Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2025

Ακόμα ένα βραβείο γαστρονομίας στο Νότιο Αιγαίο. Στο World Food Gift Challenge αναγνωρίστηκε η προσήλωση στις αρχές της βιωσιμότητας

Το βραβείο στην κατηγορία της πιο Βιώσιμης Συσκευασίας «Best Sustainable Packaging» κέρδισε, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, το προϊόν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με προστασία γεωγραφικής προέλευσης ΠΓΕ «Early Harvest Extra Virgin Oil Natura Rodos» του παραγωγού από την Ρόδο, Σταύρου Κάλλα, κατά την Τελετή Απονομής του 5ου Διαγωνισμού World Food Gift Challenge, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου, στην Περιφέρεια Aseer της Σαουδικής Αραβίας.

 
Ο διεθνής διαγωνισμός, που θέτει στο προσκήνιο τους τοπικούς παραγωγούς, οι οποίοι κατασκευάζουν εκλεκτά, μοναδικά είδη σχετιζόμενα με τις γαστρονομικές παραδόσεις των περιοχών τους ανά τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιούπολη King Khalid University στην Abha της Σαουδικής Αραβίας, παρουσία τοπικών και διεθνών προσκεκλημένων, συγκεντρώνοντας 25 προϊόντα από οκτώ βραβευμένες και υποψήφιες Παγκόσμια/Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας, μεταξύ των οποίων το Νότιο Αιγαίο, η Μινόρκα, η Καταλονία, η Σικελία, το Gozo της Μάλτας, το Aseer της Σαουδικής Αραβίας κ.α.
Σε μία γιορτή της γαστρονομίας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, το Eλαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας της Natura Rodos, που παράγεται από ελιές της Ρόδου, μόνο με μηχανικές μεθόδους, σε κεραμικό μπουκάλι, κέρδισε τη διεθνή κριτική επιτροπή, η οποία του απένειμε το βραβείο της Καλύτερης Βιώσιμης Συσκευασίας, χάρη στην οποία επιτυγχάνεται η σύνδεση του δώρου γαστρονομίας με την παράδοση του τόπου, δείχνοντας σεβασμό στο οικοσύστημα της περιοχής και πίστη στις αρχές της βιωσιμότητας.  

 
«Στο διαγωνισμό δώρων γαστρονομίας, είδαμε μια ευκαιρία να προβληθεί και να αναγνωριστεί ο μικρός τοπικός παραγωγός των νησιών μας. Κάθε χρόνο, προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου βραβεύονται ως πρεσβευτές της παράδοσης αλλά και της καινοτομίας, της τεχνολογίας αιχμής αλλά και της ηπιότερης παρέμβασης στη φύση. Το φετινό βραβείο στο παρθένο ελαιόλαδο Natura Rodos με την κεραμική συσκευασία υπογραμμίζει και τη δική μας αφοσίωση σε ένα μέλλον ποιότητας και αειφορίας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σχετικά με τον διαγωνισμό, στον οποίο η Περιφέρεια συμμετείχε για τρίτη φορά φέτος, στο πλαίσιο των δράσεων περαιτέρω ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και διασύνδεσής του με τον Τουρισμό.

 
Το δύσκολο έργο της επιλογής των προϊόντων που βραβεύθηκαν ανέλαβε η διεθνής κριτική επιτροπή με τα ακόλουθα μέλη: Omar Valdez , μέλος του διοικητικού συμβουλίου της IGCAT και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής (Ανδόρα). Δρ. Reham Mashat , Κοσμήτορας του Κολλεγίου Τουρισμού και Φιλοξενίας στο Πανεπιστήμιο King Khalid (Σαουδική Αραβία). José Luís Marques , Διευθυντής της Σχολής Φιλοξενίας και Τουρισμού της Κοΐμπρα (Πορτογαλία). Δρ. Edith Szivas , Αντιπρόεδρος της IGCAT και ειδικός στη βιώσιμη ανάπτυξη (Ισπανία/Ηνωμένο Βασίλειο). Δρ. Iulia Dragut , Πρόεδρος του Cultural Association Euro East Alternative (Ρουμανία); και Károly Szabó , Εκτελεστικός Διευθυντής της ADI Harghita (Ρουμανία).


Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, ο Πρόεδρος της, Omar Valdez ανέφερε ότι: «Η κριτική επιτροπή είχε μια πολύ έντονη συζήτηση για να κάνει την επιλογή των καλύτερων προϊόντων. Βασίσαμε την απόφασή μας στην υπόθεση ότι ένα δώρο φαγητού πρέπει να αντιπροσωπεύει έναν τουριστικό προορισμό και να εργάζεται ως πρεσβευτής. Θα πρέπει να μεταφέρει το άτομο που το παραλαμβάνει στην τοπική αγορά, στον τοπικό παραγωγό από όπου προέρχεται και να τον κάνει να ταξιδέψει σε αυτόν τον προορισμό με όλες τις αισθήσεις του. Η οπτική πτυχή είναι πολύ σημαντική, όπως και τα υλικά, οι μυρωδιές, οι ήχοι, οι υφές και φυσικά οι γεύσεις. Η ποιότητα θα πρέπει να υπερισχύει της ποσότητας και μια καλή ιδέα, έξυπνα συσκευασμένη και βιώσιμη, θα πρέπει πάντα να είναι η νικητήρια επιλογή».


Η Πρόεδρος της IGCAT, Δρ. Diane Dodd, σημείωσε ότι το βραβείο στοχεύει να αυξήσει την εκτίμηση στους μικρούς, τοπικούς παραγωγούς, επειδή είναι αυτοί που προστατεύουν την άυλη κληρονομιά των περιοχών μας και πρέπει να εκτιμώνται περισσότερο. 


Στον διαγωνισμό συμμετείχαν ακόμα από το Νότιο Αιγαίο τα προϊόντα των Κυκλάδων:
-          Συλλεκτικό βιολογικό μέλι θυμαρίσιο «AmorgianoHoney» του μελισσοκόμου Παναγιώτη Μαρούλη από την Αμοργό &
-          μία Συλλογή Βιολογικών ελληνικών βοτάνων «Organic herbs anniversary box set»
 
 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι 15 Παραγωγικοί Φορείς του Δήμου Θήρας Απαιτούν Δυναμικά: Επαναφορά στην Κανονικότητα, Δυναμική Διαφήμιση και Διεκδίκηση Όσων Μας Ανήκουν
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ έκτακτων μέτρων Πολιτικής Προστασίας για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επανεκδίκαση στο Αστικό Εφετείο για το ναυάγιο του Sea Dıamond
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Την 3η θέση στην κανονική περίοδο της Volley League με συνολικά 50 βαθμούς και 17 νίκες σε 22 αγώνες κατέλαβε ο Α.Ο. Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επιστολή με κοινά αιτήματα 5 τουριστικών Ενώσεων της Σαντορίνης προς την Υπουργό Τουρισμού
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τρεις συνεχόμενες νίκες και εξαιρετικές εμφανίσεις στο Πρωτάθλημα της Κ16 & Κ18 Κυκλάδων για τις νεαρές αθλήτριες του Α.Ο. Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Σαντορίνη γέμισε δρομείς με τη "Φλόγα" της αγάπης !
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
O απολογισμός - ισολογισμός του 2024 του Ιδρύματος Λ. και Ε. Νομικού (Τελεφερίκ)
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ημερίδα του ΙΜΠΗΣ το Σάββατο 22 Μαρτίου στις 18.00 στο Μπελλώνειο
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
6η συνάντηση της Σχολής Γονέων 2024-2025 της Γλυκογαλούσας
ΕΛΛΑΔΑ
Κάηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Ριτσώνα. Ολοκληρωτική καταστροφή, τεράστιες διαστάσεις
ΚΟΣΜΟΣ
7ήμερο πένθος στη Βόρεια Μακεδονία για την τραγωδία απο την φονική πυρκαγια
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Καμπανάκι για τον τουρισμό του νησιού. Γιατί κινδυνεύει η έναρξη της σεζόν, σύμφωνα με τον Τύπο
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ποια τα μέτρα ασφάλειας που αναμένονται για την υποδοχή των τουριστών
Ε.Ξ.Σ.
Αντώνης Παγώνης: Οι νησιώτες είμαστε δυνατοί και η Σαντορίνη προχωρά δυναμικά!
Hondos_KE
Volcano TV
© 2025 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.