Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για περισσότερες από 30 παθήσεις

Η υψηλή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για περισσότερες από 30 παθήσεις. Μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό «The BMJ» διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων, πνευμονοπαθειών, καρκίνου, διαταραχών ψυχικής υγείας και άλλων αρνητικών εκβάσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια γενική ανασκόπηση 45 μετα-αναλύσεων από 14 άρθρα που έδειξαν μια συσχέτιση μεταξύ υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Συνολικά, οι μελέτες αφορούσαν σχεδόν 10 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, 48 έως 53% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κοινών ψυχικών διαταραχών και 12% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η υψηλή πρόσληψη των εν λόγω τροφίμων σχετίζεται με 21% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 22% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για πολλά συστήματα του σώματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επείγουσα δράση για τη μείωση της διατροφικής έκθεσης σε αυτά τα τρόφιμα.

«Σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες στρατηγικές, συνιστούμε επείγουσα έρευνα, ανάπτυξη και αξιολόγηση ολοκληρωμένων στρατηγικών με βάση τον πληθυσμό και τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένων πλαισίων πολιτικής και διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης, με στόχο τη στόχευση και τη μείωση της διατροφικής έκθεσης σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα για βελτίωσε την ανθρώπινη υγεία», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης στο άρθρο τους.

 

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα κατά κανόνα υφίστανται πολλές βιομηχανικές διεργασίες και αποτελούνται από χημικά τροποποιημένες ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της εμφάνισης, της υφής, της γεύσης ή της ανθεκτικότητας του φαγητού, σε συνδθασμό με πρόσθετα χρώματα, γεύσεις και γαλακτωματοποιητές. Συχνά, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος, ενώ περιέχουν ελάχιστες βιταμίνες ή φυτικές ίνες.

«Ένα υπερεπεξεργασμένο τρόφιμο δεν μοιάζει με τα συστατικά του μέρη καθώς έχει ουσιαστικά αφαιρεθεί η θρεπτική του αξία. Περιέχει επίσης πολλά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των προσθέτων τροφίμων (υδρογονωμένα λίπη, τροποποιημένα άμυλα) που δεν χρησιμοποιούμε όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι. Αυτά τα τρόφιμα είναι κυρίως βιομηχανικής προέλευσης και μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλες χρονικές περιόδους», δήλωσε στο Medical News Today η Ντέινα Χιουνς, κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο UCLA η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Δυστυχώς, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι φθηνά αλλά ακριβά όσον αφορά την υγεία μας. Οι άνθρωποι θα πρέπει να δουν τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά και να κάνουν σταδιακές αλλαγές στη διατροφή τους. Ο εγκέφαλός μας εθίζεται σε αυτές τις υπεργευστικές γεύσεις και συστατικά, και όπως με τα ναρκωτικά, θα πρέπει να απογαλακτίσουμε αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και να τα ανταλλάξουμε με πιο υγιεινά προϊόντα ολικής άλεσης», κατέληξε η επιστήμονας.

ΠΗΓΗ: Medical News Today

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Γεωμαγνητική καταιγίδα χτύπησε τη γη δημιουργώντας εντυπωσιακά φαινόμενα και εικόνες
WTTC: Χρονιά ρεκόρ το 2024.Τα καλύτερα έρχονται την επόμενη 10ετία
Ενεργός ευεξία, η νέα τάση που καθορίζει τον σύγχρονο ταξιδιώτη ευεξίας
Παγκόσμιος συναγερμός μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ
Ένας απο τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν γίνει ποτέ, άνω των 7R έπληξε την Ταιβάν
Έκθεση του ΟΗΕ εκτιμά πως ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται κάθε μέρα
Ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με τη μεγαλύτερη και μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα
Παγκόσμια συγκίνηση για την τραγωδία στη Μόσχα
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Διαφεύγουν οι δράστες, φόβος για αύξηση των θυμάτων
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη
Αυξημένο ενδιαφέρον για μεγαλύτερες διαμονές εντοπίζει η ΤUI, με τις 9ήμερες διακοπές να είναι οι δημοφιλέστερες
Η Airbnb απαγορεύει τη χρήση καμερών ασφαλείας σε εσωτερικούς χώρους
Το μήνυμα του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Τα χαρακτηριστικά και νούμερα της ΙΤΒ του Βερολίνου
Νέες λειτουργίες που διασφαλίζουν περισσότερη την ποιότητα στην πλατφόρμα ανακοίνωσε η Airbnb
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.