Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023

ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ME ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Την αποκατάσταση ενός ιστορικού λάθους, η Περιφέρεια – πρωταθλητής στην δημιουργία  δημοσιονομικού χώρου να είναι ουραγός στην κατανομή αυτού, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος χθες επισκέφθηκε τη Ρόδο.
 
Ο Περιφερειάρχης, στην διάρκεια σύσκεψης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των παραγωγικών φορέων της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του, τόνισε πως οι επιδόσεις και οι πρωτιές των νησιών του Νοτίου Αιγαίου τα τελευταία χρόνια, στον τουρισμό και την οικονομία,  έχουν καταρρίψει πέραν πάσης αμφιβολίας όλα τα επιχειρήματα που μέχρι τώρα συντηρούσαν αυτό το ιστορικό λάθος και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί πλέον να δεχτεί, «η Περιφέρεια που προσφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία να είναι η τελευταία μεταξύ των 13 Περιφερειών, όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)».
 
Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο βουλευτές Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ, Αντώνης Καμπουράκης, ο Αντιπεριφερεάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου,  ο πρόεδρος του ΕΚΡ, Παναγιώτης Εγγλέζος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, ο ΓΓ της ΕΣΕΕ, Νίκος Μόνης, ο πρόεδρος του ΕΣΡ,  Νίκος Κωστάκης, ο Γιάννης Χατζής, εκπρόσωπος του προέδρου της ΕΞΡ Μανώλη Μαρκόπουλου,  η πρόεδρος της ΔΕΕΠ (Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Δωδεκανήσου της ΝΔ)  Έφη Χαραλαμποπούλου και η τέως πρόεδρος του Νοσοκομείου Καλύμνου Κατερίνα Εμμανουήλ.
Το  ζήτημα των μειωμένων χρηματοδοτήσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ήταν το μοναδικό που έθεσε ο Περιφερειάρχης στον Υπουργό Οικονομικών, ακριβώς για να καταδείξει τη σοβαρότητά του, καθώς και το μέγεθος της αδικίας που υφίστανται τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, παρότι η συνεισφορά τους στα εθνικά έσοδα είναι τεράστια, δεδομένου ότι στον αγώνα για δημοσιονομικό χώρο που έχει ανάγκη η κυβέρνηση για να μπορέσει να στηρίξει την κοινωνία απέναντι στο κύμα της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι ο πολυτιμότερος “παίκτης”.
Ακόμα και σε επίπεδο πληθυσμού, βάσει της τελευταίας απογραφής, το Νότιο Αιγαίο είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας με αύξηση πληθυσμού , η οποία είναι πλέον στην 9η θέση, εν τούτοις παραμένει τελευταία σε χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους. Πρέπει να σημειωθεί δε ότι δεν ισχύει το ίδιο με τους ευρωπαϊκούς πόρους, όπου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεκδίκησε και πέτυχε διπλασιασμό των πόρων του ΕΣΠΑ για την νέα χρηματοδοτική περίοδο  2021 - 2027, καθώς και σημαντικό μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για το συνεχές ενδιαφέρον του, για τις συχνές επισκέψεις του  και για την συνεχή παρακολούθηση των ζητημάτων των νησιών και αφού τον ενημέρωσε για τις πιο πρόσφατες επιδόσεις του Νοτίου Αιγαίου στον τουρισμό, αλλά και για τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής,  ανέφερε τα εξής:
 
«Η  αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου και η επιστροφή του στην κοινωνία, οριζόντια για όλη την Ελλάδα, είναι μια σωστή πολιτική που δείχνει τα κοινωνικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης. Όμως αυτό που δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι, γι’ αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο, να μην επιβραβεύονται οι πρωταθλητές της δημιουργίας του. Δεν μπορεί οι πρωταθλητές  στη δημιουργία του,  να είναι ουραγοί στην κατανομή του. Αυτό πλέον είναι μια ιστορική αδικία, για την οποία απαιτούμε την αποκατάστασή της. Είναι και πολιτικά και οικονομικά λάθος.
Πλέον δεν μπορώ να κατανοήσω και πολύ περισσότερο να αποδεχτώ, με ποιο επιχείρημα το Νότιο Αιγαίο παραμένει η 13η Περιφέρεια σε χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα. Ακόμα και με τα αποτελέσματα την τελευταίας απογραφής, περάσαμε την Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο, αλλά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας είμαστε η 13η Περιφέρεια».
 
