέσει τη Σαντορίνη ο ΑΔΜΗΕ

Σκοπός του ΑΔΜΗΕ είναι να «φέρει» επίσης έναν χρόνο νωρίτερα την υλοποίηση της τέταρτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενός έργου 400 εκατ. ευρώ που θα απεξαρτήσει από το πετρέλαιο τη Σαντορίνη, τη Σέριφο και τη Μήλο

Μάλιστα, ο Οκτώβριος είναι μήνας-ορόσημο για το εμβληματικό έργο, καθώς ξεκινά η κατασκευή για αρκετά τμήματα του έργου παράλληλα, και πιο συγκεκριμένα η κατασκευή των καλωδιακών τμημάτων σε Κρήτη (υπόγεια γραμμή ΒΟΑΚ) και Πελοπόννησο (από προσαιγιάλωση έως Υποσταθμό). Παράλληλα, εντός του Οκτωβρίου θα υπογραφούν οι συμβάσεις με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ για την εναέρια γραμμή Μολάοι-Τερματικός Σταθμός καθώς και με την κοινοπραξία NARI-ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ για τη γραμμή ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΙΙΙ-STATCOM (Σύστημα Αντιστάθμισης). Επίσης, έχει ξεκινήσει η παραγωγή του υποβρύχιου καλωδίου, η πόντιση του οποίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου, αναμένεται τον Ιούλιο του 2020.

Με την ολοκλήρωση της «μικρής» διασύνδεσης, θα καλύπτονται πλήρως τα φορτία της Κρήτης τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους η ενεργειακή ζήτηση υποχωρεί σε πιο χαμηλά επίπεδα, λόγω της εποχικής μείωσης στην τουριστική κίνηση. Τελεσίδικη «απάντηση» στην επάρκεια ισχύος του νησιού θα δοθεί με την ηλέκτριση και της «μεγάλης» διασύνδεσης, εξαλείφοντας πλέον πλήρως την ανάγκη χρήσης πετρελαίου για την τοπική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Από την εξάλειψη της κατανάλωσης πετρελαίου, σημαντικό θα είναι το οικονομικό όφελος και για τα ελληνικά νοικοκυριά, αφού από τη μείωση των ΥΚΩ θα εξοικονομήσουν 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Ένα νούμερο που σημαίνει ότι η απόσβεση της επένδυσης για τη «μεγάλη» διασύνδεση θα γίνει στα 2,5 χρόνια από την ηλέκτρισή της. 

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιπλέον η δεύτερη και η τρίτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενώ στο προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 20202029 έχει συμπεριληφθεί η διασύνδεση των Δωδεκανήσων, η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί μέσω της σύνδεσης της Κω με την Αττική, μέσω δύο καλωδίων συνεχούς ρεύματος. Μέσω της Κω, και της πόντισης καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο ηπειρωτικό δίκτυο και τα υπόλοιπα νησιά. Το project έχει προϋπολογισμό 900 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί το 2027.

Σκοπός του ΑΔΜΗΕ είναι να «φέρει» επίσης έναν χρόνο νωρίτερα την υλοποίηση της τέταρτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενός έργου 400 εκατ. ευρώ που θα απεξαρτήσει από το πετρέλαιο τη Σαντορίνη, τη Σέριφο και τη Μήλο, αλλά θα επιτρέψει επίσης και την ενίσχυση της τροφοδοσίας της Φολεγάνδρου (η οποία αυτή τη στιγμή ηλεκτροδοτείται μέσω της Πάρου). Στόχος του Διαχειριστή είναι η προκήρυξη των διαγωνισμών να γίνει στις αρχές 2020, έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2021 που προβλέπει το πρόγραμμα ανάπτυξης του Διαχειριστή. Επομένως, η ηλέκτριση των διασυνδέσεων θα πραγματοποιηθεί τη διετία 2022-2023, έναντι της 2023-24. Όπως και οι τρεις προηγούμενες φάσεις, οι διασυνδέσεις θα γίνουν με την πόντιση υποβρύχιων καλωδίων.

