Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024

Σε χωριό στη Μενόρκα που θυμίζει Σαντορίνη, οι κάτοικοι θέλουν να απαγορεύσουν την πρόσβαση

Σκαρφαλωμένο πάνω από έναν μικρό κόλπο, το χωριό Binibeca Vell στο ισπανικό νησί Μενόρκα αποτελεί εδώ και καιρό πόλο έλξης για τους τουρίστες που θέλουν να περιπλανηθούν στα δαιδαλώδη, στενά σοκάκια του με ασβεστωμένες βίλες.

Αλλά καθώς η δημοτικότητά του διογκώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας ταραχή για selfie που τραβήχτηκαν στα πλακόστρωτα δρομάκια του, οι κάτοικοι απειλούν να σταματήσουν την πρόσβαση στο χωριό όλοι μαζί.

«Το πρόβλημα δεν είναι οι τουρίστες», είπε ο Óscar Monge, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας που εκπροσωπεί τους 195 ιδιοκτήτες ακινήτων της Binibeca Vell. Αντίθετα, έδειξε το δάχτυλο στους αξιωματούχους, οι οποίοι είπε ότι είχαν εγκαταλείψει τους κατοίκους καθώς αντιμετώπιζαν τον θόρυβο που δημιουργείται από τη συνεχή παρέλαση των επισκεπτών και τα σκουπίδια που συσσωρεύονταν καθημερινά.

«Το Binibeca Vell δεν είναι ένα μέρος περιπέτειας, αλλά είναι μια ιδιωτική κατοικία όπου κατοικούν οι άνθρωποι», πρόσθεσε ο Monge.


Πρόκειται για μια συζήτηση που διεξάγεται σε όλη την Ισπανία και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, καθώς οι κάτοικοι καλούν τους αξιωματούχους να κάνουν περισσότερα όταν πρόκειται να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ των αναγκών τους και του αυξανόμενου αριθμού τουριστών.


Καθώς οι αναφορές για την Binibeca Vell πολλαπλασιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αριθμός των επισκεπτών έχει εκτοξευθεί σε περίπου 800.000 ετησίως, με τους περισσότερους από αυτούς να φτάνουν μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, είπε ο Monge. Φέτος οι κάτοικοι προετοιμάζονται για έως και 1 εκατομμύριο επισκέπτες, πρόσθεσε.

«Εάν η διοίκηση συνεχίσει να μας αφήνει εγκαταλειμμένους, τον Αύγουστο θα διεξαγάγουμε ψηφοφορία μεταξύ των ιδιοκτητών για το εάν πρέπει να κλείσουμε την ανάπτυξη», είπε.

Η απειλή ακολουθεί χρόνια καταγγελιών των κατοίκων. Μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο ElDiario.es τον περασμένο μήνα, μια κάτοικος εξέφρασε την απογοήτευσή της για το πώς είχαν συμπεριφερθεί οι τουρίστες ενώ επισκέπτονταν το χωριό. «Μπήκαν σε σπίτια, κάθισαν σε καρέκλες, παίρνουν πράγματα, σκαρφαλώνουν στους τοίχους μας, κάνουν υπαίθρια πάρτι για ποτό», είπε. «Αν αυτό δεν ρυθμιστεί, θα συμβαίνει κάθε καλοκαίρι».


Ο επικεφαλής του τουρισμού της κυβέρνησης της Μενόρκα, Begoña Mercadal, μιλώντας στο Eldiario.es, επιβεβαίωσε ότι το χωριό είχε το δικαίωμα να περιορίσει τις επισκέψεις. «Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι είναι ιδιωτική ιδιοκτησία και, επομένως, εάν θέλουν να το κλείσουν, αυτό είναι δικαίωμά τους», είπε ο Mercadal.

Ο όμως Monge αναγνώρισε γρήγορα ότι η απόφαση να το κάνει, θα έβλαπτε τις 100 περίπου οικογένειες των οποίων τα ξενοδοχεία, τα μπαρ και τα καταστήματα με σουβενίρ εξαρτώνται από τον τοπικό τουρισμό. «Φυσικά είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά μας πιέζουν σε αυτήν», είπε.

Περιέγραψε το κλείσιμο ως έσχατη λύση. «Από την ακτή θα μπορούσατε ακόμα να επισκεφτείτε την περίμετρο του χωριού, αλλά δεν θα μπορούσατε να μπείτε στις εσωτερικές λωρίδες», πρόσθεσε. «Και αυτή είναι η γοητευτική φωτογραφία που όλοι θέλουν για το Instagram».Προέλευση : https://www.theguardian.com/world/article/2024/may/06/menorcan-village-binibeca-vell-threatens-to-close-to-tourists-noise-rubbish


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
"Παίζει" να δούμε δωρεάν Netflix στην Ευρώπη στο πλαίσιο marketing αυξησης συνδρομητών
Ο όμιλος Αlltours μετατρέπεται σε ίδρυμα ώστε να διτηρηθεί η υπόστασή του και τα κέρδη του να πηγαίνουν σε κοινωφελείς δωρεές
ΟΗΕ: Ο κόσμος υπολείπεται στους στόχους του για το περιβάλλον, την υγεία και την αντιμετώπιση της πείνας
Οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια. Α.Ι., νταντάδες και οι νέοι jet setters
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως σπαταλάται
Στελέχη της OpenAI προειδοποιούν για κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη
«Ανήκουμε όλοι στην ίδια ομάδα» - 30 χρόνια κλείνει ο Μαθητικός Διαγωνισμός της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα. Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Κατά κράτος ήττα του AI Overviews της Google που ήρθε να ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI
Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Σούνακ για τη Βρετανία, στις 30/5 διαλύεται η Βουλή
Η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως στους πρώτους κανόνες για την AI παγκοσμίως
Τι είναι και πως διαφημίζει την απομίμηση της Σαντορίνης το Νταλί της Κίνας;
Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία την πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ στη Βενετία
Σε χωριό στη Μενόρκα που θυμίζει Σαντορίνη, οι κάτοικοι θέλουν να απαγορεύσουν την πρόσβαση
Γεωμαγνητική καταιγίδα χτύπησε τη γη δημιουργώντας εντυπωσιακά φαινόμενα και εικόνες
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.