Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022

Στη Νάξο ο Περιφερειάρχης για το PROJECT "NAXOS SMART ISLAND" Inbox

Θάλασσα δημιουργίας και καινοτομίας χαρακτήρισε το Αιγαίο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, από τη Νάξο όπου συμμετείχε στην παρουσίαση του πιλοτικού project “Naxos Smart Island”, ενός προγράμματος  ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Amazon Web Services και περισσότερων από 20 ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Νάξου και της τοπικής κοινωνίας. 
 
Μετά την Ρόδο, την Αστυπάλαια, την Τήλο, την Χάλκη και την Σύρο, ένα ακόμη νησί του Νοτίου Αιγαίου, η Νάξος, μετατρέπεται σε «έξυπνο νησί», με την επιλογή της από την Amazon Web Services (AWS), τη θυγατρική εταιρεία του αμερικανικού τεχνολογικού ομίλου, για να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς,  ως προς την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, τους επισκέπτες και τους ψηφιακούς νομάδες.
 
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε το απόγευμα της Τρίτης στη Νάξο, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, του Γ. Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη, των Βουλευτών Γιάννη Βρούτση και Φίλιππου Φόρτωμα, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη, της Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών Ευδοκίας Κατσάνη, του Επάρχου Νάξου Γιάννη Μαργαρίτη, του Δημάρχου Νάξου Δημήτρη Λιανού και  του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δημόσιου Τομέα της Amazon Web Services, Κάμερον Μπρουκς.
 
Οι βάσεις για το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, τέθηκαν το καλοκαίρι του 2021 στην Αντίπαρο, σε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζεφ Μπέζος της Amazon. Στη Συνέχεια, το project αγκαλιάστηκε και απο τον τέως Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και προχώρησε με το ευρωπαϊκό, αλλά και το ελληνικό τμήμα της Amazon Web Services.

Η Amazon Web Services (AWS), προσφέρει υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (AWS cloud) όπου διατηρούν τα δεδομένα τους επιχειρήσεις και ιδιώτες. Μέσω της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει θα δημιουργήσει καινοτόμες εφαρμογές και η Νάξος πρόκειται να λειτουργήσει ως ψηφιακός κόμβος πολλών υπηρεσιών. Ήδη λειτουργούν drones, ελληνικής κατασκευής και μεγάλης αντοχής, που μεταφέρουν φάρμακα. Ανάλογα drones θα χρησιμοποιηθούν από το Λιμενικό Σώμα για τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής σε απόσταση 7-8 μιλίων, θα λειτουργήσουν αισθητήρες για τις θέσεις στάθμευσης, ψηφιακή καταγραφή των αφίξεων και αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων και πολλά ακόμα. Στο εγχείρημα αυτό ξεχωρίζει η δημιουργία μιας «έξυπνης», μαρίνας, που με αισθητήρες θα παρέχει στα σκάφη που θέλουν να ελλιμενιστούν μια σειρά από πληροφορίες. Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση των υποδομών του νησιού, της μαρίνας, του δικτύου ενέργειας και των συστημάτων διαχείρισης υδάτων. Αυτό θα καταστεί εφικτό μέσω της ανάπτυξης Διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things), όπου τα επιμέρους συστήματα «επικοινωνούν» μεταξύ τους μέσω Διαδικτύου πέμπτης γενιάς (5G).

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά:
 
«Ένα ακόμα σημαντικό έργο, που απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν το μέλλον, ξεκίνησε. Ένα ακόμη υπέροχο έργο που βλέπει κατάματα το φρέσκο, σύγχρονο, αποτελεσματικό Αύριο που ονειρευτήκαμε. 
Στη Νάξο, της μεγάλης ανάπτυξης του σήμερα και της ακόμα πιο μεγάλης προοπτικής του αύριο. 
Βρεθήκαμε εκεί για να δηλώσουμε ότι η Ελλάδα της μιζέριας μένει πίσω. 
Βρεθήκαμε εκεί για να ενώσουμε δυνάμεις στον ίδιο στόχο: Την αλλαγή σελίδας. 
Μετά την Ρόδο και το "Rhodes Co-Lab", την Αστυπάλαια και το "ASTYBUS", την Τήλο και το " Just Go Zero", την Χάλκη του Μηδενικού Ανθρακικού Αποτυπώματος 
ως πρώτου νησιού της πρωτοβουλίας "Gr-Eco Islands", την Σύρο όπου ιδρύσαμε το "Aegean Neorion Innovation Center", τώρα στη Νάξο με το project "Naxos Smart Island". 
Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021 μετά τη συνάντηση και σχετική συμφωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Jeff Bezos, ιδρυτή της Amazon.com
Σήμερα στη Νάξο, αύριο σε όλα τα νησιά μας. Στα νησιά του Αιγαίου της εξωστρέφειας και της καινοτομίας που δείχνουν το δρόμο για το μέλλον. 
Μια θάλασσα δημιουργίας, το Αιγαίο της Καινοτομίας, στέλνει από ένα ακόμα νησί του, το πιο φρέσκο μήνυμα αναγέννησης ενός τόπου που βλέπει πλέον μόνο ψηλά». 

 
 
 
 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ξεκίνησαν οι επισκέψεις των μαθητών στο ενεργειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιεί ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μεσαριά στις 2/12 λόγω εργασιών της ΔΕΥΑΘ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια λειτουργίας του AHEPA συμμετείχε η AHEPA Σαντορίνης
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στις 2/12
ΕΛΛΑΔΑ
Πιερρακάκης: Το 1 δισ. θα φτάσουν φέτος οι ψηφιακές συναλλαγές – Χοντρικά κάποιος γλιτώνει 100 ουρές
ΕΛΛΑΔΑ
Προσωρινοί πίνακες για 2.260 θέσεις στα υπουργεία Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Μετανάστευσης – Ασύλου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κ.Κ.Ε. Σαντορίνης : Να μην περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα για την υγεία!
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανακοίνωση καταγγελία για το νομοσχέδιο για την υγεία απο το Συνδικάτο Τουρισμού Θήρας
ΕΛΛΑΔΑ
Η AEGEAN δημιουργεί την επόμενη γενιά πιλότων με ένα νέο 3ετές Πρόγραμμα Υποτροφιών για 120 νέους και νέες που αγαπούν την αεροπορία
ΕΛΛΑΔΑ
Σαν σήμερα. Η 30η Νοεμβρίου στο χρόνο
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Στη dream team και της 7ης αγωνιστικής η Κωνσταντέλλου του Α.Ο. Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ 18/2022 ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29/11/2022 ΚΑΙ ΩΡΑ 17:00 ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ.
ΕΛΛΑΔΑ
Η Grid Telecom και η Lamda Hellix επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην Κρήτη
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος την 1η Δεκεμβρίου
ΕΛΛΑΔΑ
Το "Work from Greece" προωθεί η πλατφόρμα Marketing Greece
Volcano TV
Hondos_KE
ΔΕΥΑΘ 29/6
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.