Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022

Για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου ετοιμάζεται η Ευρώπη

Ο Διεθνής Οργανισμόςενέργειας προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για μια πλήρη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου αυτό τον χειμώνα, παροτρύνοντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα ώστε να μειωθεί η ζήτηση και να παραμείνουν σε λειτουργία οι παλιοί πυρηνικοί σταθμοί. 
 

Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να είναι προμήνυμα περαιτέρω μειώσεων καθώς η Μόσχα προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για την περίπτωση πλήρους διακοπής [των ροών] του ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε ο Μπιρόλ σε συνέντευξή του στους Financial Times.
 

«Όσο πλησιάζουμε πιο πολύ στον χειμώνα, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε τις προθέσεις της Ρωσίας», είπε. «Πιστεύω πως οι μειώσεις στοχεύουν στο να μην έχει πληρότητα αποθεμάτων η Ευρώπη καθώς και να ενισχυθεί η θέση της Ρωσίας κατά τους χειμερινούς μήνες».

Ο ΔΟΕ, ο οποίος χρηματοδοτείται κυρίως από μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), ήταν πέρυσι ένας από τους πρώτους επίσημους οργανισμούς που κατηγόρησε δημόσια τη Ρωσία ότι εκμεταλλευόταν τις προμήθειες αερίου προς την Ευρώπη ενόψει της εισβολής της στην Ουκρανία.

Πηγή: Financial Times

 

Οι Ευρωπαίοι είναι όλο και περισσότερο ανήσυχοι για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με την Ιταλία να ζητά νέα συνάντηση για να συζητηθεί το θέμα.

Η Gazprom έχει μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά περίπου 60% τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που ώθησε τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Ολλανδία να ανακοινώσουν ότι θα μπορούσαν να στραφούν και πάλι στον άνθρακα.

Αυτό συμβαίνει καθώς η Ευρώπη -η οποία λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της μέσω ρωσικών αγωγών- προσπαθεί να μειώσει γρήγορα την εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες ως απάντηση στην επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

"Η Ρωσία μειώνει σταδιακά την προμήθεια φυσικού αερίου - σε ορισμένες χώρες κατά σχεδόν 100%, σε άλλες, κόβοντας 10, 15%", δήλωσε στο CNBC ο Josep Borrel, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ.

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel δήλωσε στο CNBC: "Έχω πλήρη επίγνωση ότι μπορούν να το κάνουν. Μπορούν. Είναι δική τους επιλογή. Μπορούν να κλείσουν ή να ανοίξουν".

Τόνισε τη σημασία του να συμφωνήσουν και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με την προσέγγισή τους στο θέμα. "Στη Μόσχα ένα άτομο μπορεί να αποφασίσει μόνο του να κόψει την ενέργεια προς την Ευρώπη".

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε την Πέμπτη ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική.

"Είχαμε (ανησυχίες) από την πρώτη ημέρα. Εν τέλει, ορισμένες χώρες εξαρτώνται περισσότερο από άλλες από το ρωσικό φυσικό αέριο. Όχι μόνο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, πρέπει να βρούμε λύσεις γι' αυτό", δήλωσε η ίδια.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να μιλήσουν για το ενδεχόμενο ύφεσης ή νέας οικονομικής κρίσης, αλλά έχουν αναγνωρίσει ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι περίπλοκος.

Μιλώντας σήμερα στο CNBC, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι έτοιμη για νέα συνάντηση ηγετών της ΕΕ τον επόμενο μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι το μπλοκ μπορεί να ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών πιέσεων.

Πηγή : εφημερίδα "Καθημερινή"

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Νέο ηλεκτροσόκ στην Ευρώπη, στα €600 το κόστος ρεύματος στη Γαλλία
Τέλος στη λειτουργία κρατήσεων πτήσεων και τουριστικών καταλυμάτων από τη Google
Πώς γιορτάζονται τα γενέθλια σε διάφορα μέρη του κόσμου;
"Φρένο" σε περισσότερους επισκέπτες απ όσους μπορούν να αντέξουν, βάζουν αρκετές τουριστικές περιοχές
SAS: Η μεγαλύτερη αεροπορική της Σκανδιναβίας κατέθεσε αίτηση για πτώχευση στις ΗΠΑ
Για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου ετοιμάζεται η Ευρώπη
Το Βρετανικό Μουσείο δηλώνει ανοικτό σε μια συμφωνία με την Αθήνα ώστε οι δύο πλευρές να μοιραστούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα
Οριακή επικράτηση του κεντροδεξιού Μακρόν έναντι του αριστερού Μελανσόν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών στη Γαλλία
Ο θόρυβος από το κυκλοφοριακό κοντά σε σχολεία επιβραδύνει τη νοητική ανάπτυξη των μαθητών
Ξεκινούν στην Αφρική κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του AIDS με την τεχνολογία mRNA
Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται να προτείνει η Κομισιόν
79η μέρα του πολέμου : Κλιμάκωση των επιθέσεων της Ρωσίας στο Ντονμπάς
Ευρώπη : Η Ρωσία εγείρει πλέον την «πιο άμεση απειλή» για τη διεθνή τάξη
Κλείνει στρόφιγγα φυσικού αερίου απο την Ουκρανία προς την Ευρώπη – Ανωτέρα βία επικαλείται το Κίεβο
Σήμερα η λήξη της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, μίας «άνευ προηγουμένου άσκησης συμμετοχικής δημοκρατίας»
Volcano TV
Hondos_KE
ΔΕΥΑΘ 29/6
δεναξας
Santorini Experience 2022
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.