Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Η μεγαλύτερη καταστροφή από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή σε πολιτικές υποδομές από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, την ώρα που Μόσχα και Κίεβο συνεχίζουν να αλληλοκτηγορούνται για το πλήγμα στο φράγμα της Χερσώνα

Μετά την καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα, η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορήθηκαν ξανά κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί από τις οικείες τους και στις δύο πλευρές του Δνείπερου.

Ο ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Σερχίι Κισλίτσα κατηγόρησε τη Μόσχα πως πυροδότησε «βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής», ότι προκάλεσε «τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», μιλώντας για «οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία» και «ακόμη ένα παράδειγμα της γενοκτονίας της Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών».

Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια μίλησε αντιθέτως για «εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο», για «έγκλημα πολέμου και τρομοκρατική ενέργεια», για «αδιανόητο έγκλημα».

Στην πραγματικότητα και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί πλήγμα από την κατάρρευση του φράγματος και δεν είναι ακόμα σαφές το ποιος προκάλεσε τη φθορά, που θα έχει δραματικές συνέπειες για τους κατοίκους της Ουκρανίας που δοκιμάζονται από τη σύγκρουση, αλλά και ευρύτερες καθώς αναμένεται να επηρεαστούν μια σειρά περιοχές λόγω της οικολογικής καταστροφής που έχει προκληθεί και ακόμα δεν γνωρίζουμε το μέγεθός της.

Το σημαντικότερο πλήγμα από την έναρξη του πολέμου

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τον Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις και Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας πρόκειται για το «σημαντικότερο περιστατικό πλήγματος σε μη στρατιωτικές υποδομές» από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το φράγμα αποτελεί μια γραμμή ζωής στην περιοχή ως κρίσιμη πηγή νερού για εκατομμύρια ανθρώπους στη Χερσώνα καθώς και στις περιοχές Ντνίπρο και Ζαπορίζια, είπε, και μια βασική πηγή γεωργικής άρδευσης στη νότια Χερσώνα και τη χερσόνησο της Κριμαίας – με αντίκτυπο στη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων.

 

Οικολογική καταστροφή

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τρίτη, υπογράμμισε επίσης τον κίνδυνο που εγκυμονεί η ταχεία κίνηση του νερού για το ενδεχόμενο μόλυνσης από νάρκες και εκρηκτικά, μετατοπίζοντας τα βλήματα σε περιοχές που προηγουμένως είχαν εκτιμηθεί ως ασφαλείς.

Ο Γκρίφιθς επεσήμανε ακόμα τον αντίκτυπο που θα έχει η κατάρρευση του φράγματος στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στην ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια.

«Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την καταστροφή του φράγματος σημαίνουν ότι η ζωή θα γίνει αφόρητα πιο δύσκολη για όσους ήδη υποφέρουν από τη σύγκρουση», δήλωσε ο Γκρίφιθς. «Οι συνέπειες του να μην μπορέσουμε να παράσχουμε βοήθεια στα εκατομμύρια των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πλημμύρες σε αυτές τις περιοχές είναι θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικές».

https://www.in.gr/2023/06/07/world/anatinaksi-fragmatos-sti-xersona-megalyteri-katastrofi-apo-tin-enarksi-tou-polemou-poies-tha-einai-oi-synepeies/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Παγκόσμιος συναγερμός μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ
Ένας απο τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν γίνει ποτέ, άνω των 7R έπληξε την Ταιβάν
Έκθεση του ΟΗΕ εκτιμά πως ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται κάθε μέρα
Ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με τη μεγαλύτερη και μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα
Παγκόσμια συγκίνηση για την τραγωδία στη Μόσχα
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Διαφεύγουν οι δράστες, φόβος για αύξηση των θυμάτων
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη
Αυξημένο ενδιαφέρον για μεγαλύτερες διαμονές εντοπίζει η ΤUI, με τις 9ήμερες διακοπές να είναι οι δημοφιλέστερες
Η Airbnb απαγορεύει τη χρήση καμερών ασφαλείας σε εσωτερικούς χώρους
Το μήνυμα του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Τα χαρακτηριστικά και νούμερα της ΙΤΒ του Βερολίνου
Νέες λειτουργίες που διασφαλίζουν περισσότερη την ποιότητα στην πλατφόρμα ανακοίνωσε η Airbnb
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για περισσότερες από 30 παθήσεις
Το 78% των Γερμανών τουριστών το 2023 επίλεξε προορισμούς στο εξωτερικό, κι απ αυτούς, το 43% επίλεξε Μεσόγειο
Η Lufthansa City Airlines, ο νέος αερομεταφορέας κοντινών αποστάσεων στην Ευρώπη
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.