22 Αυγούστου 2019 Επικοινωνία
03/08/2017

Η γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα στη Φολέγανδρο

Η γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα στη Φολέγανδρο
Η Φολέγανδρος όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γιόρτασε τον θαυματουργό Άγιο Παντελεήμονα, στη γιορτή του οποίου, το βράδυ της παραμονής πραγματοποιήθηκε μεγάλο γλέντι στο νησί. Πρόκειται για ένα από τα τρία μεγαλύτερα πανηγύρια του τόπου (τα άλλα δύο είναι της προστάτιδος της Φολεγάνδρου, της Παναγίας μας, τον Δεκαπενταύγουστο και του Χριστού Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου).

Φωτογραφία της Manto Stournara.

Ακολουθώντας το μονοπάτι του Αη-Παντελεήμονα, το οποίο ξεκινάει, ακριβώς στο σημείο που αρχίζει και ο δρόμος της Χρυσοπηγής, δημιουργώντας μαζί του μια διχάλα απολαμβάνουμε τη θέα, στην οποία δεσπόζει το κατάλευκο εκκλησάκι του Αη-Παντελέμονα. Λίγες φραγκοσυκιές και χωράφια με καλοκαιρινές καλλιέργειες, δίνουν τις μοναδικές πράσινες πινελιές στο κλασσικό, άνυδρο, νησιώτικο τοπίο.

Τα φλάμπουρα στέκονται ακίνητα στη μέση των σπαρμένων χωραφιών, για το φόβο των πετεινών τ' ουρανού, ενώ κάποιοι αγρότες καβάλα στα γαϊδουράκια τους, κινούνται αργά, χωρίς βιασύνη για τις καθημερινές τους δουλειές, ώσπου χάνονται και πάλι σε κάποια στροφή του δρόμου! Απόλυτη γαλήνη και ηρεμία κι ένα αίσθημα πληρότητας μας πλημμυρίζει. Σε λίγο φτάνουμε στην ευρύχωρη αυλή του Αη-Παντελέμονα. Είναι πλακόστρωτη, περιτριγυρισμένη με πέτρινα πεζούλια κι έναν μεγάλο ευκάλυπτο, που μας προσκαλεί να ξαποστάσουμε στη σκιά του. Παλιότερα στη θέση αυτής της εκκλησούλας, με την γνήσια νησιώτικη αρχιτεκτονική, έστεκε ένα απλό εικονοστάσι. Όμως το 1838 και μετά από επανειλημμένες εμφανίσεις του Αγίου στον ύπνο κάποιου ηλικιωμένου, οι Απανωμερίτες αποφάσισαν να κτίσουν τη σημερινή εκκλησία.

Φωτογραφία της Manto Stournara.

Τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν, λύθηκαν με τρόπο θαυματουργικό. Η πέτρα που αποτελεί την Αγία Τράπεζα βρέθηκε σε παρακείμενο χωράφι, ενώ νερό εντοπίστηκε σε γειτονική λαγκαδιά, ακριβώς κάτω από το ναό, λύνοντας κι αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Όσο για τα πωριά, δηλαδή τους πωρόλιθους, που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της καμάρας στην σκεπή, έφτασαν ως εκ θαύματος στην Φολέγανδρο από την Κίμωλο, με καράβι που είχε προορισμό την Κύπρο, αλλά λόγω κακοκαιρίας, προσάραξε στις δυτικές ακτές του νησιού, κοντά στο σημείο δηλαδή που χτιζόταν η εκκλησία!

Στο εσωτερικό του ναού θα δείτε ενδιαφέρουσες εικόνες και θα διαβάσετε κατατοπιστικές επιγραφές, τόσο επάνω στις εικόνες, όσο και στην μαρμάρινη πλάκα, που είναι εντοιχισμένη στον αυλόγυρο. Βοήθειά μας να είναι πάντοτε η χάρις του!
 
  κείμενο Κατερίνα Μαρινάκη Λαογράφος
  φωτογραφίες Ανάργυρος Δεκαβάλλα​ς​
24/07/2019
 
Το Πρόγραμμα καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δ.Α.Π.Π.Ο.ΣΜπορεί να περάσανε μήνες να «κυλήσαν νερά, όμως κάπου βαθιά η φωτιά καίει ακόμα» και μ’ ένα σωρό «τραγούδια που γίναν απλά η αφορμή» σας προσκαλούμε όλους να επιβιβαστείτε σε ένα «πλοίο που όλο φτάνει» στο δικό μας «καπηλειό» για να συμμετάσχετε στο καλοκαιρινό ταξίδι των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δημοτικού Αθλητικού Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Οργανισμού Σαντορίνης και του Δήμου Θήρας. [περισσότερα...]
23/07/2019
 
 
NEWSLETTER
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
Διαφημιστικό - Αγγελίες: [email protected]
© 2019 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved