Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

Ολοκληρώθηκε το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 15ου  Διεθνούς Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ  για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό και του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού με πλέον των 100 ατόμων, από 23 χώρες του κόσμου.

Το συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού, διεξήχθεισαν στο ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa στην Αιγιάλη Αμοργού.

Ειδικό αφιέρωμα υπήρχε στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και  διά βίου μάθηση με προβολή 5 ταινιών, σχετικές με το περιβάλλον, οι οποίες προβλήθηκαν όχι μόνο στην αίθουσα προβολών του Φεστιβάλ, αλλά και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Αμοργού , στο ενιαίο Δημοτικό Σχολείο Αιγιάλης, και σε 3 άλλες αίθουσες Πολιτισμού σε όλη την Αμοργό.

Λειτούργησε Ακαδημία Κινηματογράφου με 15 φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  με τον καθηγητή John Driendonks  από την Ολλανδία.

Παρευρέθηκε διεθνής επιτροπή από την Διεθνή Ομοσπονδία Φεστιβάλ CIFFT με έδρα την Βιέννη, προκειμένου να εγκρίνει  το Φεστιβάλ της  Αμοργού ως αντάξιο μέλος της.

Διακεκριμένοι ομιλητές από τον διεθνή χώρο, μίλησαν για “Film Commission” και την σημασία κα τα οφέλη από τη δυνατότητα προσέλκυσης παραγωγής ξένων ταινιών σε ένα τόπο, όπου υπάρχουν  τεράστια κέρδη για την τοπική και την Εθνική οικονομία, όχι μόνο από την προβολή μιας ταινίας μετά την ολοκλήρωση της, αλλά και από  τα οφέλη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Ο Κινηματογράφος, θεωρείται ένα σπουδαίο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, και απτό παράδειγμα, είναι η τανία  ‘Απέραντο Γαλάζιο’, που έκανε την Αμοργό παγκοσμίως γνωστή. Με την ευκαιρία των 30 χρόνων από την δημιουργία της ταινίας, το ΥΠΕΡΙΑ 2017, ήταν αφιερωμένο στον Γάλλο παραγωγό Luc Besson και ο Έλληνας παραγωγός της ταινίας Νίκος Γιαννόπουλος, ήταν μαζί μας και μας έφερε πίσω στα γυρίσματα του Απέραντου Γαλάζιου στην Αμοργό πριν από 30 χρόνια.

Τις εργασίες του Συνεδρίου και του Φεστιβάλ, παρακολούθησε ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κύριος Χαράλαμπος Καρίμαλης και ο Γενικός Γραμματέας κύριος Κωνσταντίνος Τσέγας.
Παρόντες ήταν 13 σκηνοθέτες/παραγωγοί που συμμετείχαν με τις ταινίες τους από διάφορες χώρες, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων, bloggers, φωτογράφων,  κινηματογραφιστών,  από τον Ελληνικό και διεθνή χώρο.

Η Κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ που αποτελείτο από 5 μέλη από την  Κροατία, την Αυστρία, την Πολωνία  και την Ελλάδα, έβγαλε τα αποτελέσματα για τις καλύτερες ταινίες του φεστιβάλ.  Διαγωνίστηκαν 65 ταινίες από 25 χώρες, στις κατηγορίες Ελληνικές Ταινίες, Ντοκυμαντέρ, Ταξίδια  και Διαφημιστικές.

·         Grand Price:      Dubai's#BeMyGuest  by Prakash Varma.
·         Greek Films:      1st Award: Samaria Hotel by Theodoros Papadoulakis.
                            2nd Award: BlueGR Hotels & Resorts by Theodoros Papadoulaki.
·         Documentary:  1st Award: Garuda by Marko Randelovic.
                            2nd Award: Dancing with your dreams by  Gustavo Neves.
                            Special Mention: Train Surfers by Andrien Cothier.
·         Travel/ Promotional:  1st Award: An Alpine Sense of Life by Johannes Grebert
                                        2nd Award: Inlandisis b Mathieu Lelay.
                                        Special mention: Galapagos, Calling Home by Andrew Norton.
·         Commercials:               1st Award: Spirit of Dubai by Mark Toia.
 
