Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

Επίσπευση δημοπράτησης κρίσιμων έργων ΦΟΔΣΑ απο την

Συντάκτης: ΔΚ

Η Περιφέρεια αναλαμβάνει να δημοπρατήσει για λογαριασμό του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., 7 έργα συνολικού προϋπολογισμού 32 εκ. €, που αφορούν τα νησιά Λέρου, Καρπάθου, Μήλου, Νάξου, Σύρου, Τήνου και Άνδρου

 

Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο νεοσύστατος ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε., επιταχύνει τους ρυθμούς παραγωγής έργου προκειμένου να δώσει λύσεις, το συντομότερο δυνατόν στα χρονίζοντα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, καθώς πιέζουν οι χρονικές προθεσμίες της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.

 

Τα 7 έργα τα οποία έχουν τεθεί σε προτεραιότητα, είναι έργα που μελετήθηκαν και ωρίμασαν από τους αντίστοιχους Δήμους και μεταφέρονται, λόγω αλλαγής της αρμοδιότητας, στον νεοσύστατο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε.

 

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στη χθεσινή της συνεδρίαση η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη, προέβη στην έγκριση προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε. και Περιφέρειας, για μια σειρά κρίσιμων περιβαλλοντικών έργων που χρηματοδοτούνται από το Ε.Π. – ΥΜΕΠΕΡΑΑ και συγκεκριμένα για τα εξής:

 

1. Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων Δήμου Λέρου, προϋπολογισμού 3.075.480,18 €

2. Ολοκλήρωση 2ου Κυττάρου ΧΥΤΑ Καρπάθου και προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων, προϋπολογισμού 1.036.566,55 €

3. Δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση Αστικών Αποβλήτων Δήμου Μήλου, προϋπολογισμού 2.162.769,72 €

4. Δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση Αστικών Αποβλήτων Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, προϋπολογισμού 5.409.188,49 €

5. Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και κατασκευή νέου κυττάρου ΧΥΤΥ Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, προϋπολογισμού 4.926.136,50 €

6. Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδα Κομποστοποίησης Δήμου Τήνου, προϋπολογισμού 5.448.523,33 €

7. Χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δήμου Άνδρου, προϋπολογισμού 9.809.451,52 €

 

Βάσει των προγραμματικών συμβάσεων, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα υποστηρίξει τον ΦΟΔΣΑ στην υλοποίηση των παραπάνω έργων, δεδομένου του ότι ο νεοϊδρυθείς ΦΟΔΣΑ δεν διαθέτει τεχνική επάρκεια και το απαιτούμενο τεχνικό προσωπικό, ενώ καλείται άμεσα να υλοποιήσει τα έργα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις και προθεσμίες της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020. Η υποστήριξη που θα παρέχει η Περιφέρεια στον ΦΟΔΣΑ περιλαμβάνει όλα τα στάδια διαχείρισης των δημοσίων συμβάσεων, δηλαδή τη δημοπράτηση, κατασκευή εποπτεία και διαχειριστική ολοκλήρωση των έργων.

 

Σημειώνεται ότι για τα τρία (3) πρώτα έργα των νησιών Λέρου, Καρπάθου και Μήλου υπάρχουν ήδη αποφάσεις ένταξης το Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ, στο όνομα των αντίστοιχων Δήμων. Από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ θα αλλάξει ο δικαιούχος ώστε ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε. να προχωρήσει στη δημοπράτησή τους.

 

Τα υπόλοιπα τέσσερα (4) έργα των νησιών Νάξου, Σύρου , Τήνου και Άνδρου, συνολικού προϋπολογισμού 25.593.299,84 €, δεν έχουν ακόμα αποφάσεις έντασης στο Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ και με τις αναγκαίες αλλαγές στο Τεχνικό Δελτίο των έργων θα εκδοθούν αποφάσεις ένταξης κατευθείαν στο όνομα του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε.

 

Προτεραιότητα από αυτά τα επτά (7) έργα έχει η Λέρος, το έργο της οποίας θα δημοπρατηθεί πρώτο, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Λέρου δεν ανταποκρίθηκε στην από 11 Αυγούστου 2020 επιστολή του ΦΟΔΣΑ (αρ. πρ. 6/2020) και δεν συνεργάστηκε. Οι υπηρεσίες του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ΦΟΔΣΑ, συνεργάστηκαν προκειμένου να καλύψουν τη μη ανταπόκριση του Δήμου Λέρου στο από 11 Αυγούστου 2020 κάλεσμα του ΦΟΔΣΑ για συνεργασία και έτσι το έργο οδηγείται άμεσα σε δημοπράτηση.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
 
Hondos_210419
Pharmacy
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Με επιτυχία τα rapid tests στην Έξω Γωνιά
ΕΛΛΑΔΑ
Κορονοϊός: 1.904 νέα κρούσματα (1 ΠΕ Θήρας), 732 διασωληνωμένοι, 60 θάνατοι
ΕΛΛΑΔΑ
Σε ετοιμότητα η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα στις 15 Μαΐου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Casapueblo, η Σαντορίνη της Λατινικής Αμερικής
ΑΓΓΕΛΙΕΣ
To OIA MARE VILLAS στην Οία ζητά μάγειρα για μπουφέ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θήρας & Θηρασίας 2021, 10-16 Μάϊου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μετακομίζει στην Μεσαριά η ΔΕΥΑΘ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πρόγραμμα δωρεάν rapid test για την 2η εβδομάδα του Μαΐου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα της αιμοδοσίας που πραγματοποιείται 8-16 Μαΐου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών (10/5 Μεσαριά)
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Προκριματικά Ευρωπαϊκού γυναικών: Κανένα πρόβλημα για την Εθνική, εύκολη νίκη απέναντι στην Αυστρία
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Football League : "Λύγισε" στο φινάλε η Σαντορίνη.
ΕΛΛΑΔΑ
Κορονοϊός: 1.428 κρούσματα, 728 διασωληνωμένοι, 51 θάνατοι
ΚΟΣΜΟΣ
Τέλος το εμβόλιο της AstraZeneca για την Ευρώπη
ΕΛΛΑΔΑ
Πώς εξελίσσεται η κίνηση στην εστίαση & πώς αναμένεται το άνοιγμα του τουρισμού
Λιγνός_νέα
Denaxa
Αιμοδοσία 21/05
Φεστιβαλ
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.