Έτσι, προβλέπονται να διασυνδεθούν η Νάξος (ή εναλλακτικά η Πάρος) με τη Σαντορίνη, η Σαντορίνη με τη Φολέγανδρο, η Φολέγανδρος με τη Μήλο, η Μήλος με τη Σέριφο και η Σέριφος με το Λαύριο. Παράλληλα, θα κατασκευασθούν τέσσερις νέοι υποσταθμοί σε Σέριφο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη και Μήλο.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις στελεχών του ΑΔΜΗΕ, το έργο θα υλοποιηθεί τμηματικά, δίνοντας προτεραιότητα στη διακήρυξη του τμήματος που αφορά τη διασύνδεση Πάρου (ή Νάξου) - Θήρας, μέσω της οποίας θα τροφοδοτηθεί (ακτινικά σε πρώτη φάση) το σημαντικότερο μέρος (60%) του φορτίου των προς διασύνδεση νησιών. Επίσης, θα υλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με στόχο την εξυπηρέτηση του ηλεκτρικού φορτίου τους από μονάδες του ηπειρωτικού δικτύου, ώστε να αντληθούν άμεσα οικονομικά οφέλη από τη μείωση των δαπανών ΥΚΩ.

Στην τελική εκδοχή του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ) για την περίοδο 2020-2029, η οποία θα κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2019 προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), θα κάνει όμως την εμφάνισή του και το σχέδιο διασύνδεσης των νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος και Σάμος). Ο προϋπολογισμός του project ανέρχεται σε 930 εκατ. ευρώ, ενώ η ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας με το ηπειρωτικό σύστημα θα γίνεται με μία γραμμή διασύνδεσης που θα ξεκινά από τη Θράκη (Κομοτηνή) και θα καταλήγει στην Κω, ώστε να κλείνει βρόχο με τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων. Στο ίδιο project περιλαμβάνεται και η διασύνδεση της Σκύρου, η οποία όμως θα γίνει μέσω της Εύβοιας. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν υποβρύχια καλώδια μέσης τάσης. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Παιδικός Σταθμός «Η Γλυκογαλούσα» - εγγραφές
Μ. Ορφανός: περάστε από την ΔΕΥΑΘ για ενημέρωση, κύριε Ζώρζο
ΕΕΚΦΝ: Η κρουαζιέρα έχει λαμπρό μέλλον
ΕΚΑΒ be S.A.F.E.: Συνεχίζονται οι ασκήσεις ετοιμότητας στα νησιά– Στις 5.6 στη Σαντορίνη
Ανακοίνωση για τις κάμερες στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Θήρας
Έκτακτο Δ.Σ. αύριο για τις αναστολές έκδοσης οικοδομικών αδειών
Ανοίγουν στις 15 Ιουνίου τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία της Selected Hideaways
Επιμένει στα ερωτήματά της προς την Δ.Ε.Υ.Α.Θ. η Θηραϊκή Πολιτεία
Ηλεκτρονική Διεύθυνση Επαφής και τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης του πολίτη στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Κυκλάδων και Δωδεκανήσου
Ρεπορτάζ του Αντ1 στην Σαντορίνη - συγκρατημένη αισιοδοξία από τους επιχειρηματίες
Τέλη Ιούνη ξεκινάει τις απευθείας πτήσεις προς Σαντορίνη η Transavia
Διήμερο Αισθητικής Αναβάθμισης του Πύργου 30 και 31 Μαΐου
Santorini: Portrait of a Vanished Era - Σαντορίνη: Εικόνες μιας Άλλης Εποχής
Ανακοίνωση της τηλεόρασης της Σαντορίνης
Volotea : Θεσσαλονίκη - Σαντορίνη: Από 5 Ιουλίου
Hondos
Λιγνός
Mikres Aggelies
Poliiatreio
Όμηρρς
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
FOLLOW US
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.