Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

Τα αρχοντικά της Σαντορίνης ανοίγουν τις πόρτες τους

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και το τοπικό παράρτημα Θήρας, με μεγάλη χαρά διοργανώνουν ένα πρόγραμμα επισκέψεων σε ιστορικές κατοικίες της Σαντορίνης.

Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την European Historic Houses Association στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής γιορτής ευαισθητοποίησης "Private Heritage Week". Για πρώτη φορά στη Σαντορίνη, ιδιοκτήτες ιστορικών κτηρίων, κυρίως αρχοντικών, θα ανοίξουν τις πόρτες τους μεταξύ 16 και 19 Μαΐου.

Η Σαντορίνη είναι γνωστή κυρίως για τα αρχαιολογικά της μνημεία και το μοναδικό ηφαιστειακό τοπίο. Εξίσου σημαντική είναι η σπουδαία αρχιτεκτονική κληρονομιά του νησιού και τα ιστορικά κτήρια του 18ου και 19ου αιώνα. Ο καταστροφικός σεισμός του 1956 προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές σε πολλά από αυτά τα κτήρια, ειδικά στα νεοκλασικά αρχοντικά του δευτέρου μισού του 19ου αιώνα. Πολλά από αυτά τα σπουδαία κτήρια κατεδαφίστηκαν ή εγκαταλείφθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις αφέθηκαν απροστάτευτα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επισκέψεων θέλουμε να είναι το εφαλτήριο για μια συστηματική καταγραφή των αρχοντικών του νησιού καθώς επίσης να αποτελέσει και ένα πλαίσιο διαβούλευσης για τον τρόπο που θα μπορούσαν να προστατευτούν από την φυσική και την ανθρώπινη φθορά. Την φετινή χρονιά συμμετέχουν 25 κατοικίες στην Αθήνα, την Καστοριά, την Κέρκυρα, τη Σαντορίνη και τη Χίο.

Στη Σαντορίνη θα ανοίξουν τις πόρτες τους τα εξής αρχοντικά:

- Αρχοντικό Αργυρού στη Μεσσαριά Σάββατο 18/5 & Κυριακή 19/5, 10π.μ. - 6μ.μ. (μειωμένο εισιτήριο 3 ευρώ) Οργανωμένη ξενάγηση: Κυριακή 18/5, 5μ.μ. (ελεύθερη είσοδος, απαραίτητη κράτηση)

- Αρχοντικό Βενετσάνου στη Μεσσαριά Σάββατο 18/5, 10π.μ. - 2μ.μ. & 6μ.μ. - 8 μ.μ. Οργανωμένη ξενάγηση: Σάββατο 18/5, 6μ.μ.(ελεύθερη είσοδος, απαραίτητη κράτηση)

- Μέγαρο Γκύζη στα Φηρά Πέμπτη 16/5, Παρασκευή 17/5 & Σάββατο 18/5, 10π.μ. - 4μ.μ. (μειωμένη εισιτήριο 1,50 ευρώ) Οργανωμένη ξενάγηση, Σάββατο 18/5, 11π.μ. (ελεύθερη είσοδος, απαραίτητη η κράτηση)

- Επισκοπικό Μέγαρο στα Φηρά Οργανωμένη ξενάγηση: Σάββατο 18/5, 12μ.μ. (ελεύθερη είσοδος, απαραίτητη κράτηση)

- Γουλάς Ακρωτηρίου Κυριακή 19/5, 12μ.μ. - 2μ.μ. (Οργανωμένη ξενάγηση) - Κατοικία ΕργοστασίουΝομικού στην Βλυχάδα Κυριακή 19/5, 10π.μ. - 12μ.μ.
 
- Ζάννος Μέλαθρον στον Πύργο Κυριακή 19/5, 5μ.μ. - 8μ.μ. - Οικία Συρίγου στο Ημεροβίγλι Παρασκευή 17/5, 11π.μ. - 2μ.μ. & 5μ.μ - 8μ.μ
 
Παράλληλα με τα ανοιχτά αρχοντικά θα πραγματοποιηθούν και αρχιτεκτονικοί περίπατοι:

- Φηρά και Κοντοχώρι: Σάββατο 18/5 11.π.μ. – 2μ.μ. με σημείο συνάντησης το Μέγαρο Γκύζη και σημείο τερματισμού το λαογραφικό μουσείο Εμμανουήλ Λιγνού.

- Μεσσαριά: Σάββατο 18/5 5μ.μ. – 8μ.μ. με σημείο συνάντησης το Αρχοντικό Αργυρού και σημείο τερματισμού το Αρχοντικό Βενετσάνου.

- Ακρωτήρι: Κυριακή 19/5 12μ.μ. – 2 μ.μ. με σημείο συνάντησης τον Γουλά Ακρωτηρίου.

- Πύργος: Κυριακή 19/5 5μ.μ. – 8 μ.μ. με σημείο συνάντησης την Εστία Πύργου και σημείο τερματισμού στο Καστέλι.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/ellet.thiras/
 
Η συγκεκριμένη δράση αν και έχει μακροχρόνια ιστορία στην Ευρώπη, έρχεται να μας θυμίσει τη σημασία της ευρύτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς εστιάζοντας στην αρχιτεκτονική μικρότερης κλίμακας. Μέσω αυτής της δράσης, οι επισκέπτες θα αφουγκραστούν την πολιτιστική και κοινωνική αξία αυτών των ιστορικών κατοικιών.

Συγχρόνως θα είναι μία ευκαιρία για το ευρύ κοινό να κατανοήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ιστορικών σπιτιών στην Ελλάδα για τη διάσωση και τη συντήρησή τους. Η δράση με τα επισκέψιμα αρχοντικά επιθυμούμε να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια με την δημιουργία δικτύου ιστορικών κτηρίων Σαντορίνης.

Η φετινή εθελοντική δράση είναι ένα μικρό ξεκίνημα σε ένα νησί με τόσο πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά. Έχει ήδη ξεκινήσει η έρευνα πεδίου σε περιοχές όπως η Οια, η Φοινικιά, το Εμπορείο και ο Καρτεράδος για τα επόμενα επισκέψιμα αρχοντικά. Σας περιμένουμε να τα ανακαλύψουμε όλοι μαζί!
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) Παράρτημα Θήρας
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
 
Web Tv
Web Radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
"ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ" ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΛΕΘ
ΔΥΟ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΗΡΑΣ
"Ο 20ος μου αιώνας" το Σάββατο, 16/2 από την Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας.
ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ & ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΩΝ ΘΗΡΑΣ
4η Συνάντηση Σχολής Γονέων - Παιδικός Σταθμός "Η Γλυκογαλούσα"
Χοροεσπερίδα του Συλλόγου Βοθωνιατών «Παναγίας Σέργενας & Αγίας Άννης»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ
ΝΕΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΧΟΡΕΨΑΜΕ
Η εικαστική ομάδα “Barbares d’ Esprit” στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ.Νομικός»
Την Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου ο εορτασμός του ”ΕΝ ΧΩΝΑΙΣ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ”
Η Εστία Πύργου στο 13ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές
10 χρόνια «Διαδρομές στη Μάρπησσα» - Γιορτή στο κέντρο του Αιγαίου
«Το παρεόστατο» στην κεντρική πλατεία του Πύργου τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου
Hondos Cender
Denaxa
Anatpixiaki etairia kikladon
Mikres Aggelies
Nova
Poliiatreio
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
Διαφημιστικό - Αγγελίες: [email protected]
FOLLOW US
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.