Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

Κλείνουν σήμερα οι στρόφιγγες ρωσικού φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία

Η Ρωσία διακόπτει από σήμερα 27/4 τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, κλιμακώνοντας έτσι την αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης, η Μόσχα εκπληρώνει την απειλή της να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε χώρες που αρνούνται να πληρώσουν για καύσιμα σε ρούβλια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απορρίψει τη ζήτηση κατ’ αρχήν, αλλά τώρα που οι προθεσμίες αρχίζουν να λήγουν, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη πρέπει να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν τους όρους του Πούτιν ή θα χάσουν κρίσιμες προμήθειες – με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Η είδηση προκάλεσε νέα αναστάτωση στις αγορές, με τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται έως και 17%.
 

Η εξέλιξη αυτή διαφαινόταν εδώ και εβδομάδες, ωστόσο κάποιες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων τις προηγούμενες ημέρες είχαν αφήσει να διαφανεί ότι θα υπήρξε μια λύση για πιθανή διέξοδο από την αντιπαράθεση.
 

Ωστόσο, η τελευταία κίνηση κατά των μελών της ΕΕ, Πολωνίας και Βουλγαρίας, μάλλον καθιστά λιγότερο πιθανό κάποιο είδος συμβιβασμού. Αφαιρεί επίσης από την εργαλειοθήκη της ΕΕ την επιλογή της επιβολής κυρώσεων στο ρωσικό αέριο, την οποία εδώ και εβδομάδες μελετά.
 

Και βέβαια πλέον η προσοχή στρέφεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο.
 

Αλλά και στην Ιταλία, η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Ρώμη εκφράζει φόβους ότι αυτό που συμβαίνει στην Πολωνία μπορεί πλέον να συμβεί και αλλού. Η Ιταλία είναι επίσης σημαντικός εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, αν και λαμβάνει μέτρα για να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της.
 

«Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία αντιπροσωπεύει μια ιστορική καμπή στη διμερή ενεργειακή σχέση και μπορεί κάλλιστα να αντιπροσωπεύει την προεπισκόπηση παρόμοιων κινήσεων που θα ακολουθήσουν σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Σίμων Ταλιαπιέτρα, ερευνητής στο think tank Bruegel και πρόσθεσε: «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει τώρα να εφαρμόσουν όλα τα έκτακτα μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους, τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού». 

Η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα πρότεινε στις εταιρείες να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και να αναζητήσουν πιθανές εξαιρέσεις από το διάταγμα της Μόσχας. Το διάταγμα απαιτεί από τις εταιρείες να δημιουργήσουν δύο λογαριασμούς, έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank.

Η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC, την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου.

Η Πολωνία λέει ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για διακοπή όλων των προμηθειών ενέργειας και έχει εκπονήσει σχέδια προκειμένου να ζήσει χωρίς ρωσικό αέριο ακόμη και πριν από τον πόλεμο.

Το μακροπρόθεσμο συμβόλαιο φυσικού αερίου της χώρας με τη Ρωσία λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους και η κυβέρνηση είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν σχεδίαζε να το παρατείνει. Έχει ήδη «επιστρατεύσει» προμήθειες LNG και σχεδιάζει να ξεκινήσει έναν αγωγό από τη Νορβηγία τον Οκτώβριο.

Η Βουλγαρία έχει επίσης λάβει μέτρα για να μειώσει την εξάρτησή της, αν και αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, το άμεσο χτύπημα θα μετριαστεί από τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ξεκινούν στην Αφρική κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του AIDS με την τεχνολογία mRNA
Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται να προτείνει η Κομισιόν
79η μέρα του πολέμου : Κλιμάκωση των επιθέσεων της Ρωσίας στο Ντονμπάς
Ευρώπη : Η Ρωσία εγείρει πλέον την «πιο άμεση απειλή» για τη διεθνή τάξη
Κλείνει στρόφιγγα φυσικού αερίου απο την Ουκρανία προς την Ευρώπη – Ανωτέρα βία επικαλείται το Κίεβο
Σήμερα η λήξη της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, μίας «άνευ προηγουμένου άσκησης συμμετοχικής δημοκρατίας»
Απόφαση-σταθμός στην Ιταλία: Τα νεογέννητα παιδιά θα αποκτούν αυτόματα τα επώνυμα και των δύο γονέων
Ο "διάλογος στρατηγικής σταθερότητας" ΗΠΑ - Ρωσίας διακόπηκε και επίσημα. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία
Κλείνουν σήμερα οι στρόφιγγες ρωσικού φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία
Ο Ίλον Μασκ εξαγόρασε το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων
Ευρεία νίκη γεμάτη προκλήσεις σε μια διχασμένη χώρα για τον Μακρόν
Μόσχα σε Ουάσιγκτον: Απρόβλεπτες οι συνέπειες αν συνεχίσετε να εξοπλίζετε την Ουκρανία
Το αμερικανικό Πεντάγωνο προβλέπει «παρατεταμένο» πόλεμο
Πολύ πιθανό να ξεκινήσουν σήμερα Τρίτη 29/3 ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας
Κορονοϊός: Ο EMA ενέκρινε την χρήση του φαρμάκου Evusheld
Volcano TV
Hondos_KE
δεναξας
DEYATH
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.