Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για τους δασικούς χάρτες στα νησιά, καταθέτουν από κοινού Περιφέρεια και ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Σε συνέχεια των αποφάσεων της κοινής συνεδρίασης που έγινε στην Αθήνα, παρόντος του αρμοδίου υπουργού
 
 
Πρόταση νομοθετικής διευθέτησης του ζητήματος που έχει ανακύψει με την εφαρμογή του Π.Δ. 32/2016, σχετικά με την κατάρτιση και ανάρτηση των δασικών χαρτών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, καταθέτει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από κοινού με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου.
 
Σκοπός της νομοθετικής πρότασης, ο οποίος εξάλλου αναδείχθηκε και στην κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ, χθες, Δευτέρα, παρόντος του αρμοδίου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, είναι να  υπάρξει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα λαμβάνει υπ΄ όψιν του  τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, όπως και το καθεστώς που υφίσταται στα νησιά που διαθέτουν Κτηματολόγιο. Σκοπός της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου είναι να αποτρέψει την απαξίωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ιδιωτικής περιουσίας, στα νησιά των οποίων οι δασικοί χάρτες δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη, αλλά και θα θεραπεύσει τις τεράστιες αδικίες στα νησιά, για τα οποία οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν ήδη, διαμορφώνοντας εξωφρενικές καταστάσεις.
 
Στη ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου συμφώνησε εξάλλου και ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ στην κοινή συνεδρίαση συμφωνήθηκε η σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει να καταρτίσει τη νομοθετική πρόταση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
 
Στο πλαίσιο αυτό, οι νομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, έχουν καταρτίσει συγκεκριμένη πρόταση, βάσει της οποία επιβάλλεται άμεσα:
 
 
            1)Να καταργηθεί ή  αναμορφωθεί η διάταξη της  παραγρ. 1 του άρθρου 5 του Π.Δ. 32/2016,  ως κινούμενη εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης,  ώστε είτε να επανισχύσει  είτε να εναρμονιστεί με τη προηγούμενη διάταξη του άρθρου 3 του Ν. 998/1979  όσον αφορά τις χορτολιβαδικές – δασικές εκτάσεις, αφού ουσιαστικά επιφέρει στο σύνολο σχεδόν αυτών, απόλυτη αφαίρεση του δικαιώματος κυριότητας και εξουσίας επί των εκτάσεων της περιοχών μας . Περαιτέρω και μέχρι ολοκλήρωσης της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί το με αριθμ. 27639/2018 έγγραφο του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
 
2) Να αποσαφηνισθεί  νομοθετικά  ότι η επιγενόμενη δάσωση δεν  αφορά ούτε τις τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, ούτε κυρωμένους δασικούς χάρτες αλλά μόνον εκκρεμείς υποθέσεις, οι οποίες έχουν χρονίσει με ευθύνη του πολίτη και όχι της πολιτείας.
 
3) Να τακτοποιηθεί το μαζικό φαινόμενο που προέκυψε από τους δασικούς χάρτες σε βάρος των ιδιοκτησιών μικτής μορφής, οι οποίες πλέον δεν δύνανται να μεταβιβαστούν.
 
4) Να νομοθετηθεί ότι στις περιοχές των εξαιρέσεων από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 62 του Ν.998/1979,  η μεταγραφή ή καταχώριση συμβολαιογραφικών πράξεων με αντικείμενο ακίνητα που έχουν εν όλω ή εν μέρει τον χαρακτήρα έκτασης των παραγράφων 5α) ή 5β) του άρθρου 3 του παραπάνω νόμου, στα οικεία βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου ή στα οικεία φύλλα του αρμόδιου γραφείου Κτηματογράφησης ή Κτηματολογικού Γραφείου, δεν κωλύεται ακόμη και αν δεν προσκομίζεται διοικητική πράξη ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ακίνητο ή το τμήμα του με τον παραπάνω χαρακτήρα ανήκει σε ιδιώτη και όχι στο Δημόσιο.
 
5) Ομοίως και για τη περιοχή της Δωδεκανήσου όπου διεκδικούμε με το παρόν τη μη εφαρμογή του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου ( σημείο Α του παρόντος), να αρθεί το κώλυμα που δεν επιτρέπει την μεταγραφεί των πράξεων ή συμβολαίων μεταβίβασης της κυριότητας, εφόσον για τη Ρόδο , Κω και Λακκι Λέρου υπάρχει αμάχητο τεκμήριο κυριότητας από τις εγγραφές στα κτηματικά βιβλία και για τα λοιπά νησιά ισχύει η νομολογία του Αρείου Πάγου εξομοίωσης τους με τις Κυκλάδες.
 
6) Στις εξαιρέσεις της παρ. 7 του άρθρου 3 του Ν. 998/1979 να συμπεριληφθούν και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις , οι οποίες φέρουν οικοδομή ή έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες.
 
 
 
Το Γραφείο Τύπου
 
 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Από τα 20 ηφαίστεια του Αιγαίου, της Σαντορίνης είναι το πιο ενεργό σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa
Δελτίο πρόγνωσης ανέμων που θα φτάνουν στα 7 μποφόρ απο το λιμεναρχείο Θήρας
Αναζητώντας τα καλύτερα επιδόρπια κρασιά του κόσμου, το Forbes ανακάλυψε το Visanto κι ενθουσιάστηκε!
Ομιλία του Σάββα Καλεντερίδη στη Σαντορίνη το Σάββατο 30 Μαρτίου
Την πρώτη έκθεση κρασιού Εstεres διοργανώνει η SanDrops στις 7/4 στο Κτήμα Αργυρού
Περισσότερες οι φετινές καλοκαιρινές διεθνείς πτήσεις στα αεροδρόμια της Ελλάδας
Ε. Νομικού : Νέα δημοσίευση στο NATURE GEOSCIENCE αποδεικνύει ότι η ηφαιστειακή έκρηξη του 726 μ.Χ. ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο πιστεύαμε
Ημερίδα του ΙΜΠΗΣ το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 19:00)
Η Ο.Μ ΘΗΡΑΣ και η ΝΕΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχαιρετούν τον Δημήτρη Παγκαλίδη
Ευχετήριο μήνυμα δημάρχου της 25ης Μαρτίου
"ΒΓΑΛΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠ' ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ" 28-29-30 και 31 ΜΑΡΤΙΟΥ απο το ΘΕΑΤΡΙΚΌ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Με εθνική υπερηφάνεια και θρησκευτική ευλάβεια γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στη Σαντορίνη
"Σήμερα στην Οία απο τύχη δεν θρηνούμε θύματα"
Δικαίως viral για μια ακόμη φορά το λιμάνι (;) της Σαντορίνης..
Τροποποίηση δρομολογίου για το Blue Star 1. Στις 12.00 θα φύγει απο Πειραιά
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.