Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

Ν. Σαντορινιός: Οι μελισσοκόμοι της χώρας και των νησιών οφείλουν να στηριχτούν άμεσα και ουσιαστικά

Σχετικά με την ενίσχυση της μελισσοκομίας και την στήριξη του σημαντικού αυτού, για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας, κλάδου, ερώτηση κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με τη συμμετοχή και του Νεκτάριου Σαντορινιού.
Στην Ελλάδα απασχολούνται με τη μελισσοκομία περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, με το 36% εξ αυτών να είναι κατ΄ επάγγελμα μελισσοκόμοι, ανεβάζοντας την εγχώρια παραγωγή μελιού, στην 4η θέση της Ευρώπης, παράγοντας περίπου 16.000 τόνους ετησίως. Ιδιαίτερα στη Δωδεκάνησο η μελισσοκομία είναι βασικός κλάδος του πρωτογενούς τομέα, με το μέλι των νησιών, χάρη στο κλίμα και την μεγάλη βιοποικιλότητά τους, να ξεχωρίζει για την ποιότητά του. 
Η ελληνική μελισσοκομία, διαχρονικά, αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και εμπόδια τόσο σε σχέση με την παραγωγή, όσο και με την ανάδειξη των προϊόντων. Δυστυχώς, όμως, στα ήδη διαχρονικά προβλήματα του κλάδου, η πρόσφατη κρίση της πανδημίας προκάλεσε συνθήκες αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του κλάδου. Με βασικό αποτέλεσμα την απώλεια εισοδήματος, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης μελιού εξαιτίας της ισχνής τουριστικής κατανάλωσης και της υπολειτουργίας των λαϊκών αγορών, οι μελισσουργοί των νησιών, αλλά και όλης της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, συντήρησης εξοπλισμού και συνέχισης της παραγωγής. 
Στα σοβαρά αδιέξοδα των μελισσουργών, με την επέλαση της κρίσης του Covid- 19, το Υπουργείο έχει απαντήσει με αδράνεια, αδιαφορία και έλλειψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης, τα οποία θα μπορούσαν να αναστρέψουν τις αρνητικές προοπτικές που διαμορφώνονται για την ελληνική παραγωγή. Ειδικά για τους παραγωγούς των νησιών, οι όποιες ενισχύσεις ανακοινώθηκαν, δεν αποτελούν μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ είναι σταγόνα στον ωκεανό δεδομένων των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν,  την ώρα που οι νησιωτικές κοινωνίες καταρρέουν μέρα με τη μέρα και διαλύεται ο παραγωγικός τους ιστός.  
Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ επισημαίνουν ότι οι μελισσοπαραγωγοί χρειάζονται ένα ευρύτερο, πολυεπίπεδο, πλαίσιο ενίσχυσης που να στοχεύει στην ένταξη της ελληνικής μελισσοκομίας στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis)- με ενίσχυση ανά κυψέλη οριζόντια-, στην μοριοδότηση των μελισσοκόμων σε ότι αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης και την επιδότηση κεφαλαίου στα προγράμματα Νέων Αγροτών και στη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα. 
Το Υπουργείο οφείλει να απαντήσει, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ποιο το στρατηγικό του σχέδιο για την Ελληνική μελισσοκομία και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του, ποιες πρωτοβουλίες έχει λάβει για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής μελιού, ποια είναι η πολιτική της Κυβέρνησής σας για την προβολή του ελληνικού μελιού στη διεθνή αγορά και ποιες οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης προς την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της ελληνικής μελισσουργίας.
Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολιάζοντας επί του θέματος υπογραμμίζει ότι το ελληνικό μέλι αποτελεί, σύμφωνα με τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, άλλο ένα εθνικό μας προϊόν, στο οποίο μπορούμε να βασίσουμε την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα μας. Τα νησιά του Αιγαίου, σε αυτή την υπόθεση, με την υψηλή παραγωγή τους, την εμπειρία των μελισσουργών τους με την μοναδικότητα του νησιωτικού περιβάλλοντος, έχουν να συνεισφέρουν πολλά. Η κρίση της πανδημίας χτύπησε με ανηλεή τρόπο τόσο την γεωργία, την κτηνοτροφία και τους παραγωγούς των νησιών, όσο και τους ανθρώπους τους τριτογενή τομέα. Η βαθιά αυτή ύφεση των νησιών μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης αλλά και με έναν νέο σχεδιασμό του παραγωγικού μοντέλου, με βάση τις ιδιαιτερότητες των νησιών και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΕΛΛΑΔΑ
Eurobank: Διαψεύδει το "Πρώτο Θέμα"
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Α.Ο. Θήρας : κάθε χρόνο πιο εντυπωσιακά!
ΕΛΛΑΔΑ
3 παροχές για περισσότερη ευελιξία και παροχές από την Aegean Airlines
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Η κλήρωση του Πανθηραϊκού στο Κύπελλο Ελλάδας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
"Φτωχότερο" το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, έφυγε ο Ν. Τσιτλακίδης
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Νέα γραφεία, αθλητικοί χώροι και εξοπλισμός για τον Α.Ο. Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διακοπή ηλεκτροδότησης 21/10 στην Φοινικιά
ΕΛΛΑΔΑ
Kaspersky: Προσοχή σε απόπειρες εξαπάτησης μετά την κυβερνοεπίθεση στην Cosmote
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αναστάτωση στο Blue Star Delos λόγω κρούσματος σε Γαλλίδα συνοδό
ΕΛΛΑΔΑ
Ικανοποιητικές οι προκρατήσεις τουριστικών πακέτων για την Ελλάδα το 2021, λέει η TUI
ΕΛΛΑΔΑ
438 νέα κρούσματα, 11 νεκροί σήμερα
ΕΛΛΑΔΑ
Και νέα γερμανική πρωτοβουλία για τα ελληνοτουρκικά
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αγιασμός και Εγκαίνια της Σχολής Γονέων απο την "Γλυκογαλούσα"
ΕΛΛΑΔΑ
ΥΠΕΝ: Προχωρούν οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Κυκλάδες
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η εντυπωσιακή καινοτομία της ΔΕΥΑΘ με την επεξεργασία των λυμάτων σε κατάλληλο νερό για άρδευση συζητείται παντού
Denaxa
Λιγνός_νέα
Hondos_201019
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.