Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλία με τη νέα Διοίκηση της Δημοτικής Αρχής Θήρας

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) με τη νέα Διοίκηση της Δημοτικής Αρχής Θήρας, που έχει αρμοδιότητα και στους λιμένες.
Στη συνάντηση συζητήθησαν όλα τα θέματα που αφορούν την κρουαζιέρα και έχουν ενδιαφέρον, προκειμένου για την ομαλή λειτουργία του όλου μηχανισμού που αφορά τις αφίξεις των κρουαζιεροπλοίων, τις παραμονές των στον όρμο, τις αποεπιβιβάσεις των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών με τα σκάφη των Λεμβούχων, καθώς και την εν συνεχεία διευκόλυνση αυτών στις μετακινήσεις προς τα ενδιαφέροντα της ευρύτερης περιοχής.
Συγκεκριμένα συζητήθησαν:
 1. Για τον Γυαλό – Σκάλα Φηρών:
  1. Η επίσπευση των διαδικασιών σχετικά με την εγκατάσταση νέας σύγχρονης μονάδας τελεφερίκ, που θα μπορεί να εξυπηρετήσει άνετα τις σημερινές ανάγκες αλλά και αυτές του μέλλοντος. Επισημάνθηκε για το θέμα αυτό ότι, με την ευχέρεια της νέας αυτής εγκατάστασης, θα μπορούν να αντιμετωπιστούν και οι ακόλουθες ανάγκες:
   • Η αποκλειστική εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας στο Γυαλό – Σκάλα Φηρών και σε παρακείμενο χώρο, ώστε να μην υπάρχει λόγος αποβίβασης επιβατών στον Αθηνιό, όπου είναι υπερκορεσμένος χώρος και δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα για όλα τα προσεγγίζοντα εκεί σκάφη και ιδιαίτερα για τους αποεπιβιβαζόμενους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, καθώς και οχήματα.
   • Η κατασκευή πλέον αναγκαίου σταθμού επιβατών – passengers terminal, ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετήσει όλους τους ελέγχους των επιβατών που προβλέπονται, σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον με άνεση, και θα στεγάσει παράλληλα όλες τις Υπηρεσίες λιμένων, όπου με τον τρόπο αυτόν να μπορούν να εφαρμόζονται αποτελεσματικά τα μέτρα ασφαλείας που αφορούν το Maritime Security.
   • Το σοβαρό θέμα που αφορά το νέο καθεστώς ελέγχου των επιβατών entry / exit, που καταφτάνουν με κρουαζιερόπλοια από τρίτες χώρες, καθώς και αυτών που αναχωρούν για τρίτες χώρες.
  2. Η αξιοποίηση των τεσσάρων ναυδέτων, προκειμένου για την εξυπηρέτηση κατηγορίας κρουαζιεροπλοίων, ώστε να αποφεύγεται και ο συνωστισμός στον όρμο Φηρών, όπου και οι γνωστές αδυναμίες στο να μπορούν να αγκυροβολούν τα πλοία.
 2. Για τον λιμένα Αθηνιού:
  1. Η επίσπευση των εργασιών αποπεράτωσης των ζημιών που προκλήθησαν προ μηνών από τη σφοδρή κακοκαιρία και στον βαθμό που αφορά την κρουαζιέρα, προκειμένου για την εξυπηρέτηση των αποεπιβιβαζομένων με τα σκάφη των λεμβούχων επιβατών – τουριστών.
  2. Η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας για το Maritime Security, στον βαθμό που η κίνηση των επιβατών αλλά και η ασφάλεια αυτών επιβάλλουν.
 3. Ο σχεδιασμός λιμενικών εγκαταστάσεων σε άλλο σημείο της νήσου, πλέον προστατευόμενο από τους επικρατούντες ανέμους, προκειμένου για την αποσυμφόρηση της μεγάλης κίνησης και της ασφυκτικής κατάστασης που υπάρχει σήμερα στον λιμένα Αθηνιού. Ο νέος αυτός σχεδιασμός, θα μπορεί παράλληλα να εξυπηρετήσει τις σοβαρές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν από το ενδεχόμενο σεισμού, που είναι φυσικό να επηρεάσει άμεσα τον λιμένα Αθηνιού και θα πρέπει να διευκολυνθεί η εκκένωση του νησιού από τους κατοίκους.
