28 Ιανουαρίου 2020 Επικοινωνία
08/10/2019

Τα πάνω κάτω στις αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει σε ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου

Τα πάνω κάτω στις αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει σε ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου

Από λευκή κόλα ξεκινά η δεύτερη φάση της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στην εμπορικές πριν από το τέλος του χρόνου. Στο στόχαστρο και οι μισθώσεις Air BnB αλλά και τα παραθαλάσσια οικόπεδα.

Οι εκτιμήσεις των νέων αντικειμενικών αξιών θα γίνουν ξανά από ιδιώτες αλλά όχι με τον τρόπο που έγιναν το 2018

Επίσης, στην διαδικασία αυτή θα επιχειρηθεί να διορθωθούν αδικίες που υπάρχουν και σε αστικές περιοχές.

Για παράδειγμα, έχουν εντοπισθεί ζώνες που εντός των ορίων τους (πχ στο κέντρο της Αθήνας ή την Ανατολική και Δυτική Αττική) όπου οι εμπορικές αξίες των ακινήτων διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις σχεδιάζεται ο κατακερματισμός τους προκειμένου να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικές.

Μόλις υπάρξει η νέα βάση των αξιών για όλη την χώρα θα πρέπει να δημιουργηθεί και μια πλατφόρμα για την αυτόματη ετήσια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στη βάση για τις νέες εμπορικές τιμές που θα προκύπτουν.

Με δεδομένο ότι το σύστημα αυτό αναμένεται να λειτουργήσει από το 2020, αυτό θα συμπαρασύρει και τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τους υπολοίπους 19 φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα και οι οποίοι θα ακολουθούν την αυξομείωση των αντικειμενικών τιμών.

 Συγκεκριμένα, μαζί με τον ΕΝΦΙΑ θα αυξομειωθούν ανάλογα οι φόροι μεταβίβασης δωρεών και γονικών παροχών, τα τεκμήρια των ακινήτων, αλλά και οι υπόλοιποι 17 αναλογικοί φόροι που βαρύνουν τα ακίνητα

 Οι 7000 περιοχές

 Ένα δεύτερο σημαντικό εγχείρημα είναι να πάψει το ευνοϊκό καθεστώς που ισχύει για τα εκτός σχεδίου ακίνητα για περίπου 7000 περιοχές.

Ο στόχος είναι να πάψουν παραθαλάσσια οικόπεδα στην Μύκονο, την Σαντορίνη, την Κέρκυρα, να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ ίσο με αυτόν που πληρώνουν βοσκοτόπια ή καλλιεργήσιμα χωράφια σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι δύο αυτές συνολικές παρεμβάσεις αναμένεται ότι θα φέρουν στο δημόσια ταμεία περισσότερα από 142 εκ ευρώ από το 2020 σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στην Βουλή.

Τα πρόσθετα αυτά έσοδα σε συνδυασμό και με την καλύτερη εικόνα που επιδιώκει να αποκτήσει το υπουργείο οικονομικών με την συνεχή παρακολούθηση των εμπορικών αξιών θα επιτρέψει να προχωρήσει -μάλλον το 2021 - η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε η μέση σταθμική μείωση του φόρου να φτάσει στο 30% σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης.

Τελευταίο μέτρο παρέμβαση με απώτερο στόχο την μείωση της φορολογίας των ακινήτων θα είναι η στενότερη - ηλεκτρονική – παρακολούθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω Air BnB.


27/01/2020
 
 
NEWSLETTER
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
Διαφημιστικό - Αγγελίες: [email protected]
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved