Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Νόμπελ Ειρήνης 2023: Απονέμεται στη Narges Mohammadi για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν

Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2023 στη Narges Mohammadi (Ναργκίς Μοχαμαντί) για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τον αγώνα της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους.

Η βραβευμένη με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2023 Ναργκίς Μοχαμαντί είναι γυναίκα, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αγωνίστρια της ελευθερίας. Το φετινό βραβείο Ειρήνης αναγνωρίζει επίσης τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που διαδήλωσαν ενάντια στις πολιτικές διακρίσεων και καταπίεσης του θεοκρατικού καθεστώτος που στοχεύουν στις γυναίκες.

Ο γενναίος αγώνας της Ναργκίς Μοχαμαντί, είχε τεράστιο προσωπικό κόστος. Το ιρανικό καθεστώς την έχει συλλάβει 13 φορές, την έχει καταδικάσει πέντε φορές και την έχει καταδικάσει συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκισης και 154 μαστιγώσεις. Η Μοχαμαντί εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή.

Νόμπελ Ειρήνης 2023: Απονέμεται στη Narges Mohammadi για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν
Η Ιρανή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα -και από σήμερα κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης – Narges Mohammadi μιλάει σε συνάντηση στην Τεχεράνη, στις 3 Ιουλίου 2008. (AP Photo/Vahid Salemi, File)

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Μαχσά Αμίνι (Mahsa Jina Amini) δολοφονήθηκε υπό την επιτήρηση της ιρανικής ηθικής αστυνομίας, προκαλώντας πολιτικές διαδηλώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος. Το σύνθημα που υιοθέτησαν οι διαδηλωτές – «Γυναίκα – Ζωή – Ελευθερία» – εκφράζει κατάλληλα την αφοσίωση και το έργο της Ναργκίς Μοχαμαντί.

Γυναίκα: Αγωνίζεται για τις γυναίκες ενάντια στις συστηματικές διακρίσεις και την καταπίεση.

Ζωή: Υποστηρίζει τον αγώνα των γυναικών για το δικαίωμα να ζήσουν μια πλήρη και αξιοπρεπή ζωή. Αυτός ο αγώνας σε όλο το Ιράν έχει αντιμετωπιστεί με διώξεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια, ακόμη και θάνατο.

Ελευθερία: Αγωνίζεται για την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της ανεξαρτησίας, καθώς και κατά των κανόνων που επιβάλλουν στις γυναίκες να παραμένουν κρυμμένες και να καλύπτουν το σώμα τους. Τα αιτήματα ελευθερίας που εκφράζουν οι διαδηλωτές δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες, αλλά το σύνολο του πληθυσμού.

Νόμπελ Ειρήνης 2023: Απονέμεται στη Narges Mohammadi για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν

Στη δεκαετία του 1990, ως νεαρή φοιτήτρια φυσικής, η Ναργκίς Μοχαμαντί είχε ήδη διακριθεί ως υπέρμαχος της ισότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της, εργάστηκε ως μηχανικός καθώς και ως αρθρογράφος σε διάφορες εφημερίδες με μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό. Το 2003 ενεπλάκη με το Κέντρο Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τεχεράνη, μια οργάνωση που ιδρύθηκε από τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Shirin Ebadi. Το 2011 η Ναργκίς Μοχαμαντί συνελήφθη για πρώτη φορά και καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση για τις προσπάθειές της να βοηθήσει φυλακισμένους ακτιβιστές και τις οικογένειές τους.

Δύο χρόνια αργότερα, μετά την αποφυλάκισή της με εγγύηση, αφιερώθηκε σε μια εκστρατεία κατά της θανατικής ποινής. Το Ιράν συγκαταλέγεται εδώ και καιρό μεταξύ των χωρών που έχουν την μεγαλύτερη αναλογία εκτελέσεων ανά κατοίκους ετησίως. Μόνο από τον Ιανουάριο του 2022, περισσότεροι από 860 κρατούμενοι έχουν τιμωρηθεί με την ποινή του θανάτου στο Ιράν.

Ο ακτιβισμός της Ναργκίς Μοχαμαντί κατά της θανατικής ποινής οδήγησε στην εκ νέου σύλληψη της το 2015 και στην καταδίκη της σε επιπλέον χρόνια φυλάκισης. Με την επιστροφή της στη φυλακή, άρχισε να αντιτίθεται στη συστηματική χρήση βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας από το καθεστώς κατά των πολιτικών κρατουμένων, ιδίως των γυναικών, που εφαρμόζεται στις ιρανικές φυλακές.

Η έρευνα της από τη φυλακή, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις κρατουμένων, αλλά και στην προσωπική της εμπειρία, κατέληξε σε ένα βιβλίο, το White Torture, σχετικά με τις συναισθηματικές επιπτώσεις της απομόνωσης και των συνθηκών κράτησης στο Ιράν.

