16 Ιουλίου 2019 Επικοινωνία
02/05/2019

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ” - 2019

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ” - 2019
Το 2011 το τότε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη/Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής/Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας στα πλαίσια ενημέρωσης των πολιτών με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα ανέλαβε την πρωτοβουλία και εκπόνησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού με τίτλο «ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ». Το πρόγραμμα αυτό συνεχίστηκε κατά τα επόμενα έτη, ενώ κατά το έτος 2016 το πρόγραμμα αυτό απεστάλη προς υλοποίηση και εφαρμογή σε 57 Λιμενικές Αρχές της χώρας και από το έτος 2017 επεκτάθηκε και στους μαθητές των Γυμνασίων. 

Με τη μεθοδολογία του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, παρέχεται στους συμμετέχοντες μαθητές η δυνατότητα να μάθουν παίζοντας, διασκεδάζοντας και συζητώντας τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στη θάλασσα και στην παραλία, προκειμένου να προληφθούν ατυχήματα τα οποία λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαιρινή περίοδο. Επιπλέον, τα παιδιά συνειδητοποιούν κι εμπεδώνουν την επιτακτική ανάγκη για ένα καθαρό περιβάλλον, προς το οποίο καλούμαστε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό.

Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος αυτού, όπως τα προηγούμενα έτη έτσι και φέτος το 2019, οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων όσο και των Γυμνασίων των νήσων Θήρας, Θηρασίας και Ανάφης θα ενημερωθούν ουσιαστικά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η θάλασσα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην πρόληψη, η οποία ως αποτέλεσμα της παιδείας, λειτουργεί σαν προστατευτική ασπίδα και ως εργαλείο γνώσης.  Σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια θαλάσσιας κυκλοφοριακής αγωγής και γενικά ορθής συμπεριφοράς και τήρησης των κανόνων ασφαλείας κατά τη λήψη θαλάσσιου λουτρού.
 
Οι παρουσιάσεις εν θέματι εκπαιδευτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθούν ως εξής:
 • Τρίτη 07 Μαΐου 2019 παρουσίαση στο Γυμνάσιο Φηρών στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά νήσου Θήρας, ώρα 10 το πρωί
 • Τετάρτη 08 Μαΐου 2019 παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο Οίας νήσου Θήρας.
 • Τρίτη 14 Μαΐου 2019 παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο Εμπορείου νήσου Θήρας.
 • Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο Ακρωτηρίου και στο Γυμνάσιο Εμπορείου νήσου Θήρας.
 • Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 παρουσίαση στο  Δημοτικό Σχολείο Φηρών και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών νήσου Θήρας.
 • Παρασκευή 17 Μαΐου 2019  παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο Μεγαλοχωρίου και στο Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής Γωνίας νήσου Θήρας.
 • Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 παρουσίαση στο Γυμνάσιο Μεσαριάς και στο Ειδικό Γυμνάσιο Μεσαριάς νήσου Θήρας.
 • Τρίτη 21 Μαΐου 2019 παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου νήσου Θήρας.
 • Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο Καρτεράδου νήσου Θήρας.
 • Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο Βόθωνα και στο Δημοτικό Σχολείο Μεσαριάς νήσου Θήρας.
 • Πέμπτη 06 Ιουνίου 2019 παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο νήσου Θηρασίας.
 • Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 παρουσίαση στο  Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο νήσου Ανάφης.
Η καλλιέργεια θαλάσσιας κυκλοφοριακής αγωγής σε συνδυασμό με τη διαχρονική υλοποίηση του προγράμματος στις σχολικές μονάδες δύναται να συμβάλει στη σταδιακή μείωση των ατυχημάτων στη θάλασσα, των πνιγμών και της παραβατικής γενικά συμπεριφοράς κατά τη διενέργεια θαλασσίων δραστηριοτήτων.
 
 
Η ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ
 
ΠΛΩΤΑΡΧΗΣ Λ.Σ. ΚΟΡΑΚΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ
 
 
 
 
 

 
NEWSLETTER
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
Διαφημιστικό - Αγγελίες: [email protected]
© 2019 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved