Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020

Πλάνο επιτάχυνσης για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών

Πλάνο επιτάχυνσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών έχουν θέσει σε εφαρμογή οΑΔΜΗΕ αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, να δίνει το στίγμα των προθέσεών του μιλώντας από το βήμα του Economist. 

Αναφερόμενος στην «πολύπαθη» διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ο υπουργός σημείωσε ότι η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο χωρίς καθυστερήσεις ενώ αναφορικά με την εμπλοκή της Euro Asia Interoconnector, το υπουργείο θεωρεί ότι εάν μπορέσει να βρεθεί τρόπος ώστε να προχωρήσει και η διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, αυτό θα ήταν καλοδεχούμενο.

 

Όπως είναι γνωστό ο διαγωνισμός για την υποβολή προσφορών έχει πάρει παράταση έως τις 30 Αυγούστου ενώ όπως είναι γνωστό ο ορίζοντας υλοποίησης του έργου είναι στο τέλος του 2022. 

Οι υπόλοιπες διασυνδέσεις προχωρούν κανονικά και μάλιστα κάποιες μετατίθενται και «πιο μπροστά» χρονικά. 

Την προηγούμενη εβδομάδα προκηρύχθηκε η διασύνδεση της Σκιάθου με το ηπειρωτικό Σύστημα (μέσω Εύβοιας) που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού των Σποράδων. Πρόκειται για δύο διαγωνισμούς, με τον πρώτο να αφορά στην υλοποίηση ενός νέου υποσταθμού GIS 150/20kV στη Σκιάθο, προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή της γραμμής μεταφοράς 150 kV, που θα συνδέσει τον νέο υποσταθμό με την αντίστοιχη εγκατάσταση στο Μαντούδι. Και για τους δύο διαγωνισμούς, η προθεσμία υποβολής των προσφορών είναι η Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, ενώ η διάρκεια υλοποίησης των υποδομών είναι 20 μήνες. Μέσω της διασύνδεσης 150 kV της Σκιάθου με το Μαντούδι, που περιλαμβάνεται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ (προϋπολογισμού 4 δις. ευρώ), σκοπός είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια τροφοδοσίας του νησιού, αλλά και της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, που συνδέονται με τη Σκιάθο με εναέρια και υποθαλάσσια καλώδια μέσης τάσης. 

 

Με ταχείς ρυθμούς –και εντός χρονοδιαγραμμάτων- προχωρούν  τα έργα της Β' και Γ' Φάσης των Κυκλάδων που μόλις ολοκληρωθούν θα επιτρέψουν τον βαθμιαίο παροπλισμό  των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής στη Σύρο, την Πάρο και την Μύκονο.

Ακόμη, πιο μπροστά έρχεται και η Δ’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, ώστε να μπουν ταχύτερα στην ομάδα των Διασυνδεδεμένων νησιών η Σαντορίνη και η Μήλος.

Το μεγαλύτερο στοίχημα του ΑΔΜΗΕ είναι βέβαια η διασύνδεση του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας, της Κρήτης. 

Το πρώτο βήμα θα γίνει με τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, έργο που επιδοτείται από τα Ταμεία Συνοχής της ΕΕ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα ηλεκτριστεί σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα. 

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, σταδιακά ωριμάζουν και άλλοι δυο μεγάλοι «ηλεκτρκοί διάδρομοι» που θα επιτρέψουν τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Web Tv
Web Radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ενημέρωση για το ιστορικό των προσπαθειών ανέλκυσης του Sea Diamond από την "Θηραϊκή Πολιτεία"
Η Σελήνη θα ανατέλλει στα Φηρά
Συρμαλένιος: Εκθέτει την χώρα το ΥΠΕΝΠ με τους χειρισμούς του για το Sea Diamond
Μασκαράδα 2020 στο Καμάρι
Τηλεματικό σύστημα "ΕΥ-ΚΙΝΗΣΗ" στο ΚΤΕΛ της Σαντορίνης
Διακοπές ηλεκτροδότησης από την ΔΕΔΔΗΕ το Σαββατοκύριακο
Sea Diamond: Το πλήρες κείμενο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, 17/2
Πανηγύρι του Αγίου Πολυκάρπου
Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα προβλήματα του γενικού Νοσοκομείου Θήρας
Στενή συνεργασία Δήμου και Επαρχείου
Κοινοτικό συμβούλιο αύριο στην Θηρασιά
Ο Υπουργός Τουρισμού στην Σαντορίνη
Διακοπές ηλεκτροδότησης για την Παρασκευή
ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ της Ε.Μ.Ε. 2019-20 ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Νέες διακοπές ηλεκτροδότησης
Hondos Cender
Denaxa
Anatpixiaki etairia kikladon
Mikres Aggelies
Nova
Poliiatreio
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
Διαφημιστικό - Αγγελίες: [email protected]
FOLLOW US
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.