Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020

Τhomas Cook: Μετρά πληγές ο ελληνικός τουρισμός από το «φέσι» των €300 εκατ.

Εν μέσω πλήρους σύγχυσης, όπως συνεπάγεται το λουκέτο ενός διεθνούς ταξιδιωτικού κολοσσού με ιστορία από τον 19ο αιώνα, ο ελληνικός τουρισμός προσπαθεί να αποτιμήσει το μέγεθος των ζημιών που αφήνει πίσω της η κατάρρευση της Thomas Cook Αγγλίας.

Τα νούμερα για το «φέσι» στις ελληνικές επιχειρήσεις, σε μία πρώτη εκτίμηση είναι ιδιαιτέρως υψηλά δεδομένου ότι πρόκειται για έναν όμιλο, τον Νο2 στην Ευρώπη, που φέρνει συνολικά στην Ελλάδα στα 2,8 εκατ. επισκέπτες (σ.σ. με βάση τα στοιχεία του 2018), με τον κύριο όγκο να προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και από άλλες αγορές όπως Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, σκανδιναβικές αγορές κ.τ.λ..
 
Κατά τις προβλέψεις που βασίζονται στις πρώτες αναγωγές, με βάση και έναν εκτιμώμενο τζίρο κοντά στο 1,2- δισ. ευρώ σύμφωνα με τα νούμερα του 2018 για τον όμιλο, υπολογίζεται μία μαύρη τρύπα για ένα συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στα πέριξ των 300 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση των 300 εκατ. ευρώ ανήκει στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο, λαμβάνοντας υπόψη και τις καθυστερήσεις που είχε στις πληρωμές του ο ταξιδιωτικός οργανισμός και αυτή την στιγμή δεν είναι γνωστές.

Αν ληφθεί υπόψη ότι οι πιστωτές «τράβηξαν το χαλί» στον βρετανικό όμιλο στις 22 Σεπτεμβρίου, μία αρνητική παράμετρος που θα πρέπει να προσμετρηθεί έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο ταξιδιωτικός οργανισμός πραγματοποιούσε τις πληρωμές του μετά από διάστημα δύο έως τριών μηνών, επομένως είναι κρίσιμη για τους Ελληνες ξενοδόχους η χρονική συγκυρία, που περιλαμβάνει το διάστημα από τα μέσα Ιουλίου και μετά- την πλέον κρίσιμη, αντίστοιχα, περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό. Ενδεικτικά, με βάση τους υπολογισμούς των ξενοδόχων της Κρήτης, σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ένα κονδύλι μεταξύ 80- 100 εκατ. ευρώ θεωρείται «χαμένο» για όλο το νησί.
 
Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι αυτός που δέχεται τους περισσότερους «τριγμούς» από την κατάρρευση του τουριστικού οργανισμού, σε ένα ποσοστό 80% και το υπόλοιπο 20% αναλογεί στους τουριστικούς πράκτορες, που είναι οι τοπικοί συνεργάτες.

Μείζον ζήτημα υφίσταται με ξενοδόχους που τυχόν διατηρούν αποκλειστικές συνεργασίες με τον τουριστικό οργανισμό και δή όταν πρόκειται για πιο μικρούς ξενοδόχους, ενώ στον «αέρα» βρίσκονται οι κοντά στις 640 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα τέσσερα ιδιόκτητα ξενοδοχεία του ομίλου στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι συνολικά, ο όμιλος έχει κάτω από την «ομπρέλα» του συνολικά 48 ξενοδοχεία κάτω από 8 διαφορετικά brands και από αυτά, όπως προαναφέρθηκε, τα τέσσερα αφορούν ιδιόκτητες μονάδες στο πλαίσιο των προσπαθειών που κατέβαλε τους τελευταίους μήνες ο οργανισμός για τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους του. Τα εν λόγω ξενοδοχεία θα κληθούν άμεσα να λάβουν αποφάσεις για την επόμενη μέρα, εφόσον φυσικά επιτύχουν να ξεπεράσουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αυτή την στιγμή μετά την κατάρρευση του ταξιδιωτικού οργανισμού.

Σημειωτέον ότι πέραν της Thomas Cook Αγγλίας, o όμιλος διατηρεί παρακλάδια και σε άλλες χώρες ανά την Ευρώπη και ακριβώς εδώ φαίνεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σε σχέση με δραστηριότητές στις σκανδιναβικές χώρες, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Web Tv
Web Radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Sea Diamond: Το πλήρες κείμενο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, 17/2
Πανηγύρι του Αγίου Πολυκάρπου
Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα προβλήματα του γενικού Νοσοκομείου Θήρας
Στενή συνεργασία Δήμου και Επαρχείου
Κοινοτικό συμβούλιο αύριο στην Θηρασιά
Ο Υπουργός Τουρισμού στην Σαντορίνη
Διακοπές ηλεκτροδότησης για την Παρασκευή
ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ "ΘΑΛΗ" 2019-20 ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Νέες διακοπές ηλεκτροδότησης
Στην Σαντορίνη το μέλλον ξεκίνησε
Δράση της Dive In Action με την Περιβαλλοντική Ομάδα Γυμνασίου Εμπορείου
Η "Γλυκογαλούσα" τσικνίζει
Επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών
Συνάντηση του Επάρχου Θήρας με διευθυντές Α' και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Καμάρι λόγω έργων της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
Hondos Cender
Denaxa
Anatpixiaki etairia kikladon
Mikres Aggelies
Nova
Poliiatreio
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
Διαφημιστικό - Αγγελίες: [email protected]
FOLLOW US
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.