Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Η «Νew Υork Τimes» εκθειάζει τα ελληνικά κόκκινα κρασιά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια διθυραμβική κριτική για τα κόκκινα κρασιά της Ελλάδας δημοσίευσε στο φύλλο της Παρασκευής, η εφημερίδα «New York Times».

Ο κριτικός κρασιού της εφημερίδας, Ερικ Ασίμοφ, στο άρθρο του με τίτλο «From Greece, Surprisingly Tannic Reds of Energy and Balance» (Τα ελληνικά κόκκινα στυφά κρασιά, γεμάτα ενέργεια και ισορροπία) παρουσιάζει μία λίστα από 20 «εκπληκτικά ευρήματα», όπως τα χαρακτηρίζει, ελληνικών κόκκινων κρασιών εκλεκτής σοδειάς, που, ως επί το πλείστον, εμφιαλωθήκαν από το 2015 μέχρι το 2017.

«Μια ευχάριστη έκπληξη; Ασφαλώς!» γράφει ο Ασίμοφ και συνεχίζει: «Το στυφό κρασί βρίσκει επιτέλους την θέση του, ειδικά όταν συνοδεύεται από λαχταριστό, καλοψημένο κρέας. Η κοινωνική κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε μπαρ ή σε πάρτι, χωρίς φαγητό για να μαλακώσει την στυφή επίγευση, είναι ένας ακόμη λόγος που οι παραγωγοί προτιμούν τα πιο ήπια, κόκκινα κρασιά» γράφει ο κριτικός.

«Κανείς μας δεν περίμενε τόσο οξειδωμένα κρασιά. Αλλά στη συνέχεια περιοριστήκαμε στην γευσιγνωσία κόκκινων κρασιών από αμιγώς ελληνικά σταφύλια. Ισως οι παραγωγοί να ήθελαν να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις τοπικές παραδόσεις απ’ ό,τι θα έδιναν αν χρησιμοποιούσαν άλλη ποικιλία σταφυλιών όπως το μερλό, το σίραχ ή το καμπερνέ σοβινιόν, γεγονός που θα τους επέτρεπε να ‘κλείσουν το μάτι’ στη διεθνή αγορά» σημειώνει.

«Εννοείται πως οι συγκεκριμένοι παραγωγοί δεν απευθύνονται μόνο στην τοπική αγορά. Οι ετικέτες κρασιών που δοκιμάσαμε περιελάμβαναν μερικούς από τους καλύτερους παραγωγούς στην Ελλάδα, οι οποίοι κατανοούν πλήρως την παγκοσμιοποιημένη αγορά κρασιού. Μεταξύ των πολλών ταυτόχρονων τάσεων στο κρασί, βλέπουν την ευρύτερη κατανόηση και εκτίμηση του κόσμου για τα κρασιά που εκφράζουν τις τοπικές κουλτούρες και παραδόσεις. Ο φίλος που βρισκόταν μαζί μου στο τραπέζι αποκάλεσε τα αγαπημένα μας κρασιά της βραδιάς ως ‘μια ειλικρινή παρουσίαση της Ελλάδας σήμερα’» τονίζει.

«Είναι δίκαιο να τονίσουμε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί, αν γνωρίζουν έστω και λίγο τα ελληνικά κρασιά, γνωρίζουν μόνο τα λευκά (ιδιαίτερα τα Ασύρτικο της Σαντορίνης) και σχεδόν καθόλου τα κόκκινα. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά ελληνικά εστιατόρια στις ΗΠΑ, τα σερβίρουν με πιάτα θαλασσινών» λέει ο Ασίμοφ.

«Αλλά τα ελληνικά κόκκινα κρασιά -που φτιάχνονται από άγνωστα σταφύλια όπως το ξινόμαυρο και το αγιωργίτικο, το μαυροτραγάνιο, το λημνιό και την μανδηλαριά- μπορεί να είναι εξαιρετικά νόστιμα. Τα περισσότερα απ’ αυτά θα μπορούσαν να βρίσκονται άνετα μεταξύ των πιο εμπορικών κόκκινων κρασιών παγκοσμίως» γράφει.

«Αυτά που ξεχωρίσαμε ήταν ζουμερά, φρέσκα και σωστά δομημένα, με γήινα λουλουδένια, με βότανα και φρουτώδη γεύση. Τα καλύτερα κράτησαν αυτά τα στοιχεία σε ισορροπία, με αποτέλεσμα να είναι κρασιά γεμάτα ένταση και ενέργεια» καταλήγει.

Τα πέντε καλύτερα κόκκινα κρασιά της λίστας:

Το κρασί που κέρδισε την πρώτη θέση ήταν το «Κτήμα ΑΛΦΑ Ξινόμαυρο Σκαντζόχοιρος Ερυθρό» του 2016, από το Κτήμα ΑΛΦΑ που βρίσκεται στο Αμύνταιο της Φλώρινας.

Η δεύτερη θέση ανήκει στο κόκκινο κρασί σοδειάς 2017 του Κτήματος Σιγάλας στην Οία της Σαντορίνης, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει το κόκκινο κρασί του 2016 από το Κτήμα Γκλίβανος στα Γιάννενα. Η τέταρτη και η Πέμπτη θέση δίνονται στο Κτήμα Αργυρού στη Σαντορίνη και στο Οινοποιείο Δαλαμάρα στη Νάουσα αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Atacon
Ανακύκλωση
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος είχε ο Δήμαρχος Θήρας για το νέο λιμάνι
Με «fast track» και προυπολογισμό 40 εκ. ξεκινά Μαρίνα για 350 σκάφη στο Μονόλιθο
9 στα 9 βραβεία για τη SantoWines στο Decanter World Wine Awards 2020
Nαυάγιο «Sea Diamond» : 13 χρόνια μετά θα κριθούν ανέλκυση και αποζημιώσεις..
Επίσκεψη της Κατερίνας Μονογυιού στο Επαρχείο Θήρας
Σωματείο τουριστικών λεωφορείων Σαντορίνης : αιτήματα προς το Υπ. Ανάπτυξης
Συνάντηση του Δημάρχου Θήρας με το Γ.Γ. Χωροταξίας για την απρόσκοπτη έκδοση οικοδομικών αδειών
Τακτική συνεδρίαση ΔΣ την Τρίτη, 29/9 ώρα 16:00' με τηλεδιάσκεψη
ΕΟΤ: Fam trip σε Σαντορίνη, Νάξο, Πάρο και Μύκονο για το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό blog της Ρουμανίας
Συνεργασία του "Plastic Free Santorini" και «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης»
Πλησιάζει η φθινοπωρινή αιμοδοσία (3-11 Οκτώβρη)
Συλλογή τροφίμων για τους πληγέντες στην Καρδίτσα από το Δήμο Θήρας
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ιατρούς εξωτερικούς συνεργάτες Α.Π.Υ. με την ΑΕΜΥ για το ΓΝ Θήρας
Μινωικές Γραμμές: Πρόγραμμα δρομολογίων για την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου
To ceoworld magazine προτείνει Σαντορίνη
Denaxa
web radio
Λιγνός_νέα
Hondos Center
Hondos Center_sep07
Poliiatreio
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.