Μεγάλη έμφαση δόθηκε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα στην διατήρηση του περιβάλλοντος, στον περιπατητικό και βοτανολογικό τουρισμό, στον τουρισμό ευεξίας, στον πολιτιστικό και πολιτισμικό τουρισμό και στον θρησκευτικό τουρισμό. Την τιμητική της είχε η Γαστρονομία της Αμοργού καθώς οι καλεσμένοι είχαν την ευκαρία να δοκιμάσουν πολλές αυθεντικές συνταγές της Αμοργού με τοπικά προϊόντα σε διάφορα εστιατόρια του νησιού που προσέφεραν γεύματα στους συνέδρους: στο εστιατόριο Lakki στην Αιγιάλη, στην ταβέρνα Πανόραμα στα Θολάρια, στο εστιατόριο Καπετάν Δήμος στα Κατάπολα, όπου συμμετείχαν με δικές τους συνταγές και τα τοπικά εστιατόρια Victor, Mythos και Μουράγιο. Έγιναν μαθήματα Αμοργιανής κουζίνας με συνταγές για τυρόπιτες, κατσίκι γεμιστό, γιαπράκια, φάβα και ξεροτήγανα, στα πλαίσια της συνεργασίας με την νεοιδρυθείσα ‘Λέσχη Γαστρονομίας Αμοργού’. Οι σύνεδροι συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες και είχαν την ευκαρία να γνωρίσουν ολόκληρο το νησί της Αμοργού.

Η διοργάνωση έγινε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Θολαρίων Αμοργού και το ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa και τελούσε υπό την αιγίδα και υποστήριξη του ΕΟΤ, της Περιφέριας Νοτίου Αιγαίου, του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δήμου Αμοργού.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.yperia.gr

Η  Οργανωτική Επιτροπή,

Ειρήνη Γιαννακοπούλου
Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών  Θολαρίων Αμοργού
 
Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας
Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ταινιών Αμοργού
 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Θολαρίων-Αιγιάλη, Αμοργού σε  συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Αμοργού.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
 
Atacon
Denaxa
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Santorini Experience : Τρέξιμο με θέα που κόβει την ανάσα
ΕΛΛΑΔΑ
Tις 424.031 έφθασαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους»
ΕΛΛΑΔΑ
Έρευνα για την αξιολόγηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου
ΕΛΛΑΔΑ
Χρεωκόπησε το Fleetway Travel, κλείνει στις 30/9 η Funway Holidays
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Ο ΑΠΑΣ "Τα Φανάρια" στον τελικό του Final 4 της Σαντορίνης
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Ο Μπουντόπουλος και επίσημα στη Σαντορίνη!
ΕΛΛΑΔΑ
Ψήφισμα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για τη μετατροπή του μνημείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πρόσκληση για την εορτή της Αγίας Μαρίνας Μεσαριάς
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
"Πατάει" Σαντορίνη ο Κώστας Παπαδόπουλος
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Εμπορείο λόγω εργασιών νέων συνδέσεων ύδρευσης – αποχέτευσης στο δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανακοίνωση του Δήμου Θήρας για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Φηρά
ΕΛΛΑΔΑ
Στην Πάρο, με προορισμό την Αντίπαρο, ο Τομ Χανκς και η σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον
ΕΛΛΑΔΑ
Συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης 12 ανεξάρτητων Βρετανών specialists tour operators με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη
ΕΛΛΑΔΑ
Νέα εταιρική ταυτότητα για τον ΑΔΜΗΕ
ΕΛΛΑΔΑ
Διακοπές στη χώρα τους θα κάνουν φέτος οι περισσότεροι ευρωπαίοι, το σημαντικότερο στοιχείο έρευνας της GWI για το ΙΝΣΕΤΕ
web radio
Λιγνός_νέα
Hondos Cender
Poliiatreio
Όμηρρς
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.