Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου: κρύβουν πίσω από την κλιματική αλλαγή τις πολιτικές ευθύνες για τις πυρκαγιές

Δελτίο τύπου
Την «κλιματική αλλαγή» κατέδειξε ως κύρια αιτία των καταστροφών από τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Ρόδο ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρ. Ευστρατίου σε χθεσινές δηλώσεις του, ενώ δεν υπήρχε καμία αναφορά στις πολιτικές ευθύνες για την παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας του νησιού.
Εδώ και 40 χρόνια καταγράφονται οι καταστροφικές συνέπειες με χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους, καλλιεργειών και πολύτιμου φυσικού πλούτου στη Ρόδο, αλλά δεν αποτέλεσαν αιτία για να παρθούν μέτρα αντιπυρικής προστασίας από καμιά κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό.
Για τις εκάστοτε κυβερνήσεις οι αιτίες διαφέρουν και προσαρμόζονται ανάλογα την εποχή. Από την «τρύπα του Όζοντος»  φτάσαμε στην «κλιματική αλλαγή» και την «κλιματική κρίση». Κοινός παρονομαστής η αξιοποίησή τους σαν  «πυροσβεστικά»  για να δικαιολογηθούν οι διαχρονικές εγκληματικές πολιτικές ευθύνες, που αφήνουν απροστάτευτα τα δάση, τη ζωή και την περιουσία του λαού.
Δεν αφήνουν όμως χωρίς προστασία τα επιχειρηματικά συμφέροντα που ξεσαλώνουν αυτή τη περίοδο στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι, Χωροταξικά, επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις, με ή χωρίς «αναδόχους» στα δάση και στο περιβάλλον , γιγαντώνουν τις εστίες κινδύνου πυρκαγιών και πλημμυρών.
Οι προτεραιότητες καθρεφτίζονται και στις χρηματοδοτήσεις.
Για το έτος 2021 εγκρίθηκαν στις Δασικές Υπηρεσίες όλης της χώρας 1,7 εκατ. ευρώ για έργα αντιπυρικής θωράκισης, αντί του αιτούμενου ποσού των 17,7 εκατ. ευρώ. Από τη  Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου ενώ ζητήθηκαν 4.675.000 ευρώ για έργα πυροπροστασίας, δόθηκαν μόλις 41.000 ευρώ για συντήρηση οδικού δικτύου και άλλα 24.000 από το ΕΣΠΑ, τα οποία δεν μπορούν λόγω των διαδικασιών να χρησιμοποιήσουν. Η Δασική Υπηρεσία Κυκλάδων δεν διαθέτει ούτε έναν δασεργάτη, και η σοβαρή υποστελέχωση της υπηρεσίας καθιστά αδύνατη την εκτέλεση οποιουδήποτε σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας στα νησιά.
Αν αυτά τα στοιχεία δεν αποκαλύπτουν ένα συνεχές,  προδιαγεγραμμένο έγκλημα κατά της προστασίας του φυσικού πλούτου, γιατί δεν αναφέρονται και ως αιτίες των πυρκαγιών στις δηλώσεις των υπευθύνων; Την ίδια ώρα όμως το ελληνικό κράτος πληρώνει 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να στηρίξει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή της χώρας!
Παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις , κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν φαίνεται ότι υπάρχει στο σχεδιασμό του κράτους, που αντιγράφει και η Περιφέρεια για την υλοποίηση έργων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Οι καθαρισμοί ρεμάτων που ήταν στην αρμοδιότητα των δήμων και μεταφέρθηκε στη περιφέρεια δεν μπορούν από μόνοι τους να αποτρέψουν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Η διαφήμισή τους ξανά και ξανά σε δελτία και πρωτοσέλιδα δεν μπορεί να κρύψει την ίδια την πραγματικότητα: Ότι είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθούν αντιπλημμυρικά έργα για κάθε περιοχή, κάθε νησί. Να υλοποιηθούν οι υπάρχουσες μελέτες και να γίνουν νέες σε κάθε περιοχή που υπάρχουν κίνδυνοι πλημμυρών, ιδιαίτερα στις καμένες περιοχές.Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της περιουσίας τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Οι εξελίξεις με τις ανυπολόγιστες καταστροφές στο νησί όπως και στην υπόλοιπη χώρα από τις πυρκαγιές δεν προκαλούν μόνο αγανάκτηση. Επιβεβαιώνουν και προς τα πού πρέπει να στραφεί η λαϊκή οργάνωση και κινητοποίηση, για να μη μετράμε κάθε χρόνο τέτοιες μεγάλες απώλειες από πυρκαγιές ή πλημμύρες.
25 Αυγούστου 2021

 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΕΛΛΑΔΑ
Φθηνή εργασία, ακρίβεια και χαμηλή αγοραστική δύναμη, οι ισχυρότερες τάσεις στην ελληνική κοινωνία
ΕΛΛΑΔΑ
ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο
ΕΛΛΑΔΑ
Γενική Συνέλευση ΗΑΤΤΑ: Τα Ελληνικά τουριστικά γραφεία στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού
ΕΛΛΑΔΑ
Συνάντηση εργασίας με τον Διαχειριστή της Αλβανίας για την ενίσχυση της συνεργασίας
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Την έντονη δυσαρέσκειά της για τη διαιτησία του α’ αγώνα των πλέι οφ, εκφράζει η διοίκηση του Α.Ο. Θήρας
ΕΛΛΑΔΑ
Διαγωνισμός – πλαίσιο για τα καλωδιακά έργα των διασυνδέσεων των Δωδεκανήσων και των νησιών του BΑ Αιγαίου απο τον ΑΔΜΗΕ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Μαρία Πρασίνου και η Άννα Δεναξά μαγείρεψαν ντοματοκεφτεδες γιαπράκια και κριθαράκι με θαλασσινά!
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Από τα 20 ηφαίστεια του Αιγαίου, της Σαντορίνης είναι το πιο ενεργό σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
2 καθαρίστριες ζητά το πτωχοκομείο Θήρας
ΚΟΣΜΟΣ
Έκθεση του ΟΗΕ εκτιμά πως ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται κάθε μέρα
ΕΛΛΑΔΑ
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δελτίο πρόγνωσης ανέμων που θα φτάνουν στα 7 μποφόρ απο το λιμεναρχείο Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αναζητώντας τα καλύτερα επιδόρπια κρασιά του κόσμου, το Forbes ανακάλυψε το Visanto κι ενθουσιάστηκε!
ΕΛΛΑΔΑ
Οδ. Κωνταντινόπουλος: Αυτοί που κατήγγειλλαν για μιντιακά συμφέροντα τα έπιναν μαζί τους
ΕΛΛΑΔΑ
Πρόταση δυσπιστίας: Βαριές κατηγορίες με το «καλημέρα», ενώ Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.