Σάββατο, 30 Μαΐου 2020

Επίσκεψη ΔΕΥΑΘ σε επιχειρήσεις εστίασης για τη διασφάλιση της προστασίας του Δικτύου Αποχέτευσης της Σαντορίνης

Η Σαντορίνη πρωτοπόρος και στην προστασία του περιβάλλοντος

Η Σαντορίνη είναι το πρώτο ελληνικό νησί που επενδύει στην προληπτική προστασία του αποχετευτικού δικτύου, σχεδιάζοντας την εφαρμογή ενός εξειδικευμένου και περιβαλλοντικά βιώσιμου προγράμματος.

Από τον Ιούλιο του 2019, οι επιχειρήσεις εστίασης θα κληθούν από την Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία του αποχετευτικού δικτύου του Νησιού, με την ορθολογική και περιβαλλοντικά υπεύθυνη διάθεση των λιπών, ελαίων, λιπαρών ουσιών και στερών αποβλήτων τροφίμων.
 
Ένα απειλητικό φαινόμενο
Αποτελεί ανησυχητική πραγματικότητα το γεγονός ότι, η είσοδος λιπών, ελαίων, λιπαρών ουσιών και στερεών αποβλήτων τροφίμων στο αποχετευτικό δίκτυο, μέσω των λαντζών, των σιφονιών και άλλων σημείων, προκαλεί σταδιακή έμφραξη των σωληνώσεων, επιφέροντας στη συνέχεια δαπανηρές βλάβες, ενίοτε μη επανορθώσιμες, στα αντλιοστάσια. Το οργανικό φορτίο που καταλήγει στις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο με τέτοιου είδους απόβλητα, προκαλώντας τη γνωστή έντονη κακοσμία και δυστυχώς το περιβάλλον για την αναπαραγωγή βλαβερών εντόμων και τρωκτικών.


Οι μετρήσεις είναι απογοητευτικές, και όχι μόνον στην Ελλάδα, αφού μεγάλοι όγκοι στερεοποιημένων λιπών, ελαίων, λιπαρών ουσιών και στερεών αποβλήτων τροφίμων, συγκεντρώνονται στα αποχετευτικά δίκτυα των εταιρειών ύδρευσης αποχέτευσης, παγκοσμίως (γνωστοί ως Fatbergs) απειλώντας το φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Αποτέλεσμα αυτών των εμφράξεων είναι οι υπερχειλίσεις και τα περιστατικά ρύπανσης που απειλούν ολοένα και περισσότερο, όχι μόνον το φυσικό περιβάλλον και την αισθητική ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, αλλά και την υγιή και δραστήρια ελληνική επιχειρηματικότητα.
           
Από τον έλεγχο στην πρόληψη, με στόχο την ενίσχυση του Τουρισμού

Το 2018 πραγματοποιηθήκαν περίπου εκατόν πενήντα (150) επισκέψεις σε επιχειρήσεις εστίασης (συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ταχυφαγείων, ξενοδοχείων, ταβερνών κλπ) από τους επιθεωρητές αποχετευτικού δικτύου της Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο αποχετευτικό δίκτυο, στα αντλιοστάσια και στις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων.

Κατά τις επισκέψεις διαπιστώθηκε ότι, δυστυχώς, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, αλλά και το προσωπικό, δεν γνώριζαν τις συνέπειες του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, επιβαρύνοντας έτσι, εν αγνοία τους, σημαντικά το δίκτυο αποχέτευσης με απόβλητα λιπών, ελαίων, λιπαρών ουσών και στερεών τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, έγινε αναφορά:
  • στις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε επαγγελματική κουζίνα,
  • στη σπουδαιότητα της προμήθειας του κατάλληλου εξοπλισμού παγίδευσης των επικίνδυνων αποβλήτων,
  • στην ανάγκη τακτικής και υπεύθυνης συντήρησης και καθαρισμού του εξοπλισμού,
  • και στη σημασία της ορθής σύνδεσης των επιχειρήσεων με το αποχετευτικό δίκτυο.
            Το καλοκαίρι του 2019, αδιαπραγμάτευτος στόχος πρέπει να αποτελεί ο πολλαπλασιασμός αντίστοιχων επισκέψεων για να διαπιστωθεί η πρόοδος όσων επιχειρήσεων έχουν ήδη καταγραφεί, αλλά και των νέων επιχειρήσεων, στο μέτωπο της αντιμετώπισης των απειλών του αποχετευτικού δικτύου από τα απόβλητα λιπών, ελαίων, λιπαρών ουσιών και στερεών αποβλήτων τροφίμων.

Καθώς η τουριστική βιομηχανία της Σαντορίνης αναπτύσσεται ραγδαία, προσελκύοντας περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, η ανάπτυξη του κλάδου των επιχειρήσεων εστίασης δεν θα μπορούσε να υστερεί.
 
Τουρισμός σημαίνει ποιότητα διατροφής και ελκυστικών υπηρεσιών εστίασης.
Ο Τουρισμός της Σαντορίνης δεν χωρά εκπτώσεις.
 

Η υπερμεγέθης συγκέντρωση επιχειρήσεων εστίασης στη Σαντορίνη, καθιστά επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση της συνεργασίας των ιδιοκτητών, των υπευθύνων αλλά και του προσωπικού όλων των επιχειρήσεων εστίασης, προκειμένου να σταματήσει η ανεξέλεγκτη απόρριψη τέτοιου είδους αποβλήτων στο αποχετευτικό δίκτυο.
           
Καλούμε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης του νησιού μας, να βοηθήσουν με τη θετική τους ανταπόκριση και την υπεύθυνη στάση, ώστε να γίνουμε όλοι συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια της ΔΕΥΑ Θηρών για τον ορθολογικό σχεδιασμό και την αποτελεσματική εφαρμογή προληπτικών δράσεων που θα καθιστούν βιώσιμη την ανάπτυξη του τουρισμού.
Μετά τιμής,
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΘΗΡΑΣ
 
 
ΚΑΦΙΕΡΗΣ ΜΗΝΑΣ
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Εθελοντικός καθαρισμός του Πύργου αύριο
Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας συμπαραστέκεται στον αγώνα των Κυκλαδιτών κατά των ανεμογεννητριών
Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης ΚΚΕ για την στέγαση των πυροσβεστών Σαντορίνης
Επιτέλους, λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα του ΓΝΘ: Εξομοίωση αποδοχών ιατρών ΑΕΜΥ & ΕΣΥ
Προδιαγραφές για την λειτουργία από 1η Ιουνίου των ιδιωτικών και δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών
Συνεχίζεται η αποκατάσταση του μονοπατιού της Αρμένης
ΔΕΔΔΗΕ: Αναβάθμιση της εφαρμογής για online δήλωση βλάβης
Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου 26 και 29 Μαΐου – Θέματα
Τηλεδιάσκεψη της ΕΕΚΦΝ με Δήμους για την διάσωση της σεζόν στην κρουαζιέρα
Επίσκεψη και αναλυτική ενημέρωση Δημάρχου στη Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας
Ειδική άρση απαγόρευσης εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στην Καλντέρα
Ωράριο συνάντησης Δημοτών με τους αιρετούς του Δήμου Θήρας
Εν αναμονή μέχρι τέλος Ιουλίου η Celestyal Cruises
Επιστροφή της Blue Star στα γνωστά δρομολόγια από τον ερχόμενο μήνα
Συνέχεια της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Θηραϊκής Πολιτείας και ΤΩΡΑ!
Hondos
Λιγνός
Mikres Aggelies
Poliiatreio
Όμηρρς
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
FOLLOW US
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.