Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024

Να μειωθεί ο ΦΠΑ ζήτησαν από τον Κ. Μητσοτάκη, οι ξενοδόχοι της Ρόδου

Με υπόμνημα που κατέθεσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Γιάννης Παπαβασιλείου, ζητά την μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην Δωδεκάνησο, καθώς για μια σειρά από λόγους που αναλύει, “είναι ένα μοναδικό μέτρο το οποίο μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση όχι μόνο της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας και κοινωνίας”.
 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Ρόδο, όπου χθες το βράδυ μίλησε στο φόρουμ «EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis» και παρακάθισε σε επίσημο δείπνο, συνοδευόμενος από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Υπογραμμίζεται ότι στην εκδήλωση υπεγράφη η Κοινή Διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή και τον ευρωπαϊκό τουρισμό, με συνυπογράφοντες κορυφαίους ευρωπαϊκούς φορείς.

 

Σύμφωνα με το υπόμνημα, οι κύριοι λόγοι πάνω στους οποίους στηρίζεται το αίτημα αυτό είναι οι ακόλουθοι:

“(α) Η Δωδεκάνησος ως παραμεθόρια περιοχή, στο ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζει προκλήσεις από τις γειτονικές, μη ευρωπαϊκές περιοχές. Είναι απαραίτητο να διατηρεί την οικονομική της ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική της συνοχή. Η στήριξη των δωδεκανησιακών τοπικών επιχειρήσεων και κοινωνιών και η ευημερία τους αποτελούν την καλύτερη θωράκιση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.
 

(β) Η Δωδεκάνησος, ως νησιωτική περιοχή στο ΝΑ άκρο της χώρας και σε μεγάλη απόσταση από το κέντρο,  βρίσκεται αντιμέτωπη με  υψηλό κόστος μεταφοράς αγαθών και υπηρεσιών, με υψηλό κόστος μετακίνησης ατόμων και εν τέλει με αυξημένο κόστος ζωής.  Η ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων είναι οριακή και η θέση των τοπικών κοινωνιών είναι δυσμενέστερη συγκριτικά με άλλες περιοχές.  Ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων και υπηρεσιών που καταναλώνονται εδώ παράγεται σε άλλα μέρη της Ελλάδας και σε άλλες χώρες. Πώς μπορεί η Δωδεκανησιακή οικονομία να διατηρήσει τη βιωσιμότητά της; Πώς μπορεί η τοπική κοινωνία να συγκρατήσει τα μέλη της στον τόπο, να αποφύγει το brain drain, ή να προσελκύσει εργαζόμενους; Τα νησιά της παραμεθορίου Δωδεκανήσου πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για να μπορέσουν να επιβιώσουν και η μείωση του ΦΠΑ αποτελεί ένα μέτρο μείωσης της ανισότητας.

(γ) Οι πληγές που δέχτηκε η Δωδεκάνησος από τις φωτιές του περσινού καλοκαιριού  καταδεικνύουν πόσο ευάλωτη είναι η περιοχή μας: Η φωτιά στη Ρόδο επέφερε ζημιά στο ξενοδοχειακό κλάδο, σε πολλές μικρές επιχειρήσεις, ακόμα και εκτός νησιού (π.χ. στον τουρισμό της Σύμης), στους εργαζομένους μας, στα σπίτια πολλών συμπολιτών μας, στην αγροτική καλλιέργεια και στο φυσικό περιβάλλον του νησιού. Οι πληγές αυτές θα αργήσουν πολύ να κλείσουν. Οι ασφαλιστικές εταιρείες αργούν επιμελώς τις αποζημιώσεις, η κρατική αρωγή συναντά διάφορες δυσκολίες, η αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον θέλει χρόνο και έχει κόστος.

Η υλοποίηση μέτρων και πολιτικών, όπως η  εκκένωση των 20.000 επισκεπτών, χωρίς θύματα το περσινό καλοκαίρι, έδειξε πόσο πολύτιμη είναι η συνεργασία της πολιτείας και των συντεταγμένων υπηρεσιών της με τους τοπικούς φορείς και τον ντόπιο πληθυσμό. Έδειξε όμως ακόμα  πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχουν ευαισθητοποιημένες και εκπαιδευμένες κοινωνίες και άτομα που νοιάζονται για τον τόπο τους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν, με τη φροντίδα της πολιτείας, η οικονομία της Ρόδου ήταν πιο ανταγωνιστική, οι ζημιές θα ήταν πιο περιορισμένες και οι ανάγκες αποζημιώσεων πολύ μικρότερες. 

(δ) Πρόσφατα η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και το ΕΒΕΔ υπογράψαμε Σύμφωνο Συνεργασίας με την Περιφέρεια μας για να ενταχθούμε σύσσωμα με όλες μας τις δυνάμεις στο πρόγραμμα,  THE RHODES CO LAB SUSTAINABLE DESTINATION, ώστε να αποδείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει στόχους που οι άλλοι θεωρούν αδύνατον. Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η συνεργασία Κράτους, Περιφέρειας, Δήμου, ξενοδοχείων, επαγγελματιών και κατοίκων. Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ θα αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο επιτυχίας του εγχειρήματος.
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΕΛΛΑΔΑ
Διπλάσια η συχνότητα και το μέγεθος των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία 20 χρόνια
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανακοίνωση του "ΤΩΡΑ" για την απώλεια της έδρας του Κ. Ρούσσου και την ορκομωσία του Ι. Συκηνιώτη
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στο «κόκκινο» η υποστελέχωση στα νοσοκομεία των νησιών – Τι δηλώνει ο Ορθοπεδικός του νοσοκομείου Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι Φρυκτωρίες φέτος πραγματοποιήθηκαν συμβολικά με σημαίες!
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αντικατάσταση Δημοτικού Συμβούλου λόγω έκπτωσης της θέσεως του
ΕΛΛΑΔΑ
Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» για ακόμα μια φορά η AEGEAN, στα Skytrax World Airline Awards 2024
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αλλοδαπός έκλεβε κινητά πελατών σε νυχτερινό μαγαζί της Θήρας
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
O Μπόμπαν Μαριάνοβιτς στο Stoiximan AegeanBall Festival!
ΕΛΛΑΔΑ
Ο αν. Υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης στο 4ο Συνέδριο της Ένωσης Προπονητών της Euroleague
ΚΟΣΜΟΣ
"Παίζει" να δούμε δωρεάν Netflix στην Ευρώπη στο πλαίσιο marketing αυξησης συνδρομητών
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στη Σαντορίνη με την οικογένειά του βρέθηκε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης
ΕΛΛΑΔΑ
Συνέντευξη του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνου Μανουσάκη στην Καθημερινή της Κύπρου.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο όμιλος Αlltours μετατρέπεται σε ίδρυμα ώστε να διτηρηθεί η υπόστασή του και τα κέρδη του να πηγαίνουν σε κοινωφελείς δωρεές
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στην έλλειψη βασικών υποδομών του νησιού αναφέρθηκε στον ΣΚΑΙ η Μαργαρίτα Καραμολέγκου, εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης
ΕΛΛΑΔΑ
ARS 2024: Αισιόδοξοι για την προοπτική της Ελλάδας οι επενδυτές στον κλάδο της φιλοξενίας
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.