Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και η Ένωση ξενοδόχων Ρόδου για την κατοχύρωση  Σήματος Πιστοποίησης Αειφορίας

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Γιώργος Χατζημάρκος και Γιάννης Παπαβασιλείου, για την κατοχύρωση  Σήματος Πιστοποίησης Αειφορίας “The Rhodes Co-Lab”, στα ξενοδοχεία της Ρόδου

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, ισχυρός κοινωνικός εταίρος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για τον μετασχηματισμό της Ρόδου στον πρώτο παγκοσμίως, ολιστικά  βιώσιμο τουριστικό προορισμό, μέσω του Πρότυπου Προγράμματος “The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination”

 
 
Στην υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας, στο πλαίσιο του παγκόσμιας εμβέλειας Πρότυπου Προγράμματος “The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination ”, για την μετατροπή της Ρόδου στον πρώτο παγκοσμίως βιώσιμο τουριστικό προορισμό, προέβησαν σήμερα, Τρίτη, στα γραφεία της ΕΞΡ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας «Κ2 Α.Ε.», Γιώργος Χατζημάρκος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννης Παπαβασιλείου, παρόντων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.
Οι δύο φορείς, αναγνωρίζοντας  ότι, ιδίως στο πεδίο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται εντός της οικονομικής και παραγωγικής ζωής του τόπου, το ζήτημα της βιωσιμότητας και αρμονικής εξέλιξης του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος πρέπει να εξετάζεται ως μία αδιάσπαστη και ενιαία ενότητα που χρήζει συνεκτικής, συνδυαστικής και συμπληρωματικής εφαρμογής από τους θεσμικούς φορείς, εκτιμώντας   ότι στο πλαίσιο των αυξημένων απαιτήσεων σχετικά με την εκπλήρωση των στρατηγικών στόχων του μετασχηματισμού του νησιού της Ρόδου σε πρότυπο παγκόσμιο βιώσιμο προορισμό, διαφαίνεται πεδίο συνεργασίας με σημαντικές θετικές επιπτώσεις, σε πλήρη εναρμόνιση με τους στρατηγικούς και επιχειρησιακούς στόχους κάθε φορέα και συμφωνώντας ότι ο βιώσιμος μετασχηματισμός αποτελεί ηθικό χρέος απέναντι στον πλανήτη και τις επόμενες γενιές, αλλά και οικονομικό πλεονέκτημα κάθε τοπικής επιχείρησης απέναντι στον ανταγωνισμό, προέβησαν σε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ τους με σκοπό την υλοποίηση των στόχων του Πρότυπου Προγράμματος “The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination”.
 
