Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022

Κλείνουν σήμερα οι στρόφιγγες ρωσικού φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία

Η Ρωσία διακόπτει από σήμερα 27/4 τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, κλιμακώνοντας έτσι την αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης, η Μόσχα εκπληρώνει την απειλή της να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε χώρες που αρνούνται να πληρώσουν για καύσιμα σε ρούβλια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απορρίψει τη ζήτηση κατ’ αρχήν, αλλά τώρα που οι προθεσμίες αρχίζουν να λήγουν, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη πρέπει να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν τους όρους του Πούτιν ή θα χάσουν κρίσιμες προμήθειες – με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Η είδηση προκάλεσε νέα αναστάτωση στις αγορές, με τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται έως και 17%.
 

Η εξέλιξη αυτή διαφαινόταν εδώ και εβδομάδες, ωστόσο κάποιες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων τις προηγούμενες ημέρες είχαν αφήσει να διαφανεί ότι θα υπήρξε μια λύση για πιθανή διέξοδο από την αντιπαράθεση.
 

Ωστόσο, η τελευταία κίνηση κατά των μελών της ΕΕ, Πολωνίας και Βουλγαρίας, μάλλον καθιστά λιγότερο πιθανό κάποιο είδος συμβιβασμού. Αφαιρεί επίσης από την εργαλειοθήκη της ΕΕ την επιλογή της επιβολής κυρώσεων στο ρωσικό αέριο, την οποία εδώ και εβδομάδες μελετά.
 

Και βέβαια πλέον η προσοχή στρέφεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο.
 

Αλλά και στην Ιταλία, η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Ρώμη εκφράζει φόβους ότι αυτό που συμβαίνει στην Πολωνία μπορεί πλέον να συμβεί και αλλού. Η Ιταλία είναι επίσης σημαντικός εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, αν και λαμβάνει μέτρα για να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της.
 

«Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία αντιπροσωπεύει μια ιστορική καμπή στη διμερή ενεργειακή σχέση και μπορεί κάλλιστα να αντιπροσωπεύει την προεπισκόπηση παρόμοιων κινήσεων που θα ακολουθήσουν σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Σίμων Ταλιαπιέτρα, ερευνητής στο think tank Bruegel και πρόσθεσε: «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει τώρα να εφαρμόσουν όλα τα έκτακτα μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους, τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού». 

Η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα πρότεινε στις εταιρείες να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και να αναζητήσουν πιθανές εξαιρέσεις από το διάταγμα της Μόσχας. Το διάταγμα απαιτεί από τις εταιρείες να δημιουργήσουν δύο λογαριασμούς, έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank.

Η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC, την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου.

Η Πολωνία λέει ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για διακοπή όλων των προμηθειών ενέργειας και έχει εκπονήσει σχέδια προκειμένου να ζήσει χωρίς ρωσικό αέριο ακόμη και πριν από τον πόλεμο.

Το μακροπρόθεσμο συμβόλαιο φυσικού αερίου της χώρας με τη Ρωσία λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους και η κυβέρνηση είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν σχεδίαζε να το παρατείνει. Έχει ήδη «επιστρατεύσει» προμήθειες LNG και σχεδιάζει να ξεκινήσει έναν αγωγό από τη Νορβηγία τον Οκτώβριο.

Η Βουλγαρία έχει επίσης λάβει μέτρα για να μειώσει την εξάρτησή της, αν και αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, το άμεσο χτύπημα θα μετριαστεί από τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
14 τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων απο την Ουκρανία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εκτοπισμό δεκαετιών
Ο Μπόρις Τζόνσον αποσύρεται απο τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας
Η ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Σκωτία: Προς δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της
Με σκληρή απάντηση απειλεί ο Πούτιν την Ουκρανία μετά το μπαράζ εκρήξεων στο Κίεβο
Στη Λίβερπουλ θα φιλοξενηθεί ο 67ος Διαγωνισμός της Eurovision, μετά την νίκη της Ουκρανίας στον περσινό θεσμό
Η Γερμανία κάνει το δικό της παιγνίδι και κατηγορείται για υπονόμευση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ενότητας
ΕΕ, μετανάστευση, ενέργεια: Το πρόγραμμα της συμμαχίας που επικράτησε στην Ιταλία
51 εκατομμύρια Ιταλοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν κυβέρνηση
Η Παναγία των Παρισίων ανοίγει ξανά 4 χρόνια μετά την πυρκαγιά
Στο «τραπέζι» η επιβολή πλαφόν στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Αναμένονται περιορισμοί στην κατανάλωση ενέργειας στην Ευρώπη με συγκεκριμένα μέτρα
Νέο ηλεκτροσόκ στην Ευρώπη, στα €600 το κόστος ρεύματος στη Γαλλία
Τέλος στη λειτουργία κρατήσεων πτήσεων και τουριστικών καταλυμάτων από τη Google
Πώς γιορτάζονται τα γενέθλια σε διάφορα μέρη του κόσμου;
Volcano TV
Hondos_KE
ΔΕΥΑΘ 29/6
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.