Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020

Περί των προμηθειών της Περιφέρειας με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός επαναλαμβανόμενων δημοσιευμάτων στην έντυπη και ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας «Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ», αναφορικά με τις «απευθείας αναθέσεις» της Περιφέρειας, οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής :

Για τις προμήθειες του δημοσίου τομέα εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του ν.4412/2016 και οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ). Ανάλογα με το ύψος της δαπάνης του υπό προμήθεια προϊόντος ή υπηρεσίας επιλέγεται η διαδικασία που ο νόμος ορίζει.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις προσφυγή στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης επιτρέπεται όταν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, χωρίς ΦΠΑ, είναι ίση ή κατώτερη από το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ
Η απευθείας ανάθεση διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της αναθέτουσας αρχής, χωρίς να απαιτείται η συγκρότηση συλλογικού οργάνου για τον σκοπό αυτό. Η απευθείας
ανάθεση σε συγκεκριμένο οικονομικό φορέα γίνεται με κριτήρια τη δυνατότητα της καλής και έγκαιρης εκτέλεσης της σύμβασης από αυτόν και την οικονομική του προσφορά.
Η Διεύθυνση Οικονομικού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, εφαρμόζοντας την αρχή της οικονομικότητας, στις περιπτώσεις της διαδικασίας απευθείας ανάθεσης, αναζητά περισσότερες της μιας οικονομικές προσφορές φορέων, προκειμένου να επιτύχει την ελάχιστη δημοσιονομική επιβάρυνση. Για την επιλεγείσα οικονομικότερη προσφορά λαμβάνεται απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την εξειδίκευση της πίστωσης (όπου αυτό είναι απαραίτητο) και ακολουθεί η απόφαση ανάθεσης στον οικονομικό φορέα από τον Περιφερειάρχη ή εν προκειμένω από τον εξουσιοδοτημένο υπ’ αυτού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων.
Η διαδικασία εκκινεί και ολοκληρώνεται από τις Οικονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας με μόνη συμμετοχή του αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη την υπογραφή της απόφασης ανάθεσης της προμήθειας στον προσφέροντα τη χαμηλότερη τιμή.
Επειδή στα πρόσφατα άρθρα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αφήνονται αιχμές ή υπονοείται αδιαφανής διαχείριση των διατιθέμενων πιστώσεων, ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο, ότι η Δ/νση Οικονομικού Κυκλάδων ενεργεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της με νομιμότητα και διαφάνεια . Σε ελέγχους που έχουν διενεργηθεί από εκτός Περιφέρειας ελεγκτικούς μηχανισμούς, δεν έχουν προκύψει ευρήματα που να τεκμηριώνουν οποιοδήποτε δημοσίευμα. Αναφορές που αφήνουν αιχμές για κακοδιαχείριση δεν αφορούν την υπηρεσιακή μας λειτουργία και εδράζονται είτε σε ελλιπή γνώση του νομοθετικού πλαισίου και των ακολουθούμενων διαδικασιών, είτε σε σκοπιμότητες που δεν είναι αρμοδιότητά μας να ερμηνεύσουμε και να εκθέσουμε.
Πρωτοσέλιδα με βαρύγδουπους τίτλους για τις απευθείας αναθέσεις της Περιφέρειας, εν τέλει λειτουργούν παραπληροφορητικά για το ευρύ κοινό, που δεν γνωρίζει τις διοικητικές διαδικασίες, δημιουργώντας εντυπώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Η Γενική Διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας
και Προϊσταμένη Οικονομικών Υπηρεσιών

ΕΥΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΚΟΣΜΟΣ
Κομισιόν: Η Ουγγαρία έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση του Sputnik-V
ΕΛΛΑΔΑ
Σημαντική δράση της Marketing Greece στις 17/12
ΕΛΛΑΔΑ
Εξιτήριο έλαβε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Μετατέθηκαν για το Μάιο του 2021 τα προκριματικά των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων βόλεϊ σε Άνδρες και Γυναίκες
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επιστολή του Δημάρχου Θήρας προς τον Πρωθυπουργό
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης : Απαράδεκτη η μείωση του ποσοστού για διορισμούς στο Δημόσιο
ΕΛΛΑΔΑ
Ξεκίνησαν οι πρώτες πληρωμές του προγράμματος "Γέφυρα"
ΕΛΛΑΔΑ
Έκτακτη ενίσχυση σε 105.818 συνταξιούχους σήμερα και αύριο
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σύλλογος Μηχανικών Κυκλάδων: Προς αδιέξοδο οι αδειοδοτήσεις με το νέο Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ
ΕΛΛΑΔΑ
Tα βασικά πορίσματα της "SAFE - Annual Survey on the Access to Finance of Enterprises
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
# HELPGREECE : Μεγάλα αστέρια του παγκόσμιου βόλεϊ στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων τους για συνέχιση των πρωταθλημάτων
ΕΛΛΑΔΑ
«Εξήντα χρόνια τρύγος…» του Γιάννη Μπουτάρη, σε συνεργασία με τη Μαρία Μαυρικάκη
ΕΛΛΑΔΑ
Νέα έξαρση φοβούνται οι επιστήμονες σε ενδεχόμενο άνοιγμα στην κινητικότητα
ΕΛΛΑΔΑ
Και η Sky Express αποκτά τον δικό της στόλο από A-320neo
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Επιστολή του Προέδρου της Ε.Ο.ΠΕ. στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού
Denaxa
Λιγνός_νέα
Hondos_201117
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.