Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Την έκτακτη, δημόσια στήριξη ειδικού σκοπού στις ναυτιλιακές εταιρίες, ζητά ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη
 
«Η συνεχής αύξηση στις τιμές των καυσίμων και των ναύλων επηρεάζουν το κόστος διακίνησης των επιβατών και μεταφοράς των φορτίων, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων και την βιωσιμότητα των νησιωτικών κοινωνιών»
 
Να εξετάσουν  την άμεση δρομολόγηση μιας έκτακτης δημόσιας στήριξης ειδικού σκοπού στις ναυτιλιακές εταιρίες, ώστε να αποφευχθούν οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων πριν ξεκινήσει ένα καταστροφικό πληθωριστικό σπιράλ σε όλο το φάσμα της νησιωτικής οικονομίας, ζητά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη και την οποία κοινοποιεί στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και στον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.
 
Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης σημειώνει τα κύματα των ανατιμήσεων που προκαλεί η νέα διεθνής κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν επηρεάσει τις τιμές σε βασικά είδη της καθημερινότητας, ενώ η συνεχής αύξηση του πετρελαίου και των καυσίμων έχει αυξήσει το κόστος των ακτοπλοϊκών μεταφορών, με αποτέλεσμα η επιβατηγός ναυτιλία να έχει επηρεαστεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας.
Η συνεχής αύξηση στις τιμές των καυσίμων και στις τιμές των ναύλων επηρεάζουν κυρίως το κόστος διακίνησης των επιβατών και μεταφοράς των φορτίων, με αποτέλεσμα τα νησιά μας να γίνονται ακόμη πιο «ακριβά», πρωτίστως, για τους κατοίκους τους και δευτερευόντως, για τους επισκέπτες τους. Το γιγαντούμενο κόστος που παρατηρείται στις ακτοπλοϊκές μεταφορές συμβάλλει, αναμφίβολα, στην αύξηση του κόστους διαβίωσης στα νησιά μας, το οποίο διαχρονικά είναι μεγαλύτερο από την ηπειρωτική Ελλάδα, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μας επιχειρήσεων και την βιωσιμότητα των νησιωτικών μας κοινωνιών.
 
Ο κ. Χατζημάρκος ζητά από τους υπουργούς να θέσουν άμεσα σε προτεραιότητα το σχετικό αίτημα, επισημαίνοντας την ανάγκη για την ισότιμη με την ηπειρωτική Ελλάδα αντιμετώπιση των νησιών, επισημαίνοντας ταυτοχρόνων τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη (η οποία επισυνάπτεται) έχει ως εξής:
 
Θέμα: Αντιμετώπιση του υψηλού μεταφορικού κόστους από και προς τα νησιά του Ν. Αιγαίου
 
Αξιότιμοι κ.κ.  Υπουργοί,
 
Δεν χωρά αμφιβολία, ότι η νέα, διεθνής κρίση που έχει ξεσπάσει με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει επιφέρει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην λειτουργία των οικονομιών όλων των χωρών.
 
Τα κύματα ανατιμήσεων έχουν επηρεάσει τις τιμές σε βασικά είδη της καθημερινότητας, ενώ η συνεχής αύξηση του πετρελαίου και των καυσίμων έχει αυξήσει το κόστος των ακτοπλοϊκών μεταφορών, με αποτέλεσμα η επιβατηγός ναυτιλία να έχει επηρεαστεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας.
 
Ενδεικτικά να αναφέρω πως το κόστος για ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο στο ναυλολόγιο των φορτηγών έχει αυξηθεί αυξηθεί κατά 22.8% το μέτρο (από 67.40 σε 82.78 ευρώ) τους τελευταίους 4 μήνες.
 
Γίνεται αμέσως κατανοητό ότι η συνεχής αύξηση στις τιμές των καυσίμων και στις τιμές των ναύλων επηρεάζουν κυρίως το κόστος διακίνησης των επιβατών και μεταφοράς των φορτίων, με αποτέλεσμα τα νησιά μας να γίνονται ακόμη πιο «ακριβά», πρωτίστως, για τους κατοίκους τους και δευτερευόντως, για τους επισκέπτες τους.
 
Το γιγαντούμενο κόστος που παρατηρείται στις ακτοπλοϊκές μεταφορές συμβάλλει, αναμφίβολα, στην αύξηση του κόστους διαβίωσης στα νησιά μας, το οποίο διαχρονικά είναι μεγαλύτερο από την ηπειρωτική Ελλάδα, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μας επιχειρήσεων και την βιωσιμότητα των νησιωτικών μας κοινωνιών.
 
Δεδομένου ότι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική συνοχή των νησιών μας, ζητούμε να εξετάσετε την άμεση δρομολόγηση μιας έκτακτης δημόσιας στήριξης ειδικού σκοπού στις ναυτιλιακές εταιρίες, ώστε να αποφευχθούν οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων πριν ξεκινήσει ένα καταστροφικό πληθωριστικό σπιράλ σε όλο το φάσμα της νησιωτικής οικονομίας .
 
Είμαι βέβαιος ότι κατανοώντας τις παραπάνω ιδιαιτερότητες, καθώς και την ανάγκη για την ισότιμη αντιμετώπιση των νησιών, θα θέσετε άμεσα σε προτεραιότητα το σχετικό αίτημα.
 
Με εκτίμηση,
 
Γιώργος Χατζημάρκος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
 
 
 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το περιοδικό Nitro για τη Σαντορίνη : Ένα νησί που κάθε χρόνο είναι a whole different story
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Υπουργείο Πολιτισμού: Αποφάσεις για 3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στη Θηρασιά
ΕΛΛΑΔΑ
Σαν σήμερα. Η 17η Αυγούστου στο χρόνο
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου απόψε17/8 απο το Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συναυλία με τη Στέλλα Χατζηδάκη και τη Βίκη Σταθοπούλου στις 18/8 απο την "Εστία"
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22 αλλοδαποί συνελήφθησαν στη Σαντορίνη για πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Άννα Βίσση: Ξανά(μανα!) στη Σαντορίνη για καλοκαιρινές διακοπές με την κόρη και τα εγγόνια της 
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επισκοπή Σικίνου - 03 Σεπτεμβρίου 2022 : Τελετή απόδοσης στο κοινό και εορτή βράβευσης Europa Nostra 2022
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
CineDoc Island στις Κυκλάδες- Προβολές, Βραβευμένες Περιβαλλοντικές Δράσεις και Πρεμιέρα για την «Πολιορκημένη Θάλασσα»
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23-25 Σεπτεμβρίου για 6η χρονιά το Santorini Experience 2022 - Αθλητισμός & Πολιτισμός στη Σαντορίνη
ΕΛΛΑΔΑ
Οι Παναγίες του Αιγαίου. 14 απο τις πιο ιδιαίτερες εκκλησίες της Παναγίας στις Κυκλάδες.
ΕΛΛΑΔΑ
Το φοιτητικό, εθελοντικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ιατρική Απόβαση 2022"
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης πρωταγωνιστεί σε μίνι ντοκυμαντέρ για τα επιβατικά σκάφη
ΕΛΛΑΔΑ
Αυξάνονται οι έλεγχοι για το Δεκαπενταύγουστο. Καύσιμα, κυλικεία και ξαπλώστρες στο στόχαστρο
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ολοκληρώθηκε το «Dappos Summer Class 2022
Volcano TV
Hondos_KE
ΔΕΥΑΘ 29/6
δεναξας
Santorini Experience 2022
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.