Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

ΠΝΑΙ: Η δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής για την διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, τηρήθηκε στο ακέραιο

Εξέλιξη ιστορικής αξίας, όσον αφορά την διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, της πιο υποχρηματοδοτημένης Περιφέρειας της χώρας, συνιστά η υπογραφή του Συμβολαίου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία ανοίγει μια νέα περίοδο ευκαιριών και δυνατοτήτων.
 
 Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος παρέλαβε και υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα, το Συμβόλαιο Συνεργασίας,  η υπογραφή του οποίου σηματοδοτεί το αίσιον πέρας της πρωτοβουλίας,  το οποίο ήρθε μετά από δύο χρόνια προσπάθειας στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο, έδρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αντίστοιχα, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι  κανένας στόχος, όσο δύσκολος και αν φαίνεται, δεν είναι ανέφικτος, όταν εργάζεσαι γι αυτόν με σοβαρότητα, με επιμονή,  με σχέδιο και σωστή τεκμηρίωση.
 
Η πρόταση της Περιφέρειας που κατατέθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης του προγράμματος E.L.EN.A., αξιολογήθηκε θετικά τόσο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την οποία εγκρίθηκε το ποσό των 780.000,00 € ως επιχορήγηση  της Περιφέρεια για την ωρίμανση των έργων.
Μετά την υπογραφή του Συμβολαίου Συνεργασίας, η Περιφέρεια θα λάβει την επιδότηση των 780.000,00 €, προκειμένου να ωριμάσει τα έργα οδικής ασφάλειας και ενεργειακής αναβάθμισης των δομών υγείας  στα νησιά της, που θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 
Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, αφού υπέγραψε το Συμβόλαιο Συνεργασίας, δήλωσε:
«Μια υπέροχη μέρα αισιοδοξίας είναι η σημερινή για τα νησιά μας, με την υπογραφή του Συμβολαίου Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Περιφέρειάς μας, που ανοίγει ουσιαστικά, όχι απλά μια νέα πηγή χρηματοδότησης, αλλά μια λεωφόρο ευκαιριών για το Νότιο Αιγαίο. Ένας αγώνας δύο ετών ολοκληρώνεται, ένας ακόμα στόχος επιτυγχάνεται και το μέλλον των νησιών μας θωρακίζεται χρηματοδοτικά. Το αύριο το σχεδιάζουμε και το οδηγούμε με τις δικές μας πράξεις, τη στρατηγική και τις αποφάσεις μας, εκεί που αξίζουμε: Μπροστά!».
 
Η πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής να ανοίξει την πόρτα της συνεργασίας  με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι κρίσιμος και μπορεί να εξελιχθεί σε καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον των νησιών, αφού ο σκεπτικισμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την τύχη της Πολιτικής Συνοχής, αυξάνεται διαρκώς και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει στο μέλλον να προσφέρεται στα Κράτη-Μέλη μόνο η δυνατότητα του λεγόμενου Smart Financing, δηλαδή χρηματοδότησης από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μοχλευμένα με ιδιωτικά ή τραπεζικά κριτήρια.  
 
Στην πιο δύσκολη, οικονομικά, διοικητικά, πολιτικά, περίοδο της χώρας και διοικώντας την Περιφέρεια με την μικρότερη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, η Περιφερειακή Αρχή έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την αλλαγή του χρηματοδοτικού στάτους του Νοτίου Αιγαίου και γι αυτό κινήθηκε σε δύο επίπεδα. Εκτός από τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επεδίωξε και πέτυχε και την αλλαγή της κατηγορίας κατάταξης του Νοτίου Αιγαίου, με την μετάπτωση από την κατηγορία του Στόχου 2 των λεγομένων More Developed Regions στην κατηγορία Στόχου 1, των Μεταβατικών Περιφερειών (Transitional Regions) της Ευρώπης.  
Αυτό έγινε πραγματικότητα και ανακοινώθηκε από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  στην Αθήνα, όχι γιατί έπεσε το κατά κεφαλήν εισόδημα στο Νότιο Αιγαίο όπως ψευδώς διαδίδεται τελευταίως από συγκεκριμένους χώρους και πρόσωπα, αλλά διότι άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο σχετικός υπολογισμός. Στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο, στον τρόπο υπολογισμού της κατάταξης της κάθε Περιφέρειας, μειώνεται η βαρύτητα του ΑΕΠ, αυξάνονται τα κοινωνικά κριτήρια και εισάγονται για πρώτη φορά τα  κριτήρια της κλιματολογικής αλλαγής και του μεταναστευτικού ζητήματος.

Οι δύο αυτές εξελίξεις, οδηγούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε θεαματική αύξηση των πόρων που θα έχει στο εξής στην διάθεση της, με αντίστοιχη βελτίωση της δυνατότητας της να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες των νησιών της.
 
 
 
 
Το Γραφείο Τύπου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Web Tv
Web Radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Η Γλυκογαλουσα πετάει χαρταετό
Συνάντηση συνεργασίας της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. με την Global Water Partnership
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
Απολογισμός εξαμήνου της διοικούσας παράταξης του Δήμου Θήρας
Aνοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα της αμπελοκαλλιέργειας στη Σαντορίνη
Προχωράει η αποκατάσταση των ζημιών του οδικού δικτύου της Σαντορίνης
Ενημέρωση για το ιστορικό των προσπαθειών ανέλκυσης του Sea Diamond από την "Θηραϊκή Πολιτεία"
Η Σελήνη θα ανατέλλει στα Φηρά
Συρμαλένιος: Εκθέτει την χώρα το ΥΠΕΝΠ με τους χειρισμούς του για το Sea Diamond
Μασκαράδα 2020 στο Καμάρι
Τηλεματικό σύστημα "ΕΥ-ΚΙΝΗΣΗ" στο ΚΤΕΛ της Σαντορίνης
Διακοπές ηλεκτροδότησης από την ΔΕΔΔΗΕ το Σαββατοκύριακο
Sea Diamond: Το πλήρες κείμενο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, 17/2
Πανηγύρι του Αγίου Πολυκάρπου
Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα προβλήματα του γενικού Νοσοκομείου Θήρας
Hondos Cender
Denaxa
Anatpixiaki etairia kikladon
Mikres Aggelies
Nova
Poliiatreio
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
Διαφημιστικό - Αγγελίες: [email protected]
FOLLOW US
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.