Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024

Στην Ρόδο η εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου TOURISMO

TOURISMO: το ευρωπαϊκό έργο που ενθαρρύνει την στροφή προς έναν πιο συνειδητό και βιώσιμο τουρισμό στη Μεσόγειο

Στη Ρόδο η εναρκτήρια συνάντηση του έργου με επικεφαλής την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου -ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.


Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Ν. Αιγαίου – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. διοργάνωσε στη Ρόδο την εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου «TOURISMO – TOURism Innovative and Sustainable Management of flOws» στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2024, με τη συμμετοχή της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Προέδρου της Εταιρείας κας Μάρας Αντωνιάδη και του στελεχιακού δυναμικού της εταιρείας, και με την στήριξη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Το έργο εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg Euro-MED, με συνολικό προϋπολογισμό 2.980.995 €, είναι συγχρηματοδοτούμενο κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους και η διάρκεια υλοποίησης του είναι 33 μήνες. Για την υλοποίηση του έργου συνεργάζονται, υπό τη μορφή Εταιρικού Σχήματος, 10 εταίροι από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία και τη Μάλτα με επικεφαλής εταίρο την Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. 

Την πρώτη μέρα, ακολουθώντας την ημερήσια διάταξη της συνάντησης, έγινε συνολική επισκόπηση του έργου κατά την οποία παρουσιάστηκαν το αντικείμενο, οι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς και το πλάνο του προϋπολογισμού του συνολικά και ανά συμμετέχοντα εταίρο. Επιπλέον αναλύθηκαν όλες οι δράσεις και τα παραδοτέα που θα πρέπει να υλοποιηθούν ανά πακέτο εργασίας και τέλος συζητήθηκαν το προφίλ, ο ρόλος, τα καθήκοντα και οι πιλοτικές περιοχές των υπολοίπων εταίρων του TOURISMO:
του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας,
του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας της Φλωρεντίας,
του Ιδρύματος Valenciaport για την έρευνα, την προώθηση και τις εμπορικές μελέτες της Περιφέρειας της Βαλένθια,
της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λεμεσού ΕΠΕ,
της Εταιρείας Οικονομικής Ανάπτυξης της Βάρνα,
του Δημόσιου Ιδρύματος RERA S.D για τον Συντονισμό και την Ανάπτυξη της κομητείας Σπλιτ Δαλματίας,
 του Ιδρύματος Περιφερειακής Ανάπτυξης και Διαλόγου της Μάλτας,
της ελληνικής εταιρείας KiNNO INNOVATION INTERMEDIARIES LTD,
του Ιδρύματος Ιστορικής Κληρονομιάς Santa Maria la Real.


Την επόμενη μέρα 21/2 παρουσιάστηκε η πιλοτική δράση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, συζητήθηκε το σχέδιο της στρατηγικής επικοινωνίας του έργου και έγινε αποδεκτό από το σύνολο των εταίρων το πλάνο δράσης του πρώτου εξαμήνου και οι ημερομηνίες συναντήσεων του εταιρικού σχήματος για το τρέχον έτος.

Στο πλαίσιο του έργου, οι εταίροι θα δουλέψουν μαζί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων που δημιουργούνται από τον υπερτουρισμό. Αυτό θα γίνει μέσω της στροφής προς έναν συνειδητό και βιώσιμο τουρισμό που απαιτεί καινοτόμες προσεγγίσεις, συμμετοχή διαφόρων φορέων του οικοσυστήματος, βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας και ισχυρότερη δέσμευση των τελικών χρηστών. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα θα δημιουργήσει καινοτόμες τεχνολογίες που θα προσφέρουν νέες λύσεις και υπηρεσίες για την παρακολούθηση και τη διαχείριση των τουριστικών ροών. Η προσέγγιση βασίζεται σε χρήση δεδομένων από διάφορα σύνολα δεδομένων και επιτόπιες τεχνολογίες (π.χ. θερμικές κάμερες, μετρητές ατόμων, drones, ετικέτες) που σχετίζονται με την παρουσία, την πυκνότητα, τις ροές και τις συμπεριφορές των τουριστών, με την υποστήριξη μιας εμπλουτισμένης έκδοσης της πλατφόρμας HERIT-DATA, που ανέπτυξε και διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Η ελληνική πιλοτική δοκιμή, για την οποία είναι υπεύθυνη η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Ν. Αιγαίου –ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., θα εφαρμοστεί στην Παλιά Πόλη με σκοπό την ανακατανομή και τη βελτίωση της διαχείρισης των επισκεπτών που κινούνται μέσα σ’ αυτή κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και τον Δήμο Ρόδου. 

Η συνεργασία ενσωματώνει μια ποικιλία προφίλ τοποθεσιών (περιοχές UNESCO, λιμάνια, κέντρα πόλεων, παραλίες, πολιτιστικά μνημεία, πάρκα κ.λπ.) από τις 7 συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς της αλυσίδας αξίας (Αναπτυξιακές Εταιρείες, RTO, Επιστημονικοί Εμπειρογνώμονες, Ερευνητικά Ινστιτούτα, Διαμεσολαβητές, ΜΚΟ), επιτρέποντας έτσι τη δοκιμή λύσεων σε διαφορετικά περιβάλλοντα καθώς και την αξιοποίηση της προηγούμενης εμπειρίας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλό βαθμό καινοτομίας. 

Επίσημη ιστοσελίδα: www.readsa.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στο «κόκκινο» η υποστελέχωση στα νοσοκομεία των νησιών – Τι δηλώνει ο Ορθοπεδικός του νοσοκομείου Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι Φρυκτωρίες φέτος πραγματοποιήθηκαν συμβολικά με σημαίες!
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αντικατάσταση Δημοτικού Συμβούλου λόγω έκπτωσης της θέσεως του
ΕΛΛΑΔΑ
Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» για ακόμα μια φορά η AEGEAN, στα Skytrax World Airline Awards 2024
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αλλοδαπός έκλεβε κινητά πελατών σε νυχτερινό μαγαζί της Θήρας
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
O Μπόμπαν Μαριάνοβιτς στο Stoiximan AegeanBall Festival!
ΕΛΛΑΔΑ
Ο αν. Υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης στο 4ο Συνέδριο της Ένωσης Προπονητών της Euroleague
ΕΛΛΑΔΑ
Διπλάσια η συχνότητα και το μέγεθος των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία 20 χρόνια
ΚΟΣΜΟΣ
"Παίζει" να δούμε δωρεάν Netflix στην Ευρώπη στο πλαίσιο marketing αυξησης συνδρομητών
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στη Σαντορίνη με την οικογένειά του βρέθηκε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης
ΕΛΛΑΔΑ
Συνέντευξη του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνου Μανουσάκη στην Καθημερινή της Κύπρου.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο όμιλος Αlltours μετατρέπεται σε ίδρυμα ώστε να διτηρηθεί η υπόστασή του και τα κέρδη του να πηγαίνουν σε κοινωφελείς δωρεές
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στην έλλειψη βασικών υποδομών του νησιού αναφέρθηκε στον ΣΚΑΙ η Μαργαρίτα Καραμολέγκου, εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης
ΕΛΛΑΔΑ
ARS 2024: Αισιόδοξοι για την προοπτική της Ελλάδας οι επενδυτές στον κλάδο της φιλοξενίας
ΚΟΣΜΟΣ
ΟΗΕ: Ο κόσμος υπολείπεται στους στόχους του για το περιβάλλον, την υγεία και την αντιμετώπιση της πείνας
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.