Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

Νίκος Συρμαλένιος: «Η Κυβέρνηση στις νέες συνθήκες της μεταμνημονιακής εποχής μπορεί να διεκδικήσει νέους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για όλη τη νησιωτική Ελλάδα»

Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Ολομέλεια της Βουλής

Tο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά είναι ένα μεγάλο ζήτημα και γίνεται πολύ μεγάλη σπέκουλα από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, ειδικότερα δε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ποντάρει όλα της τα επιχειρήματα σε σχέση με τα νησιά και την πολιτική για τη νησιωτικότητα πάνω στο θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την ψήφιση νομοσχεδίου για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά που φέρουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

 

Απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος ανέφερε ότι στο mail Χαρδούβελη δεν υπήρχε το ζήτημα της αύξησης των μειωμένων συντελεστών, ο Νίκος Συρμαλένιος απάντησε ότι στο mail Χαρδούβελη στη σελίδα 27 μιλάει για επανεξέταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, προσθέτοντας: «Τι σημαίνει επανεξέταση όταν μειώνεις συντάξεις, όταν αυξάνεις το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία σύμφωνα με το mail Χαρδούβελη από το 6,5% στο 13%; Σημαίνει περαιτέρω μείωση ή σημαίνει προφανώς αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ; Για να λέμε ποια είναι η πραγματικότητα. Να μην τη διαστρεβλώνουμε και μετά να χρησιμοποιούμε επιχειρήματα ότι τάχα η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή η οποία ξεκίνησε την υπόθεση. Βεβαίως υπήρχαν τεράστιες πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από άλλους δανειστές εκείνη την περίοδο. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και την ξέρει ο ελληνικός λαός. Η αύξηση των μειωμένων συντελεστών ψηφίστηκε από διακόσιους είκοσι δυο ή διακόσιους είκοσι τρεις Βουλευτές, όταν ψηφίσαμε όλοι το τρίτο μνημόνιο. Αυτή, λοιπόν, είναι η πραγματικότητα.

Βεβαίως, είναι μεγάλο θέμα. Κάποιοι συνάδελφοι είπαν: δεν σταματάμε να διεκδικούμε τη επαναφορά των μειωμένων συντελεστών. Εγώ λέω να υιοθετήσουμε την εξής πρόταση και διατύπωση: Η Κυβέρνηση στις νέες συνθήκες της μεταμνημονιακής εποχής διεκδικεί νέους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για όλη τη νησιωτική Ελλάδα, όχι μόνο για το Αιγαίο, αλλά και για τα νησιά του Ιονίου και για τα υπόλοιπα νησιά, στις Σποράδες, τον Σαρωνικό κλπ. –δεν υπήρχε πριν- σε εναρμόνιση με τον ΦΠΑ που υπάρχει σε άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος ο οποίος έρχεται να μπορέσει να εξισώσει τις συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας με τις άλλες νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης. Περί αυτού πρόκειται και νομίζω ότι είναι ένας εφικτός στόχος και από την Κυβέρνηση. Το λέω γιατί είναι εδώ ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Σαντορινιός. Αυτή τη θέση πρέπει να υιοθετήσουμε, της διεκδίκησης ενός νέου μειωμένου συντελεστή  ΦΠΑ για όλα τα νησιά».

«Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, για το μεταφορικό ισοδύναμο, πρόκειται περί εμβληματικής μεταρρύθμισης, η οποία όσο περνάει ο καιρός γίνεται κτήμα από τους νησιώτες. Από 1/1/2019 εφαρμόζεται σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα πλην Κρήτης. Είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός ότι πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζεται και στην Κρήτη μέσα από την μελέτη της ομάδας εργασίας που γίνεται αυτή τη στιγμή και θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Υπάρχει και το θέμα τού τι κονδύλι μπορείς να έχεις από το  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όλα έχουν να κάνουν και με τα χρήματα που είναι διαθέσιμα. Η Κυβέρνηση μέσα σε όλες τις δυσκολίες προέβλεψε ένα ποσό της τάξης των 160 εκατομμυρίων για το μεταφορικό ισοδύναμο το 2019. Βεβαίως είναι εμβληματικό ότι θα επεκταθεί και στα καύσιμα εκτός από τις επιχειρήσεις.

