Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Αύξηση χρηματοδότησης δράσεων ψυχικής υγείας από κινητές μονάδες στις Κυκλάδες, μέσω της Π.Ν.Α.

Συντάκτης: ΔΚ
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, αυξάνεται  η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, για την  παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας από τις Κινητές Μονάδες ΒΑ & Δ Κυκλάδων, σε ευπαθείς ομάδες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη λειτουργίας των Μονάδων μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.


Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την 1η τροποποίηση της Πράξης «Παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας από τις Κινητές Μονάδες ΒΑ & Δ Κυκλάδων», σύμφωνα με την οποία, η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για την λειτουργία του Κέντρου αυξάνεται από 268.000,00 € σε 908.205,00 €. Αντιστοίχως, ως ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 31.12.2023

 
Οι υπηρεσίες ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και κατ΄οικον νοσηλείας, απευθύνονται σε άτομα με μείζονες ψυχικές διαταραχές που κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση κατ’ οίκον και εστιάζει σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο υποτροπών και ασθενείς που έχουν πρόσφατα νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική.


Η παρέμβαση γίνεται στο πλαίσιο Πολυκλαδικής Ομάδας και αναφέρεται σε πρόσωπο με πρόσωπο θεραπευτικές παρεμβάσεις κατ΄ οίκον. Πιο συγκεκριμένα, παρέχονται υπηρεσίες διάγνωσης, ψυχιατρικής παρακολούθησης, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, χορήγησης και παρακολούθησης της φαρμακευτικής αγωγής, ψυχοεκπαίδευσης του ασθενούς και της οικογένειάς του, με απώτερο στόχο την πρόληψη/αποφυγή των υποτροπών ή/και των νοσηλειών, την επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο κι αποκατάσταση, την ενίσχυση της ικανότητάς του να διαβιεί αυτόνομα. 


Παράλληλα, στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας, προβλέπονται για το ευρύ κοινό δράσεις ευαισθητοποίησης κι αγωγής κοινότητας, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές, με στόχο την αναγνώριση και σωστή διαχείριση αυτής της ομάδας ασθενών.  Προβλέπονται επίσης  δράσεις δικτύωσης με τους τοπικούς φορείς, παροχή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων σε διασύνδεση με τις υπηρεσίες της κοινότητας.


Η παρέμβαση υλοποιείται από ομάδα ειδικών της Πολυκλαδικής Ομάδας της Κινητής Μονάδας, που περιλαμβάνει  ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και νοσηλευτές.


Όσον αφορά το Πρόγραμμα ενίσχυσης εξειδικευμένων υπηρεσιών/Ενίσχυση Κινητών Μονάδων για την παροχή Παιδοψυχιατρικών Υπηρεσιών, περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων δράσεων που αφορούν διάγνωση, θεραπευτική παρακολούθηση κι έγκαιρη παρέμβαση για παιδιά κι εφήβους. Πρόκειται για δράσεις που παρέχονται πρόσωπο με πρόσωπο και ανταποκρίνονται σε ανάγκες που δεν καλύπτονται επαρκώς ή καθόλου από τις υπάρχουσες υπηρεσίες.
Ειδικότερα, οι δράσεις αφορούν: 

 
  • την πρώιμη ανίχνευση και παρέμβαση για παιδιά που έχουν αναπτύξει ή είναι υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη ψυχικής διαταραχής
  • την παιδοψυχιατρική κάλυψη σε όλα τα νησιά, ειδικές παρεμβάσεις για την υποστήριξη παιδιών κι οικογενειών με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες και ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας 
  • τη λειτουργία ιατρείων συστημικής θεραπείας οικογένειας
  • την ευαισθητοποίηση- ενημερωτικές ημερίδες για γονείς κι εκπαιδευτικούς, εξειδικευμένα σεμινάρια για επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά (παιδιατρούς, εκπαιδευτικούς)
Η παρέμβαση υλοποιείται  από ομάδα ειδικών της Πολυκλαδικής Ομάδας της Κινητής Μονάδαςα η οποία  περιλαμβάνει παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές.
Το σύνολο των ωφελουμένων από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας ανέρχεται σε 1.250 άτομα.

 
Η Πράξη «Παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας από τις Κινητές Μονάδες ΒΑ & Δ Κυκλάδων» χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020», τον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης – Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2024 – 2020.

 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΛΜΕ Θήρας: Πέμπτη 1η Οκτώβρη συγκέντρωση στις 12 στην πλατεία των Φηρών και τρίωρη στάση εργασίας 11-2
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Θηραϊκή Πολιτεία: Επιτέλους η Δημοτική Αρχή αντέδρασε, έστω και κατ’ αυτόν τον τρόπο
ΕΛΛΑΔΑ
Αποδίδεται απόψε ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Υποβρύχιος καθαρισμός Αμμουδίου και Περίσσας: απολογισμός
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εργασίες στον Μονόλιθο για το δίκτυο Ύδρευσης και Αποχέτευσης του οικισμού Αγ. Παρασκευή
ΕΛΛΑΔΑ
ΤΕΕ: Ύστατη έκκληση στο ΥΠΕΝ για παράταση στις προθεσμίες αυθαιρέτων
ΕΛΛΑΔΑ
Σήμερα (30.9) η αποζημίωση ειδικού σκοπού και βραχυχρόνιας εργασίας
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Ιστορική μέρα για τον Α.Σ. Σαντορίνης 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Αίτημα της ΟΛΜΕ προς τον ΕΟΔΥ για διενέργεια δωρεάν τεστ COVID-19 για τους εκπαιδευτικούς
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Το video που ετοίμασε ο Α.Ο. Θήρας για τα "Νομίκεια 2020"
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Α.Ο. Καρτεράδος : Ανακοίνωσε και τον Χατζηλαζαρίδη
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
H LIDL Ελλάς και το Ίδρυμα Α. Λασκαρίδη καθάρισαν το βυθό και τις ακτές της Σαντορίνης
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δήλωση Δημάρχου Θήρας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Σεπτεμβρίου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Lost Atlantis Museum : Ανακοίνωση ωραρίου μέχρι 15 Οκτώβρη
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Ματαιώνεται το Santorini Experience 2020
Denaxa
Λιγνός_νέα
Hondos_200929
Poliiatreio
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.