Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Τhomas Cook: Μετρά πληγές ο ελληνικός τουρισμός από το «φέσι» των €300 εκατ.

Εν μέσω πλήρους σύγχυσης, όπως συνεπάγεται το λουκέτο ενός διεθνούς ταξιδιωτικού κολοσσού με ιστορία από τον 19ο αιώνα, ο ελληνικός τουρισμός προσπαθεί να αποτιμήσει το μέγεθος των ζημιών που αφήνει πίσω της η κατάρρευση της Thomas Cook Αγγλίας.

Τα νούμερα για το «φέσι» στις ελληνικές επιχειρήσεις, σε μία πρώτη εκτίμηση είναι ιδιαιτέρως υψηλά δεδομένου ότι πρόκειται για έναν όμιλο, τον Νο2 στην Ευρώπη, που φέρνει συνολικά στην Ελλάδα στα 2,8 εκατ. επισκέπτες (σ.σ. με βάση τα στοιχεία του 2018), με τον κύριο όγκο να προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και από άλλες αγορές όπως Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, σκανδιναβικές αγορές κ.τ.λ..
 
Κατά τις προβλέψεις που βασίζονται στις πρώτες αναγωγές, με βάση και έναν εκτιμώμενο τζίρο κοντά στο 1,2- δισ. ευρώ σύμφωνα με τα νούμερα του 2018 για τον όμιλο, υπολογίζεται μία μαύρη τρύπα για ένα συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στα πέριξ των 300 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση των 300 εκατ. ευρώ ανήκει στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο, λαμβάνοντας υπόψη και τις καθυστερήσεις που είχε στις πληρωμές του ο ταξιδιωτικός οργανισμός και αυτή την στιγμή δεν είναι γνωστές.

Αν ληφθεί υπόψη ότι οι πιστωτές «τράβηξαν το χαλί» στον βρετανικό όμιλο στις 22 Σεπτεμβρίου, μία αρνητική παράμετρος που θα πρέπει να προσμετρηθεί έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο ταξιδιωτικός οργανισμός πραγματοποιούσε τις πληρωμές του μετά από διάστημα δύο έως τριών μηνών, επομένως είναι κρίσιμη για τους Ελληνες ξενοδόχους η χρονική συγκυρία, που περιλαμβάνει το διάστημα από τα μέσα Ιουλίου και μετά- την πλέον κρίσιμη, αντίστοιχα, περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό. Ενδεικτικά, με βάση τους υπολογισμούς των ξενοδόχων της Κρήτης, σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ένα κονδύλι μεταξύ 80- 100 εκατ. ευρώ θεωρείται «χαμένο» για όλο το νησί.
 
Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι αυτός που δέχεται τους περισσότερους «τριγμούς» από την κατάρρευση του τουριστικού οργανισμού, σε ένα ποσοστό 80% και το υπόλοιπο 20% αναλογεί στους τουριστικούς πράκτορες, που είναι οι τοπικοί συνεργάτες.

Μείζον ζήτημα υφίσταται με ξενοδόχους που τυχόν διατηρούν αποκλειστικές συνεργασίες με τον τουριστικό οργανισμό και δή όταν πρόκειται για πιο μικρούς ξενοδόχους, ενώ στον «αέρα» βρίσκονται οι κοντά στις 640 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα τέσσερα ιδιόκτητα ξενοδοχεία του ομίλου στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι συνολικά, ο όμιλος έχει κάτω από την «ομπρέλα» του συνολικά 48 ξενοδοχεία κάτω από 8 διαφορετικά brands και από αυτά, όπως προαναφέρθηκε, τα τέσσερα αφορούν ιδιόκτητες μονάδες στο πλαίσιο των προσπαθειών που κατέβαλε τους τελευταίους μήνες ο οργανισμός για τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους του. Τα εν λόγω ξενοδοχεία θα κληθούν άμεσα να λάβουν αποφάσεις για την επόμενη μέρα, εφόσον φυσικά επιτύχουν να ξεπεράσουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αυτή την στιγμή μετά την κατάρρευση του ταξιδιωτικού οργανισμού.

Σημειωτέον ότι πέραν της Thomas Cook Αγγλίας, o όμιλος διατηρεί παρακλάδια και σε άλλες χώρες ανά την Ευρώπη και ακριβώς εδώ φαίνεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σε σχέση με δραστηριότητές στις σκανδιναβικές χώρες, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Atacon
Ανακύκλωση
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Συνάντηση του Δημάρχου Θήρας με το Γ.Γ. Χωροταξίας για την απρόσκοπτη έκδοση οικοδομικών αδειών
Nαυάγιο «Sea Diamond» : 13 χρόνια μετά θα κριθούν ανέλκυση και αποζημιώσεις..
Τακτική συνεδρίαση ΔΣ την Τρίτη, 29/9 ώρα 16:00' με τηλεδιάσκεψη
ΕΟΤ: Fam trip σε Σαντορίνη, Νάξο, Πάρο και Μύκονο για το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό blog της Ρουμανίας
Συνεργασία του "Plastic Free Santorini" και «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης»
9 στα 9 βραβεία για τη SantoWines στο Decanter World Wine Awards 2020
Πλησιάζει η φθινοπωρινή αιμοδοσία (3-11 Οκτώβρη)
Συλλογή τροφίμων για τους πληγέντες στην Καρδίτσα από το Δήμο Θήρας
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ιατρούς εξωτερικούς συνεργάτες Α.Π.Υ. με την ΑΕΜΥ για το ΓΝ Θήρας
Μινωικές Γραμμές: Πρόγραμμα δρομολογίων για την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου
To ceoworld magazine προτείνει Σαντορίνη
Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας: Τί συμβαίνει με τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις του νησιού;
Υποβρύχιος καθαρισμός στον Όρμο Αμμουδίου και βυθού παραλίας Περίσσας από την Dive In Action
Ο Έπαρχος Θήρας εφιστά την προσοχή των οδηγών
Συνάντηση του Δημάρχου Θήρας με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
Denaxa
web radio
Λιγνός_νέα
Hondos Center
Hondos Center_sep07
Poliiatreio
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.