Η πιλοτική εφαρμογή θα γίνει σε πάρα πολλά νησιά. Είναι πάνω από πενήντα, αν δεν κάνω λάθος, τα νησιά τα οποία εντάσσονται στην πιλοτική εφαρμογή για τα καύσιμα. Θα έχει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εκείνο που μένει είναι να μπορέσουμε να διαδώσουμε την εφαρμογή του μέτρου πραγματικά σε όλους τους νησιώτες. Ακόμα και τώρα, δυστυχώς, ούτε η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης βοηθάει και πολλές φορές ούτε επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή. Ακόμα και πρακτορεία ταξιδίων αποκρύπτουν την ύπαρξη του μεταφορικού ισοδύναμου».

«Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη νησιωτικότητα η Κυβέρνηση αυτή, εκτός από τον ΦΠΑ -που από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ήταν η μόνη εφαρμογή νησιωτικότητας που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια και η οποία δεν εφαρμόστηκε με τρόπο που να έχει όφελος στον καταναλωτή, και το ξέρουμε αυτό, διότι δεν έπεσαν οι τιμές στα νησιά, παρά το γεγονός ότι ήταν μειωμένοι οι συντελεστές, γιατί κάποιοι καρπούνταν αυτή τη διαφορά της μείωσης-, εκτός από το θέμα του ΦΠΑ, λοιπόν, η Κυβέρνηση εφαρμόζει σταδιακά μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Δεν έχω τον χρόνο αυτήν τη στιγμή να αναφέρω δέκα-δεκαπέντε σημεία νησιωτικής πολιτικής, αλλά προκαλώ να κάνουμε μια γενικευμένη συζήτηση και σε επίπεδο Βουλής για να συζητήσουμε για τα μέτρα της νησιωτικότητας τα οποία έχουν παρθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Πραγματικά θα ήθελα πάρα πολύ να συγκριθεί η πολιτική που άσκησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για πάρα πολλά χρόνια, με τις πολιτικές που έχουμε αρχίσει να ασκούμε εμείς ως Κυβέρνηση από το 2015 μέχρι σήμερα».

 

Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/sAbAhf_r8ao

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διήμερο Αισθητικής Αναβάθμισης του Πύργου 30 και 31 Μαΐου
Santorini: Portrait of a Vanished Era - Σαντορίνη: Εικόνες μιας Άλλης Εποχής
Ανακοίνωση της τηλεόρασης της Σαντορίνης
Volotea : Θεσσαλονίκη - Σαντορίνη: Από 5 Ιουλίου
Συνδικάτο τουρισμού Θήρας - Ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις εργαζομένων στον Τουρισμό
Εθελοντικός καθαρισμός του Πύργου αύριο
Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας συμπαραστέκεται στον αγώνα των Κυκλαδιτών κατά των ανεμογεννητριών
Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης ΚΚΕ για την στέγαση των πυροσβεστών Σαντορίνης
Επιτέλους, λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα του ΓΝΘ: Εξομοίωση αποδοχών ιατρών ΑΕΜΥ & ΕΣΥ
Προδιαγραφές για την λειτουργία από 1η Ιουνίου των ιδιωτικών και δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών
Συνεχίζεται η αποκατάσταση του μονοπατιού της Αρμένης
ΔΕΔΔΗΕ: Αναβάθμιση της εφαρμογής για online δήλωση βλάβης
Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου 26 και 29 Μαΐου – Θέματα
Τηλεδιάσκεψη της ΕΕΚΦΝ με Δήμους για την διάσωση της σεζόν στην κρουαζιέρα
Επίσκεψη και αναλυτική ενημέρωση Δημάρχου στη Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας
Hondos
Λιγνός
Mikres Aggelies
Poliiatreio
Όμηρρς
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
FOLLOW US
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.