Νόμπελ Ειρήνης 2023: Απονέμεται στη Narges Mohammadi για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν

Το περσινό κύμα διαμαρτυριών μαθεύτηκε στους πολιτικούς κρατούμενους που κρατούνταν στη διαβόητη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης. Για άλλη μια φορά, η Ναργκίς Μοχαμαντί ανέλαβε ηγετικό ρόλο. Από τη φυλακή εξέφρασε την υποστήριξή της στους διαδηλωτές και οργάνωσε δράσεις αλληλεγγύης μεταξύ των συγκρατούμενών της. Οι αρχές της φυλακής απάντησαν επιβάλλοντας ακόμη αυστηρότερους όρους. Της απαγόρευσαν να δέχεται τηλεφωνήματα και επισκέπτες. Παρόλα αυτά κατάφερε να βγάλει λαθραία ένα άρθρο το οποίο δημοσίευσαν οι New York Times στην επέτειο ενός έτους από τη δολοφονία της Μάχσα Αμινι. Το μήνυμα ήταν το εξής: «Όσο περισσότερες από εμάς φυλακίζουν, τόσο πιο δυνατές γινόμαστε». Από την αιχμαλωσία της, η Ναργκίς Μοχαμαντί συνέβαλε στο να μην κοπάσουν οι διαδηλώσεις.

Οι φίλοι της λένε ότι το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της είναι η άρνησή της να γίνει θύμα. Εκπαιδευμένη τραγουδίστρια στην περσική κλασική μουσική, οργανώνει συγκεντρώσεις στην πτέρυγα όπου κρατείται, όπου τραγουδάει, παίζει ρυθμικό tombak σε μια κατσαρόλα και χορεύει με τις άλλες γυναίκες. Τον Μάρτιο στο Νορούζ, το περσικό νέο έτος, ηγήθηκε μιας ομάδας που τραγούδησε μια περσική απόδοση του ιταλικού τραγουδιού διαμαρτυρίας “Bella Ciao”.

Το μήνυμα της οικογένειας της Ναργκίς Μοχαμαντί, αφού ανακοινώθηκε το Βραβείο Νόμπελ 2023

Η οικογένεια της Ναργκίς Μοχαμαντί ευχαρίστησε την Επιτροπή για την απόφαση να της απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης 2023, με το ακόλουθο μήνυμα στο Instagram:

«Εκ μέρους της Ναργκίς Μοχαμαντί, η οικογένειά της επιθυμεί να εκφράσει τη βαθιά ευγνωμοσύνη της στην Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης για την απονομή αυτής της εξαιρετικά σημαντικής τιμής.

Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια σε όλους τους Ιρανούς, ιδίως στις θαρραλέες γυναίκες και κορίτσια του Ιράν που έχουν γοητεύσει τον κόσμο με τη γενναιότητά τους στον αγώνα τους για ελευθερία και ισότητα.

Αυτή η υψηλού κύρους αναγνώριση αποτελεί διαρκή απόδειξη του ακούραστου πολιτικού και ειρηνικού έργου της Ναργκίς για να φέρει την αλλαγή και την ελευθερία στο Ιράν.

Δυστυχώς, η Ναργκίς δεν είναι μαζί μας για να μοιραστεί αυτή την εξαιρετική στιγμή. Δεν μπορούμε να γίνουμε μάρτυρες της χαρούμενης αντίδρασής της σε αυτήν την αξιοσημείωτη και υπέροχη είδηση, λόγω της άδικης φυλάκισής της.

Αυτή η αξιοσημείωτη τιμή ανήκει σε κάθε έναν από εσάς, τον ανθεκτικό, γενναίο, θαρραλέο λαό του Ιράν, που ακούραστα και ειρηνικά αγωνίστηκε για την ελευθερία.

Ας συγκεντρωθούμε για να γιορτάσουμε αυτήν την σπουδαία τιμή, με έναν ιδιαίτερο χαιρετισμό στις γενναίες γυναίκες και κορίτσια που έχουν τραβήξει την προσοχή του κόσμου με το απίστευτο θάρρος και τη γενναιότητά τους τον περασμένο χρόνο στο πλαίσιο του κινήματος “Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία”.

Τα θερμά μας συγχαρητήρια εκτείνονται από την οικογένεια της Ναργκίς στον αξιόλογο λαό του Ιράν.

Όπως λέει πάντα η Ναργκίς: Η νίκη δεν είναι εύκολη, αλλά είναι σίγουρη».

Πηγή : ΕΡΤ https://www.ertnews.gr/eidiseis/mono-sto-ertgr/nompel-eirinis-2023-aponemetai-sti-narges-mohammadi-gia-ton-agona-tis-kata-tis-katapiesis-ton-gynaikon-sto-iran/
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Παγκόσμιος συναγερμός μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ
Ένας απο τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν γίνει ποτέ, άνω των 7R έπληξε την Ταιβάν
Έκθεση του ΟΗΕ εκτιμά πως ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται κάθε μέρα
Ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με τη μεγαλύτερη και μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα
Παγκόσμια συγκίνηση για την τραγωδία στη Μόσχα
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Διαφεύγουν οι δράστες, φόβος για αύξηση των θυμάτων
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη
Αυξημένο ενδιαφέρον για μεγαλύτερες διαμονές εντοπίζει η ΤUI, με τις 9ήμερες διακοπές να είναι οι δημοφιλέστερες
Η Airbnb απαγορεύει τη χρήση καμερών ασφαλείας σε εσωτερικούς χώρους
Το μήνυμα του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Τα χαρακτηριστικά και νούμερα της ΙΤΒ του Βερολίνου
Νέες λειτουργίες που διασφαλίζουν περισσότερη την ποιότητα στην πλατφόρμα ανακοίνωσε η Airbnb
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για περισσότερες από 30 παθήσεις
Το 78% των Γερμανών τουριστών το 2023 επίλεξε προορισμούς στο εξωτερικό, κι απ αυτούς, το 43% επίλεξε Μεσόγειο
Η Lufthansa City Airlines, ο νέος αερομεταφορέας κοντινών αποστάσεων στην Ευρώπη
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.