Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βόλτα στην ψηφιακή Ατλαντίδα

Aναπτύσσοντας ταχύτητα 320 χιλιομέτρων την ώρα, το πρώτο τσουνάμι χρειάστηκε μόλις 20 λεπτά για να φτάσει στην Κρήτη». Το 9D βίντεο για την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1620 π.Χ. είναι εντυπωσιακό. Κρατάμε σφιχτά τα μπράτσα των καθισμάτων, που κουνιούνται, τρέμουν, υψώνονται, φέρνοντάς μας πιο κοντά στο αφήγημα της μινωικής έκρηξης. Σε λίγα λεπτά έχουμε βιώσει μια εμπειρία με όλες τις αισθήσεις, που έχει κίνηση, καπνό, νερό και τεχνητό χιόνι, τα οποία διασκορπίζονται πάνω από τα κεφάλια μας.

Βρισκόμαστε στον χώρο του «Lost Atlantis», που λειτουργεί από τον Μάιο στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης και παρουσιάζει μια εκδοχή του μύθου της χαμένης Ατλαντίδας. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκονται δύο παιδικοί φίλοι, ο Νίκος Κόντης, που ασχολείται με την πληροφορική, και ο Γιώργος Κουκουλάς, ηλεκτρονικός μηχανικός. «Ζω στο νησί εδώ και δώδεκα χρόνια. Έκανα μια έρευνα για τον μύθο της Ατλαντίδας και για το πώς σχετίζεται με τη Σαντορίνη, πληροφορίες που με οδήγησαν στο να γράψω ένα μυθιστόρημα, το “Βυθισμένο βασίλειο”. Με αφορμή το βιβλίο, γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα μουσείο με τον Νίκο, ο οποίος έχει μια εταιρεία πληροφορικής επικεντρωμένη στην καινοτομία και εφάρμοσε την τεχνογνωσία για τον τεχνολογικό εξοπλισμό», λέει ο Γιώργος. Με την οικονομική υποστήριξη οκτώ φίλων, χρηματοδότησαν την ιδέα τους και δημιούργησαν έναν μοντέρνο μουσειακό χώρο, που χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες για να διηγηθεί μια ιστορία. Ο Πλάτωνας, τα ταξίδια του, η ιδανική πολιτεία και ο μινωικός πολιτισμός συνδέονται με τη γεωλογική εξέλιξη του νησιού και τη λειτουργία του ηφαιστείου. Μέσα από ενδείξεις και λογικά συμπεράσματα προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα «Μήπως είναι η Σαντορίνη η χαμένη Ατλαντίδα;».


Μπροστά στη μακέτα που απεικονίζει το «Διόραμα της Ατλαντίδας». (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Η ξενάγηση ξεκινά με ένα βίντεο, που παρουσιάζει πέντε θεωρίες για το πού βρισκόταν ίσως η Ατλαντίδα: στο Τρίγωνο των Βερμούδων, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανταρκτική, στη Σαντορίνη και στις Ηράκλειες Στήλες στο Γιβραλτάρ. Μέσα από οθόνες αφής μπορεί κανείς να «συνομιλήσει» με τον Πλάτωνα, του οποίου το ολόγραμμα απαντά σε ερωτήσεις σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες, ενώ πληροφορίες για τον φιλόσοφο βρίσκει κανείς και σε έναν διαδραστικό τοίχο.

Εκτός από το βίντεο εννέα διαστάσεων σχετικά με τη μινωική έκρηξη, αρκετή ώρα περάσαμε κοιτώντας το ολόγραμμα της γεωλογικής εξέλιξης της Σαντορίνης, από τη δημιουργία των νησιών, της Παλαιάς και της Νέας Καμένης, μέχρι τη σημερινή μορφή με την «απουσία» της στεριάς, τη μοναδική αυτή τοπογραφία που κάνει το νησί πασίγνωστο παγκοσμίως. Εκτός από τα ψηφιακά εκθέματα, ο επισκέπτης μπορεί να δει το «Διόραμα της Ατλαντίδας», μια μακέτα διαμέτρου δυόμισι μέτρων που απεικονίζει την πόλη όπως την είχε περιγράψει ο Πλάτωνας. Τρεις εξειδικευμένες ομάδες δούλεψαν για την κατασκευή, που ολοκληρώθηκε σε έναν χρόνο. Οι ίδιοι δεν έχουν συνεργαστεί με αρχαιολόγους για τις επιστημονικές και τις ιστορικές πληροφορίες που παρέχει το μουσείο, η διαδραστική ξενάγηση όμως είναι ένας τρόπος για να έρθει κανείς κοντά στον μύθο, σε μια περιήγηση ευχάριστη για όλη την οικογένεια.

Lost Atlantis Experience, Μεγαλοχώρι Σαντορίνης, τηλ. 22860-85076. lost-atlantis.com. Είσοδος 12 ευρώ (ενήλικες), 6 ευρώ (παιδιά). Ανοιχτά καθημερινά 10.00-21.00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Η Μαρία Πρασίνου και η Άννα Δεναξά μαγείρεψαν ντοματοκεφτεδες γιαπράκια και κριθαράκι με θαλασσινά!
Από τα 20 ηφαίστεια του Αιγαίου, της Σαντορίνης είναι το πιο ενεργό σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa
2 καθαρίστριες ζητά το πτωχοκομείο Θήρας
Δελτίο πρόγνωσης ανέμων που θα φτάνουν στα 7 μποφόρ απο το λιμεναρχείο Θήρας
Αναζητώντας τα καλύτερα επιδόρπια κρασιά του κόσμου, το Forbes ανακάλυψε το Visanto κι ενθουσιάστηκε!
Ομιλία του Σάββα Καλεντερίδη στη Σαντορίνη το Σάββατο 30 Μαρτίου
Την πρώτη έκθεση κρασιού Εstεres διοργανώνει η SanDrops στις 7/4 στο Κτήμα Αργυρού
Περισσότερες οι φετινές καλοκαιρινές διεθνείς πτήσεις στα αεροδρόμια της Ελλάδας
Ε. Νομικού : Νέα δημοσίευση στο NATURE GEOSCIENCE αποδεικνύει ότι η ηφαιστειακή έκρηξη του 726 μ.Χ. ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο πιστεύαμε
Ημερίδα του ΙΜΠΗΣ το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 19:00)
Η Ο.Μ ΘΗΡΑΣ και η ΝΕΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχαιρετούν τον Δημήτρη Παγκαλίδη
Ευχετήριο μήνυμα δημάρχου της 25ης Μαρτίου
"ΒΓΑΛΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠ' ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ" 28-29-30 και 31 ΜΑΡΤΙΟΥ απο το ΘΕΑΤΡΙΚΌ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Με εθνική υπερηφάνεια και θρησκευτική ευλάβεια γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στη Σαντορίνη
"Σήμερα στην Οία απο τύχη δεν θρηνούμε θύματα"
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.