Στόχος της συμφωνίας είναι η από κοινού στενή συνεργασία των δύο μερών σε επιμέρους άξονες και δράσεις ώστε να μετασχηματιστεί η Ρόδος σε Πρότυπο Παγκόσμιο Τουριστικό Προορισμό και να καθιερωθεί ως Διεθνές Κέντρο ενός ολιστικού μοντέλου Βιώσιμης Ανάπτυξης και  Επιχειρηματικότητας για τουριστικούς προορισμούς σε όλον τον κόσμο.
Μέσα από την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας του Προγράμματος “The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination” τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου θα αποτελέσουν κήρυκες πρότυπης αειφορίας αποκτώντας και επιδεικνύοντας το μοναδικό ειδικό Σήμα Πιστοποίησης Αειφορίας “The Rhodes Co-Lab”, το οποίο, μαζί με τον Οδηγό Εφαρμογής του, θα είναι έτοιμο και θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την υπογραφή του Μνημονίου, ευχαρίστησε την ΕΞΡ για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία και εξήρε τη συμβολή και την συνεισφορά της στην τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου, αλλά και για την ποιότητα των πρωτοβουλιών της, με ιδιαίτερη αναφορά στην συμβολή της στην επίτευξη της εργασιακής ειρήνης, μέσω της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που πρώτη πανελλαδικά εφήρμοσε.
Μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Ευχαριστώ την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου για την συνεργασία και την εμπιστοσύνη. Αυτό που σήμερα ξεκινάει μέσα από το Πρόγραμμα “The Rhodes Co-Lab”, η Ένωση το έχει ξεκινήσει χρόνια πριν. Είναι η μεγαλύτερη  Ένωση Ξενοδόχων της χώρας, όχι μόνο λόγω μεγέθους και αριθμού μελών, αλλά και για την ποιότητα των πρωτοβουλιών της. Σε αυτήν την συγκλονιστική κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει ολόκληρος ο πλανήτης, της κλιματικής κατάρρευσης, δεν στεκόμαστε μοιρολατρικά, δεν παρακολουθούμε απαθείς. Με το “The Rhodes Co-Lab”,  είμαστε στην πρώτη γραμμή για να παραδώσουμε στα παιδιά μας κάτι καλύτερο από αυτό που εμείς παραλάβαμε. Ναι, βάζουμε τον πήχυ ψηλά, διότι δεν είμαστε λάτρεις του δόγματος της αυτοσυντήρησης αλλά του δόγματος της παραγωγής έργου. Ωστόσο, κανένα σχέδιο δεν έχει αξία, χωρίς τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας. Στη Ρόδο δεν αρμόζει η κλάψα και η μιζέρια. Η Ρόδος είναι για να επιβεβαιώνει την ιστορία της, ως μήτρα του ελληνικού τουρισμού. Αν οι νέες συνθήκες επιβάλουν να μετασχηματιστεί, είμαστε εδώ για τον μετασχηματισμό της. Στα επόμενα χρόνια πρέπει να δουλέψουμε χωρίς ιδεοληψίες και δογματισμούς. Υπάρχει κοινό έδαφος για να πατήσουμε και να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Η σημερινή υπογραφή, αποτελεί  για μας δήλωση εμπιστοσύνης από μέρους της Ένωσης και αυτήν την εμπιστοσύνη θα την τιμήσουμε».
 
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννης Παπαβασιλείου, ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη για την στενή συνεργασία πάνω στον ευγενή στόχο του Προγράμματος,  δήλωσε σχετικά:
 «Από την πρώτη στιγμή που  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε  το project “The Rhodes Co-Lab”,  εμείς ήμαστε δίπλα της. Πάντα θέλουμε το καλό του νησιού και του τουρισμού και νομίζω ότι έχουμε βοηθήσει και θα βοηθήσουμε αρκετά στο να ολοκληρωθεί αυτό το έργο, να δείξουμε ότι μπορούμε! Σε συνδυασμό με τις προτεραιότητες της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου για την βιωσιμότητα που διέπουν τη λειτουργία των μονάδων των μελών της, δηλαδή  εξοικονόμηση και  Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εξοικονόμηση νερού, ανακύκλωση κλπ,  η υιοθέτηση αειφορικών στόχων του ξενοδοχειακού κλάδου βρίσκονται  σε πλήρη εναρμόνιση με τους άξονες του Προγράμματος “The Rhodes Co-Lab”. Στόχος μας είναι η κατοχύρωση και απόκτηση Ειδικού Σήματος Πιστοποίησης με τον τίτλο “The Rhodes Co-Lab” και ήδη έχουμε εκπληρώσει το 70% των προϋποθέσεων για την απόκτησή του. Θα είμαστε έτοιμοι πιο γρήγορα από τον πενταετή ορίζοντα του Προγράμματος. Το 2030 θα είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ένα νέο νησί που θα είναι μοναδικό στον κόσμο».
 
Βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου συστρατεύεται στην προώθηση και υλοποίηση όλων των ενεργειών που θα επεκτείνει την απόκτηση του Ειδικού Σήματος Πιστοποίησης στα μέλη της, επισφραγίζοντας την υιοθέτηση από την πλευρά τους μεμονωμένα και συλλογικά, των βιώσιμων στόχων του Πρότυπου Προγράμματος “The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination ”.
Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Κ2 Α.Ε. θα εξειδικεύσει την εργαλειοθήκη που θα υποστηρίξει τα μέλη της Ε.Ξ.Ρ. για την επίτευξη των βιώσιμων στόχων και την συνακόλουθη απόκτηση του Ειδικού Σήματος Πιστοποίησης με τον τίτλο “The Rhodes Co Lab”. Επίσης, θα καταρτίσει τον οδικό χάρτη των ενεργειών και των οροσήμων για την απόκτηση του Ειδικού Σήματος Πιστοποίησης, θα παρέχει και θα λειτουργεί το ψηφιακό περιβάλλον των διαδικασιών του έργου της χορήγησης και διατήρησης του Ειδικού Σήματος και θα υποστηρίζει πλήρως τα μέλη του Ε.Ξ. σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.
To Πρότυπο Πρόγραμμα “The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination” δημιουργήθηκε από κοινού από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Όμιλο TUI και το TUI Care Foundation, με τη στήριξη του Δήμου Ρόδου, υλοποιείται επιχειρησιακά από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Κ2, τελεί υπό την ομπρέλα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  και περιλαμβάνει συνεργασία με την κυβέρνηση, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με τις διοικητικές αρχές και τις δημόσιες υπηρεσίες, με εταιρείες δημοσίων υποδομών και με επιστημονικούς  και αναπτυξιακούς φορείς σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, με στόχο να μετασχηματιστεί η Ρόδος σε Πρότυπο Παγκόσμιο Τουριστικό Προορισμό και να καθιερωθεί ως Διεθνές Κέντρο ενός ολιστικού μοντέλου Βιώσιμης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας για τουριστικούς προορισμούς σε όλον τον κόσμο.
 
Αναφερόμενος στην συνεργασία με τον Όμιλο TUI, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι αδήριτη ανάγκη. «Θέλουμε να έχουμε δίπλα μας τους μεγαλύτερους και τους καλύτερους στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλοι ,  φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, συνεργαζόμενοι στο πλαίσιο του Προγράμματος, που είναι ανοιχτό σε όλους.
 
 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στο «κόκκινο» η υποστελέχωση στα νοσοκομεία των νησιών – Τι δηλώνει ο Ορθοπεδικός του νοσοκομείου Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αντικατάσταση Δημοτικού Συμβούλου λόγω έκπτωσης της θέσεως του
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
O Μπόμπαν Μαριάνοβιτς στο Stoiximan AegeanBall Festival!
ΕΛΛΑΔΑ
Διπλάσια η συχνότητα και το μέγεθος των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία 20 χρόνια
ΚΟΣΜΟΣ
"Παίζει" να δούμε δωρεάν Netflix στην Ευρώπη στο πλαίσιο marketing αυξησης συνδρομητών
ΚΟΣΜΟΣ
Ο όμιλος Αlltours μετατρέπεται σε ίδρυμα ώστε να διτηρηθεί η υπόστασή του και τα κέρδη του να πηγαίνουν σε κοινωφελείς δωρεές
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στην έλλειψη βασικών υποδομών του νησιού αναφέρθηκε στον ΣΚΑΙ η Μαργαρίτα Καραμολέγκου, εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης
ΕΛΛΑΔΑ
ARS 2024: Αισιόδοξοι για την προοπτική της Ελλάδας οι επενδυτές στον κλάδο της φιλοξενίας
ΚΟΣΜΟΣ
ΟΗΕ: Ο κόσμος υπολείπεται στους στόχους του για το περιβάλλον, την υγεία και την αντιμετώπιση της πείνας
ΕΛΛΑΔΑ
1η Ιουλίου λήγει η προθεσμία οριστικοποίησης των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων
ΕΛΛΑΔΑ
Αγίου Πνεύματος: Για ποιούς αποτελεί αργία και για ποιούς όχι
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
intronews.gr: 19.000 και 63 ημέρες. Τα αμείλικτα νούμερα για τη Σαντορίνη που έχουν φέρει σε απόγνωση τους ντόπιους
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δίνουν και παίρνουν οι συμβουλές φέτος για το πως να αποφευχθεί ο συνωστιμός στη Σαντορίνη
ΕΛΛΑΔΑ
Οι μεταρυθμίσεις που προωθούνται απο την Κυβέρνηση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα σάρωσε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου, κατακτώντας την 2η θέση στα μετάλλια!
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.