Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

Άρθρο του Γ. Ντουνιαδάκη -Το «τίμημα» της κρίσης των Ιμίων

Μαζί με όλους όσοι μέχρι σήμερα δώσανε τη ζωή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο, τιμούμε αυτές τις μέρες τους τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που αποτελούν το ανθρώπινο «τίμημα» της κρίσης των Ιμίων:

  • Αντιναύαρχο Χ. Καραθανάση, 34 ετών, κυβερνήτη,
  • Αντιναύαρχο Π. Βλαχάκο, 31 ετών, συγκυβερνήτη,
  • Πλοίαρχο Ε. Γιαλοψό, 29 ετών, χειριστή συσκευών.

Αποτελούσαν το πλήρωμα του ελικοπτέρου τύπου ΑΒ 212 της φρεγάτας «Ναβαρίνον», που κατέπεσε στη θάλασσα στις 5.30 π.μ. της 31ης Γενάρη 1996, αφού είχε εντοπίσει τους Τούρκους κομάντος, που είχαν αποβιβαστεί στη μικρή Ίμια.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '70, η Τουρκία προχώρησε συστηματικά στο «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Μεταξύ άλλων, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε 152 νησίδες, σε όλο το Αιγαίο μέχρι και τη Γαύδο.

Μετά την κρίση των Ιμίων, όπως συνέβη και σε προγενέστερες κρίσεις, ακολούθησαν μια σειρά συμφωνίες κορυφής, οι οποίες έχουν εκ των πραγμάτων διαμορφώσει ένα πλαίσιο απαξίωσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων:

  • Με τις Συμφωνίες της Μαδρίτης (1997) και του Ελσίνκι (1999), στο πλαίσιο Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αντίστοιχα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε «νόμιμα» και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Επίσης, στη θέση των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων αποδέχτηκε την ύπαρξη «μεθοριακών διαφορών».
  • Το 1999 δρομολογήθηκε διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης, με την ανάπτυξη της συνεργασίας σε τομείς «χαμηλής πολιτικής» (οικονομία, εμπόριο, τουρισμός κ.λπ.), με «διερευνητικές επαφές» για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τέλος με επαφές κυρίως μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και την υιοθέτηση αμερικανοΝΑΤΟικής έμπνευσης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (MOE). Τα ΜΟΕ, επί της ουσίας, αποσκοπούσαν στην επιβολή ενός καθεστώτος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική εποπτεία, με παράλληλη αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και εγκατάλειψη από ελληνικής πλευράς του δικαιώματος άμυνας.

Θυμίζουμε ότι μετά τα Ίμια και το «ευχαριστώ» του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς (Φλεβάρης 1996), δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία στη βραχονησίδα Ίμια», για να συμπληρώσει ότι το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από νησάκια κατά μήκος των ανατολικών ακτών του Αιγαίου.

Συμπερασματικά, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι πραγματικοί «σύμμαχοι» της Ελλάδας στη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Το ΝΑΤΟ μάλιστα δεν προστατεύει τα σύνορά μας, αφού είναι γνωστό ότι δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα μέλη του και θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.

Είναι ψευτοδίλημμα ότι «αν δεν ήταν το ΝΑΤΟ, θα είχαμε χειρότερα». Άλλωστε, όσα έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα κάτω από τη ΝΑΤΟική «ομπρέλα», δεν είναι αμελητέα.

Ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα ο λαός του Αιγαίου δεν θα πρέπει να πιστέψει την κυβερνητική προπαγάνδα, που καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού, άλλοτε υπερβάλλοντας για την αποτελεσματικότητα του διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών, άλλοτε λέγοντας πως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα υπερασπιστούν την Ελλάδα.

Δεν χωράει κανενός είδους εφησυχασμός! Η τουρκική επιθετικότητα του προηγούμενου χρόνου έδειξε πόσο κοντά βρισκόμαστε σε ένα θερμό επεισόδιο, ακόμα και σε μια πολεμική αναμέτρηση!

Σήμερα χρειάζεται υπεύθυνη στάση, αποφασιστική αντιμετώπιση εθνικιστικών και πολεμοκάπηλων κραυγών. Το ίδιο, αποφασιστική αντιμετώπιση, χρειάζονται και κοσμοπολίτικες ιδέες, που υποτιμούν τη σημασία της υπεράσπισης του απαραβίαστου των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, το σνομπάρισμα της εφαρμογής των διεθνών συνθηκών που προβλέπουν τα σημερινά σύνορα, τα οποία προέκυψαν μετά από αιματηρούς πολέμους.

Οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε μεταξύ μας. Αντίθετα, έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε ενάντια σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και άλλους ιμπεριαλιστές. Να αγωνιστούμε ενάντια στις κυβερνήσεις των χωρών που χαράζουν την πολιτική τους σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος των λαών.

Οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους, με την εξουσία στα χέρια τους.

Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα προς τους φαντάρους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για:

  • Να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, σε κάθε αλλαγή διεθνών συνθηκών που οδηγεί στην αιματοχυσία των λαών. Για μια Ελλάδα χωρίς φτώχεια και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Να απορρίψουμε τα ύπουλα καλέσματα που στο όνομα μιας δήθεν «εθνικής ενότητας» θέλουν να υποτάξουν το λαό μας στα πολεμικά σχέδια του κεφαλαίου, των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και της ΕΕ.
  • Να απομονώσουμε τους νεοναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Ο γνήσιος λαϊκός πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με το τέρας του φασισμού - ναζισμού.

Οι φαντάροι, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί, που στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά από λαϊκές οικογένειες, όπως και οι απόστρατοι, είναι ανάγκη να βρεθούν δίπλα και μαζί με το λαό στον αγώνα του για μια ζωή που του αξίζει.

 

Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης είναι Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.,

υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διήμερο Αισθητικής Αναβάθμισης του Πύργου 30 και 31 Μαΐου
Santorini: Portrait of a Vanished Era - Σαντορίνη: Εικόνες μιας Άλλης Εποχής
Ανακοίνωση της τηλεόρασης της Σαντορίνης
Volotea : Θεσσαλονίκη - Σαντορίνη: Από 5 Ιουλίου
Συνδικάτο τουρισμού Θήρας - Ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις εργαζομένων στον Τουρισμό
Εθελοντικός καθαρισμός του Πύργου αύριο
Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας συμπαραστέκεται στον αγώνα των Κυκλαδιτών κατά των ανεμογεννητριών
Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης ΚΚΕ για την στέγαση των πυροσβεστών Σαντορίνης
Επιτέλους, λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα του ΓΝΘ: Εξομοίωση αποδοχών ιατρών ΑΕΜΥ & ΕΣΥ
Προδιαγραφές για την λειτουργία από 1η Ιουνίου των ιδιωτικών και δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών
Συνεχίζεται η αποκατάσταση του μονοπατιού της Αρμένης
ΔΕΔΔΗΕ: Αναβάθμιση της εφαρμογής για online δήλωση βλάβης
Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου 26 και 29 Μαΐου – Θέματα
Τηλεδιάσκεψη της ΕΕΚΦΝ με Δήμους για την διάσωση της σεζόν στην κρουαζιέρα
Επίσκεψη και αναλυτική ενημέρωση Δημάρχου στη Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας
Hondos
Λιγνός
Mikres Aggelies
Poliiatreio
Όμηρρς
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
FOLLOW US
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.