Και πρόσθεσε:
 
«Το Νότιο Αιγαίο είναι πολυτιμότερος “παίκτης” του Υπουργείου Οικονομικών στον αγώνα για ανάταση στη χώρα. Εκτιμούμε αφάνταστα τη σταθερότητα, τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη δημιουργικότητα,  της κυβέρνησης, τη δουλειά που κάνετε για την σταθεροποίηση της οικονομίας, για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, την αύξηση των επενδύσεων, την διαχείριση όλων των κρίσεων των τελευταίων ετών. Όσο περισσότερο μπορέσουμε  να βελτιώσουμε τις συνθήκες της οικονομίας στα νησιά μας, τόσο αυτός ο πολύτιμος “παίκτης” θα μπορέσει να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα που φέρνει.
Για μας αυτός είναι ο στόχος. Τα νησιά απαιτούν μερίδιο στον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί η επιτυχία τους. Νομίζω ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα συνεχίσει αυτό το λάθος. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί και θα είναι σύμμαχός μας, όπως και εμείς είμαστε σύμμαχοί της στον μεγάλο αγώνα για να κρατηθεί όρθια η χώρα”.
 
Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας , κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της σύσκεψης φορέων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επαναφέρει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, μέσα στα επόμενα χρόνια και εφόσον η δημοσιονομική πορεία της χώρας το επιτρέψει.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε τα εξής:
 
«Ένα από τα δημοσιονομικά μέτρα που θα δούμε, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που υφίσταται ή θα δημιουργηθεί και η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει, είναι το μέτρο που απορρέει από την συλλογική επιτυχία της κυβέρνησης και των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να μπορέσουμε να έχουμε την δυνατότητα ως χώρα να έχουμε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στα νησιά μελλοντικά. Συνεπώς, είναι ένα στοιχείο το οποίο θα πρέπει η Πολιτεία – και το κάνει – να συνεκτιμηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, τα επόμενα έτη, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο και τις δυνατότητες που έχουμε για να βοηθήσουμε την κοινωνία, αλλά και τις προτεραιότητες» .
 
 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τους επόμενους μήνες η ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης και των δυτικών Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα
ΕΛΛΑΔΑ
Τετραήμερη πανελλαδική απεργία στα ταξί από σήμερα 4/12
ΕΛΛΑΔΑ
Δώρο Χριστουγέννων: Από σήμερα η καταβολή για τους άνεργους – Στις 21 Δεκεμβρίου στους συνταξιούχους
ΕΛΛΑΔΑ
Νέα έκτακτη χρηματοδότηση 26,9 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
ΕΛΛΑΔΑ
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες που οδηγούν στη νέα εποχή της αγροδιατροφής
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Την Τετάρτη 6/12 στις 18.00 το εξ' αναβολής παιχνίδι του Α.Ο. Θήρας με τον Απολλώνιο
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο Πύργος άναψε το δέντρο του και στις 9/12 ανταλλάσει βιβλία στο πλαίσιο των Χριστουγέννων!
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
3ο Santa Run την Κυριακή 10/12 στις 12:00 απο την Κοινότητα της Οίας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Με μεγάλη επιτυχία άνοιξε και λειτουργεί το Χριστουγεννιάτικο χωριό του ΔΑΠΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι από σήμερα. Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Η «παράδοση» που θέλει τελευταία τον ο Α.Ο. Θήρας να κερδίζει τον Άρη συνεχίστηκε για 2η χρονιά και στη Μίκρα.
ΕΛΛΑΔΑ
Συγκίνηση, επιχειρηματικότητα, νεανική ορμή και άρωμα γυναίκας στην ετήσια απονομή των βραβείων του «Αγρότη της Χρονιάς» για το 2023
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με στόχο την 3η του φετινή εκτός έδρας νίκη, αντιμετωπίζει σήμερα Σάββατο τον Άρη ο Α.Ο. Θήρας (εδώ το live link)
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γενική Συνέλευση και εκλογές στην Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης μας για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στις 13/12
ΕΛΛΑΔΑ
Ποιές είναι 22 αλλαγές στην φορολογία από 1η Ιανουαρίου
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2023 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.