Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024

Ακόμα ένα βραβείο γαστρονομίας στο Νότιο Αιγαίο. Στο World Food Gift Challenge αναγνωρίστηκε η προσήλωση στις αρχές της βιωσιμότητας

Το βραβείο στην κατηγορία της πιο Βιώσιμης Συσκευασίας «Best Sustainable Packaging» κέρδισε, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, το προϊόν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με προστασία γεωγραφικής προέλευσης ΠΓΕ «Early Harvest Extra Virgin Oil Natura Rodos» του παραγωγού από την Ρόδο, Σταύρου Κάλλα, κατά την Τελετή Απονομής του 5ου Διαγωνισμού World Food Gift Challenge, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου, στην Περιφέρεια Aseer της Σαουδικής Αραβίας.

 
Ο διεθνής διαγωνισμός, που θέτει στο προσκήνιο τους τοπικούς παραγωγούς, οι οποίοι κατασκευάζουν εκλεκτά, μοναδικά είδη σχετιζόμενα με τις γαστρονομικές παραδόσεις των περιοχών τους ανά τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιούπολη King Khalid University στην Abha της Σαουδικής Αραβίας, παρουσία τοπικών και διεθνών προσκεκλημένων, συγκεντρώνοντας 25 προϊόντα από οκτώ βραβευμένες και υποψήφιες Παγκόσμια/Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας, μεταξύ των οποίων το Νότιο Αιγαίο, η Μινόρκα, η Καταλονία, η Σικελία, το Gozo της Μάλτας, το Aseer της Σαουδικής Αραβίας κ.α.
Σε μία γιορτή της γαστρονομίας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, το Eλαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας της Natura Rodos, που παράγεται από ελιές της Ρόδου, μόνο με μηχανικές μεθόδους, σε κεραμικό μπουκάλι, κέρδισε τη διεθνή κριτική επιτροπή, η οποία του απένειμε το βραβείο της Καλύτερης Βιώσιμης Συσκευασίας, χάρη στην οποία επιτυγχάνεται η σύνδεση του δώρου γαστρονομίας με την παράδοση του τόπου, δείχνοντας σεβασμό στο οικοσύστημα της περιοχής και πίστη στις αρχές της βιωσιμότητας.  

 
«Στο διαγωνισμό δώρων γαστρονομίας, είδαμε μια ευκαιρία να προβληθεί και να αναγνωριστεί ο μικρός τοπικός παραγωγός των νησιών μας. Κάθε χρόνο, προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου βραβεύονται ως πρεσβευτές της παράδοσης αλλά και της καινοτομίας, της τεχνολογίας αιχμής αλλά και της ηπιότερης παρέμβασης στη φύση. Το φετινό βραβείο στο παρθένο ελαιόλαδο Natura Rodos με την κεραμική συσκευασία υπογραμμίζει και τη δική μας αφοσίωση σε ένα μέλλον ποιότητας και αειφορίας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σχετικά με τον διαγωνισμό, στον οποίο η Περιφέρεια συμμετείχε για τρίτη φορά φέτος, στο πλαίσιο των δράσεων περαιτέρω ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και διασύνδεσής του με τον Τουρισμό.

 
Το δύσκολο έργο της επιλογής των προϊόντων που βραβεύθηκαν ανέλαβε η διεθνής κριτική επιτροπή με τα ακόλουθα μέλη: Omar Valdez , μέλος του διοικητικού συμβουλίου της IGCAT και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής (Ανδόρα). Δρ. Reham Mashat , Κοσμήτορας του Κολλεγίου Τουρισμού και Φιλοξενίας στο Πανεπιστήμιο King Khalid (Σαουδική Αραβία). José Luís Marques , Διευθυντής της Σχολής Φιλοξενίας και Τουρισμού της Κοΐμπρα (Πορτογαλία). Δρ. Edith Szivas , Αντιπρόεδρος της IGCAT και ειδικός στη βιώσιμη ανάπτυξη (Ισπανία/Ηνωμένο Βασίλειο). Δρ. Iulia Dragut , Πρόεδρος του Cultural Association Euro East Alternative (Ρουμανία); και Károly Szabó , Εκτελεστικός Διευθυντής της ADI Harghita (Ρουμανία).


Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, ο Πρόεδρος της, Omar Valdez ανέφερε ότι: «Η κριτική επιτροπή είχε μια πολύ έντονη συζήτηση για να κάνει την επιλογή των καλύτερων προϊόντων. Βασίσαμε την απόφασή μας στην υπόθεση ότι ένα δώρο φαγητού πρέπει να αντιπροσωπεύει έναν τουριστικό προορισμό και να εργάζεται ως πρεσβευτής. Θα πρέπει να μεταφέρει το άτομο που το παραλαμβάνει στην τοπική αγορά, στον τοπικό παραγωγό από όπου προέρχεται και να τον κάνει να ταξιδέψει σε αυτόν τον προορισμό με όλες τις αισθήσεις του. Η οπτική πτυχή είναι πολύ σημαντική, όπως και τα υλικά, οι μυρωδιές, οι ήχοι, οι υφές και φυσικά οι γεύσεις. Η ποιότητα θα πρέπει να υπερισχύει της ποσότητας και μια καλή ιδέα, έξυπνα συσκευασμένη και βιώσιμη, θα πρέπει πάντα να είναι η νικητήρια επιλογή».


Η Πρόεδρος της IGCAT, Δρ. Diane Dodd, σημείωσε ότι το βραβείο στοχεύει να αυξήσει την εκτίμηση στους μικρούς, τοπικούς παραγωγούς, επειδή είναι αυτοί που προστατεύουν την άυλη κληρονομιά των περιοχών μας και πρέπει να εκτιμώνται περισσότερο. 


Στον διαγωνισμό συμμετείχαν ακόμα από το Νότιο Αιγαίο τα προϊόντα των Κυκλάδων:
-          Συλλεκτικό βιολογικό μέλι θυμαρίσιο «AmorgianoHoney» του μελισσοκόμου Παναγιώτη Μαρούλη από την Αμοργό &
-          μία Συλλογή Βιολογικών ελληνικών βοτάνων «Organic herbs anniversary box set»
 
 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΕΛΛΑΔΑ
Διπλάσια η συχνότητα και το μέγεθος των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία 20 χρόνια
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανακοίνωση του "ΤΩΡΑ" για την απώλεια της έδρας του Κ. Ρούσσου και την ορκομωσία του Ι. Συκηνιώτη
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στο «κόκκινο» η υποστελέχωση στα νοσοκομεία των νησιών – Τι δηλώνει ο Ορθοπεδικός του νοσοκομείου Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι Φρυκτωρίες φέτος πραγματοποιήθηκαν συμβολικά με σημαίες!
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αντικατάσταση Δημοτικού Συμβούλου λόγω έκπτωσης της θέσεως του
ΕΛΛΑΔΑ
Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» για ακόμα μια φορά η AEGEAN, στα Skytrax World Airline Awards 2024
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αλλοδαπός έκλεβε κινητά πελατών σε νυχτερινό μαγαζί της Θήρας
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
O Μπόμπαν Μαριάνοβιτς στο Stoiximan AegeanBall Festival!
ΕΛΛΑΔΑ
Ο αν. Υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης στο 4ο Συνέδριο της Ένωσης Προπονητών της Euroleague
ΚΟΣΜΟΣ
"Παίζει" να δούμε δωρεάν Netflix στην Ευρώπη στο πλαίσιο marketing αυξησης συνδρομητών
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στη Σαντορίνη με την οικογένειά του βρέθηκε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης
ΕΛΛΑΔΑ
Συνέντευξη του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνου Μανουσάκη στην Καθημερινή της Κύπρου.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο όμιλος Αlltours μετατρέπεται σε ίδρυμα ώστε να διτηρηθεί η υπόστασή του και τα κέρδη του να πηγαίνουν σε κοινωφελείς δωρεές
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στην έλλειψη βασικών υποδομών του νησιού αναφέρθηκε στον ΣΚΑΙ η Μαργαρίτα Καραμολέγκου, εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης
ΕΛΛΑΔΑ
ARS 2024: Αισιόδοξοι για την προοπτική της Ελλάδας οι επενδυτές στον κλάδο της φιλοξενίας
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.