 4. Η εξέταση σημείων που αφορούν τους ελέγχους στις αφίξεις των κρουαζιεροπλοίων και κατ’ επέκταση των αποβιβαζομένων επιβατών – τουριστών, προκειμένου για την επί τω πρακτικότερο λειτουργίας του σημερινού συστήματος (αποκαλούμενου κατά τα άλλα – berth allocation).
 5. Η επιθυμία επέκτασης της τουριστικής περιόδου ει δυνατόν σε 365 μέρες τον χρόνο, γεγονός που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ιδιαίτερα για τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού, έτσι ώστε και η κατανομή των αφίξεων, σε εποχές και ημέρες του χρόνου, να γίνεται καλύτερα, όλα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, με τα γνωστά και ποικίλα οφέλη που δημιουργούνται.
 • Η συζήτηση εγένετο σε πολύ θετικό κλίμα, η πλευρά της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων διεπίστωσε με ικανοποίηση την προθυμία της νέας Διοίκησης του Δήμου, που ανήκει το Λιμενικό Ταμείο, να εξετάσει περιμετρικά όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, στο πνεύμα της αλληλοκατανόησης, προκειμένου για την επίτευξη κοινού στόχου, που είναι η ομαλή διακίνηση των επιβατών – τουριστών που καταφτάνουν με τα κρουαζιερόπλοια και η αποφυγή προβλημάτων από πλευράς συνωστισμού σε ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία, στα οποία παρουσιάζεται σήμερα το φαινόμενο. Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε η πλευρά της ΕΕΚΦΝ να κάνει αναφορά και στους επιβαλλόμενους αναλόγους ελέγχους, της κίνησης χιλιάδων επιβατών τουριστών που καταφτάνουν με τα ημερόπλοια και αποτελούν και αυτοί ένα επιβαρυντικό στοιχείο, για το οποίο θα πρέπει να μεθοδευτούν τρόποι κατανομής των αφίξεων σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας, καθώς και του τρόπου προωθήσεως των επιβατών προς τα ενδιαφέροντα της περιοχής.
 • Τέλος και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχει στενή επικοινωνία και συνεργασία, ώστε να εξετάζεται έγκαιρα κάθε θέμα που απαιτεί αναγκαίες ρυθμίσεις, προκειμένου να προλαμβάνονται προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στην πορεία του χρόνου.
 • Στο πνεύμα αυτό και όπου απαιτείται, θα γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις από κοινού προς την Κεντρική Διοίκηση, προκειμένου για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται στις αναγκαίες εγκρίσεις, κυρίως για τα σοβαρά έργα που αφορούν υποδομές λιμένος.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Εθελοντικός καθαρισμός του Πύργου αύριο
Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας συμπαραστέκεται στον αγώνα των Κυκλαδιτών κατά των ανεμογεννητριών
Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης ΚΚΕ για την στέγαση των πυροσβεστών Σαντορίνης
Επιτέλους, λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα του ΓΝΘ: Εξομοίωση αποδοχών ιατρών ΑΕΜΥ & ΕΣΥ
Προδιαγραφές για την λειτουργία από 1η Ιουνίου των ιδιωτικών και δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών
Συνεχίζεται η αποκατάσταση του μονοπατιού της Αρμένης
ΔΕΔΔΗΕ: Αναβάθμιση της εφαρμογής για online δήλωση βλάβης
Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου 26 και 29 Μαΐου – Θέματα
Τηλεδιάσκεψη της ΕΕΚΦΝ με Δήμους για την διάσωση της σεζόν στην κρουαζιέρα
Επίσκεψη και αναλυτική ενημέρωση Δημάρχου στη Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας
Ειδική άρση απαγόρευσης εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στην Καλντέρα
Ωράριο συνάντησης Δημοτών με τους αιρετούς του Δήμου Θήρας
Εν αναμονή μέχρι τέλος Ιουλίου η Celestyal Cruises
Επιστροφή της Blue Star στα γνωστά δρομολόγια από τον ερχόμενο μήνα
Συνέχεια της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Θηραϊκής Πολιτείας και ΤΩΡΑ!
Hondos
Λιγνός
Mikres Aggelies
Poliiatreio
Όμηρρς
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
FOLLOW US
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.