Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022

ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ME ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Την αποκατάσταση ενός ιστορικού λάθους, η Περιφέρεια – πρωταθλητής στην δημιουργία  δημοσιονομικού χώρου να είναι ουραγός στην κατανομή αυτού, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος χθες επισκέφθηκε τη Ρόδο.
 
Ο Περιφερειάρχης, στην διάρκεια σύσκεψης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των παραγωγικών φορέων της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του, τόνισε πως οι επιδόσεις και οι πρωτιές των νησιών του Νοτίου Αιγαίου τα τελευταία χρόνια, στον τουρισμό και την οικονομία,  έχουν καταρρίψει πέραν πάσης αμφιβολίας όλα τα επιχειρήματα που μέχρι τώρα συντηρούσαν αυτό το ιστορικό λάθος και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί πλέον να δεχτεί, «η Περιφέρεια που προσφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία να είναι η τελευταία μεταξύ των 13 Περιφερειών, όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)».
 
Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο βουλευτές Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ, Αντώνης Καμπουράκης, ο Αντιπεριφερεάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου,  ο πρόεδρος του ΕΚΡ, Παναγιώτης Εγγλέζος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, ο ΓΓ της ΕΣΕΕ, Νίκος Μόνης, ο πρόεδρος του ΕΣΡ,  Νίκος Κωστάκης, ο Γιάννης Χατζής, εκπρόσωπος του προέδρου της ΕΞΡ Μανώλη Μαρκόπουλου,  η πρόεδρος της ΔΕΕΠ (Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Δωδεκανήσου της ΝΔ)  Έφη Χαραλαμποπούλου και η τέως πρόεδρος του Νοσοκομείου Καλύμνου Κατερίνα Εμμανουήλ.
Το  ζήτημα των μειωμένων χρηματοδοτήσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ήταν το μοναδικό που έθεσε ο Περιφερειάρχης στον Υπουργό Οικονομικών, ακριβώς για να καταδείξει τη σοβαρότητά του, καθώς και το μέγεθος της αδικίας που υφίστανται τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, παρότι η συνεισφορά τους στα εθνικά έσοδα είναι τεράστια, δεδομένου ότι στον αγώνα για δημοσιονομικό χώρο που έχει ανάγκη η κυβέρνηση για να μπορέσει να στηρίξει την κοινωνία απέναντι στο κύμα της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι ο πολυτιμότερος “παίκτης”.
Ακόμα και σε επίπεδο πληθυσμού, βάσει της τελευταίας απογραφής, το Νότιο Αιγαίο είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας με αύξηση πληθυσμού , η οποία είναι πλέον στην 9η θέση, εν τούτοις παραμένει τελευταία σε χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους. Πρέπει να σημειωθεί δε ότι δεν ισχύει το ίδιο με τους ευρωπαϊκούς πόρους, όπου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεκδίκησε και πέτυχε διπλασιασμό των πόρων του ΕΣΠΑ για την νέα χρηματοδοτική περίοδο  2021 - 2027, καθώς και σημαντικό μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για το συνεχές ενδιαφέρον του, για τις συχνές επισκέψεις του  και για την συνεχή παρακολούθηση των ζητημάτων των νησιών και αφού τον ενημέρωσε για τις πιο πρόσφατες επιδόσεις του Νοτίου Αιγαίου στον τουρισμό, αλλά και για τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής,  ανέφερε τα εξής:
 
«Η  αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου και η επιστροφή του στην κοινωνία, οριζόντια για όλη την Ελλάδα, είναι μια σωστή πολιτική που δείχνει τα κοινωνικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης. Όμως αυτό που δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι, γι’ αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο, να μην επιβραβεύονται οι πρωταθλητές της δημιουργίας του. Δεν μπορεί οι πρωταθλητές  στη δημιουργία του,  να είναι ουραγοί στην κατανομή του. Αυτό πλέον είναι μια ιστορική αδικία, για την οποία απαιτούμε την αποκατάστασή της. Είναι και πολιτικά και οικονομικά λάθος.
Πλέον δεν μπορώ να κατανοήσω και πολύ περισσότερο να αποδεχτώ, με ποιο επιχείρημα το Νότιο Αιγαίο παραμένει η 13η Περιφέρεια σε χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα. Ακόμα και με τα αποτελέσματα την τελευταίας απογραφής, περάσαμε την Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο, αλλά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας είμαστε η 13η Περιφέρεια».
 
