Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Νέο ηλεκτροσόκ στην Ευρώπη, στα €600 το κόστος ρεύματος στη Γαλλία

Η άνοδος αντικατοπτρίζει μια σφιχτή αγορά φυσικού αερίου -που χρησιμοποιείται για καύσιμο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής- καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες τη στιγμή που η Ευρώπη εργάζεται για να αναπληρώσει τα αποθέματα ενόψει χειμώνα. Η πτώση της παραγωγής πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς και η χαμηλή παραγωγή αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να απαιτηθεί παρέμβαση για μείωση της ζήτησης.
 

«Αν η Ρωσία διακόψει τη ροή φυσικού αερίου και δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για τη συνολική ζήτηση, τότε θα μπει δελτίο», δήλωσε η Annegret Groebel, πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Τα μπλακ άουτ «μπορούν να αποφευχθούν, αλλά φυσικά αυτό απαιτεί πολλή προπαρασκευαστική εργασία που κάνουμε αυτή τη στιγμή».

Ο δείκτης αναφοράς, το κόστος για ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία την επόμενη χρονιά σημείωσε κέρδη έως και 4,5% σήμερα, στα 446 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Το αντίστοιχο συμβόλαιο της Γαλλίας ανέβηκε έως και 4,4%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 600 ευρώ. Είναι περισσότερο από 1.000 δολάρια για την ισοδύναμη ενέργεια από ένα βαρέλι πετρελαίου.

 

Τα κύματα καύσωνα αυτό το καλοκαίρι ανέβασαν τη ζήτηση, ενώ ενίσχυσαν τις διαταραχές του εφοδιασμού, με βασικούς υδάτινους πόρους -που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, την ψύξη πυρηνικών σταθμών και τη μεταφορά εμπορευμάτων- να στεγνώνουν.

Η Γαλλία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή κατάσταση, καθώς περισσότερο από το ήμισυ του πυρηνικού της δυναμικού είναι εκτός σύνδεσης για συντήρηση. Κανονικά το έθνος εξάγει ηλεκτρική ενέργεια, αλλά φέτος έχει γίνει καθαρός εισαγωγέας, οδηγώντας τις γειτονικές χώρες να καίνε περισσότερο φυσικό αέριο για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα.
 

«Η ιστορικά χαμηλή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και οι χαμηλές υδροηλεκτρικές δεξαμενές σε όλη την Ευρώπη αφήνουν έλλειμμα εφοδιασμού που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αποσπώμενες πηγές όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Patricio Alvarez, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence. «Αυτό προσθέτει στην ανθεκτικότητα της ζήτησης φυσικού αερίου σε μια περίοδο φθίνουσας προσφοράς από τη Ρωσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Τα ¾ των εργαζόμενων γονέων θα έψαχναν για νέα δουλειά εάν ήταν αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο γραφείο σε καθημερινή βάση
Ο τουρισμός είναι βιώσιμος και επιτυχημένος όταν οι ντόπιοι τον βλέπουν ως προστιθέμενη αξία για τον τόπο τους
Τα συμπεράσματα έρευνας της Allianz Trade για τον παγκόσμιο τουρισμό το 2024
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας η σημερινή. Σε 180.000 υπολογίζονται οι θάνατοι παγκοσμίως κάθε χρόνο απο αλλεργίες
H απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία. Πρώτη η Αριστερά, δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν
Ο γαλλικός ακροδεξιός συνασπισμός κέρδισε τον 1ο γύρο με 33% των ψήφων-3ος ο Μακρόν με 20%
Στον απόηχο της νίκης Λεπέν το κάλεσμα Μακρόν σε «συνασπισμό» ενάντια στην ακροδεξιά ενόψει του 2ου γύρου στις 7/7
"Παίζει" να δούμε δωρεάν Netflix στην Ευρώπη στο πλαίσιο marketing αυξησης συνδρομητών
Ο όμιλος Αlltours μετατρέπεται σε ίδρυμα ώστε να διτηρηθεί η υπόστασή του και τα κέρδη του να πηγαίνουν σε κοινωφελείς δωρεές
ΟΗΕ: Ο κόσμος υπολείπεται στους στόχους του για το περιβάλλον, την υγεία και την αντιμετώπιση της πείνας
Οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια. Α.Ι., νταντάδες και οι νέοι jet setters
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως σπαταλάται
Στελέχη της OpenAI προειδοποιούν για κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη
«Ανήκουμε όλοι στην ίδια ομάδα» - 30 χρόνια κλείνει ο Μαθητικός Διαγωνισμός της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα. Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Hondos_KE
apolimantiki
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.