Και πρόσθεσε:
 
«Το Νότιο Αιγαίο είναι πολυτιμότερος “παίκτης” του Υπουργείου Οικονομικών στον αγώνα για ανάταση στη χώρα. Εκτιμούμε αφάνταστα τη σταθερότητα, τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη δημιουργικότητα,  της κυβέρνησης, τη δουλειά που κάνετε για την σταθεροποίηση της οικονομίας, για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, την αύξηση των επενδύσεων, την διαχείριση όλων των κρίσεων των τελευταίων ετών. Όσο περισσότερο μπορέσουμε  να βελτιώσουμε τις συνθήκες της οικονομίας στα νησιά μας, τόσο αυτός ο πολύτιμος “παίκτης” θα μπορέσει να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα που φέρνει.
Για μας αυτός είναι ο στόχος. Τα νησιά απαιτούν μερίδιο στον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί η επιτυχία τους. Νομίζω ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα συνεχίσει αυτό το λάθος. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί και θα είναι σύμμαχός μας, όπως και εμείς είμαστε σύμμαχοί της στον μεγάλο αγώνα για να κρατηθεί όρθια η χώρα”.
 
Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας , κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της σύσκεψης φορέων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επαναφέρει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, μέσα στα επόμενα χρόνια και εφόσον η δημοσιονομική πορεία της χώρας το επιτρέψει.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε τα εξής:
 
«Ένα από τα δημοσιονομικά μέτρα που θα δούμε, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που υφίσταται ή θα δημιουργηθεί και η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει, είναι το μέτρο που απορρέει από την συλλογική επιτυχία της κυβέρνησης και των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να μπορέσουμε να έχουμε την δυνατότητα ως χώρα να έχουμε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στα νησιά μελλοντικά. Συνεπώς, είναι ένα στοιχείο το οποίο θα πρέπει η Πολιτεία – και το κάνει – να συνεκτιμηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, τα επόμενα έτη, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο και τις δυνατότητες που έχουμε για να βοηθήσουμε την κοινωνία, αλλά και τις προτεραιότητες» .
 
 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δωρεάν παραχώρηση ασθενοφόρου από την Υ.Π.Α. Θήρας στο Ε.Κ.Α.Β. Θήρας
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Διπλή νίκη για τις κορασίδες και παγκορασίδες του Α.Ο. Θήρας στη Νάξο
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Την 4η φετινή νίκη του και 3η συνεχόμενη στο πρωτάθλημα κατέκτησε ο Α.Ο. Θήρας
ΕΛΛΑΔΑ
Η SELECTED HIDEAWAYS ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ XENIA 26-28/11
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τη δεύτερη εντός έδρας νίκη του επιδιώκει ο Α.Ο. Θήρας έναντι του Ηλυσιακού
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Για τη Νάξο αναχώρησε η 30μελής αποστολή των κορασίδων και παγκορασίδων του Α.Ο. Θήρας
ΕΛΛΑΔΑ
Με φόντο τη Σαντορίνη η ομιλία του CEO της AEGEAN Δημήτρη Γερογιάννη στο 12ο Συνέδριο Selectour στην Αθήνα
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δύσκολες δοκιμασίες για τους πρωτοπόρους – ενδιαφέρον στην ουρά του «Dappos Basketball League»
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ 18/2022 ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29/11/2022 ΚΑΙ ΩΡΑ 17:00 ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τις σοβαρές ελλείψεις στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Εύκολο βράδυ για την Α.Ε. Σαντορίνης που παρέμεινε στην κορυφή του «Dappos Basketball League»
ΕΛΛΑΔΑ
Σαν σήμερα. Η 26η Νοεμβρίου στο χρόνο
ΕΛΛΑΔΑ
"ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ" η 25η/11 και η ΓΣΕΕ μας ενημερώνει για το ισχύον πλαίσιο στην εργασία
ΕΛΛΑΔΑ
Το τμήμα Ναυτιλιακών σπουδών του ΙΕΚ ΑΛΦΑ Πειραιά επισκέφθηκε το Ε/Γ - Ο/Γ Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ.
ΕΛΛΑΔΑ
Έρευνα Pricefox.gr: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα vs Βενζινοκίνητα - Ποιο είναι πιο οικονομικό
Volcano TV
Hondos_KE
ΔΕΥΑΘ 29/6
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.