Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

Ευρεία νίκη γεμάτη προκλήσεις σε μια διχασμένη χώρα για τον Μακρόν

 Ο Εμάνουελ Μακρόν κέρδισε την παραμονή του στην προεδρία της Γαλλίας για πέντε ακόμη χρόνια, ωστόσο τα μεγάλα ποσοστά που συγκέντρωσε η ακροδεξιά αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν αποδεικνύουν ότι στη Γαλλία ο εθνικισμός είναι πολύ ισχυρός, νομιμοποιημένος και με μεγάλη διάθεση αντιπολίτευσης.
 
Αμέσως μετά τη νίκη του, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, ο Μακρόν δήλωσε πως τώρα που οι εκλογές τελείωσαν, θα είναι «πρόεδρος όλων».
 
Παρά την ήττα της, η Μαρίν Λεπέν, είπε ότι τα σημαντικά ποσοστά αποδοχής σηματοδοτούν μία νίκη.
 
Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι επέλεξαν τη Λεπέν, περίπου πέντε εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι κατά την τελευταία προεδρική υποψηφιότητά της το 2017 - μια αύξηση που υποδηλώνει ότι η στρατηγική της να προσπαθήσει να καταστήσει το κόμμα της κοινής αποδοχής ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη.
 
Τα πρωτόγνωρα ποσοστά της Λεπέν, που ξεπέρασαν το 40%, αποτελούν μια προειδοποίηση στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με πλάνα από βομβαρδισμένες πόλεις να εμφανίζονται καθημερινά στις ειδήσεις, ένα τεράστιο τμήμα του γαλλικού εκλογικού σώματος υποστήριξε έναν υποψήφιο που ζήτησε τη δημιουργία συμμαχίας με τη Μόσχα και είπε ότι θα αποσύρει τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ εάν εκλεγεί.
 
Σε μια από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, εκατομμύρια ψήφισαν μια υποψήφιο της οποίας η προεκλογική πλατφόρμα υποστηρίζει τη διάλυση της ΕΕ εκ των έσω αναστέλλοντας τους κανόνες της για ελεύθερα ταξίδια και υποβαθμίζοντας την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ.
 
Περισσότεροι από ένας στους τρεις ψηφοφόρους δεν ψήφισαν κανέναν από τους υποψηφίους.
Η συμμετοχή ήταν κάτω του 72%, η χαμηλότερη από το 1969 και περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έριξαν λευκό ή άκυρο.
 
 
 
Στη νικητήρια ομιλία του ο εκ νέου Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι  : «Η χώρα μας είναι γεμάτη αμφιβολίες και διχασμούς, οπότε θα χρειαστεί να είμαστε δυνατοί. Αλλά κανείς δεν θα μείνει στην άκρη».
 
 
Ξεκινώντας τη δεύτερη θητεία του μετά από δύο χρόνια πολιτικών για τον COVID-19, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μακρόν έχει να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων, όπως οι κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, τις κλήσεις για να ξεκινήσει αυτό που στη Γαλλία είναι γνωστό ως «κοινωνικός τρίτος γύρος» των προεδρικών εκλογών που λαμβάνει χώρα στους δρόμους με τη μορφή διαμαρτυριών, αλλά και τους αριστερούς ψηφοφόρους που τον ψήφισαν για να κρατήσουν την ακροδεξιά εκτός εξουσίας.
 
Οι διαδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στα γαλλικά πανεπιστήμια, με ακτιβιστές να είναι οργισμένοι επειδή έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ της ακροδεξιάς και ενός υποψηφίου υπέρ των επιχειρήσεων.
 
Ορισμένοι ηγέτες του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, που συγκλόνισε τη Γαλλία το 2018 και το 2019, καλούν ήδη τους πολίτες να βγουν στους δρόμους.
 
Η δυσαρέσκεια έχει επίσης εξαπλωθεί μεταξύ των αριστερών ψηφοφόρων, των οποίων οι υποψήφιοι αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 10 Απριλίου.

Πηγές πληροφοριών : Cnn.gr 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ξεκινούν στην Αφρική κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του AIDS με την τεχνολογία mRNA
Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται να προτείνει η Κομισιόν
79η μέρα του πολέμου : Κλιμάκωση των επιθέσεων της Ρωσίας στο Ντονμπάς
Ευρώπη : Η Ρωσία εγείρει πλέον την «πιο άμεση απειλή» για τη διεθνή τάξη
Κλείνει στρόφιγγα φυσικού αερίου απο την Ουκρανία προς την Ευρώπη – Ανωτέρα βία επικαλείται το Κίεβο
Σήμερα η λήξη της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, μίας «άνευ προηγουμένου άσκησης συμμετοχικής δημοκρατίας»
Απόφαση-σταθμός στην Ιταλία: Τα νεογέννητα παιδιά θα αποκτούν αυτόματα τα επώνυμα και των δύο γονέων
Ο "διάλογος στρατηγικής σταθερότητας" ΗΠΑ - Ρωσίας διακόπηκε και επίσημα. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία
Κλείνουν σήμερα οι στρόφιγγες ρωσικού φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία
Ο Ίλον Μασκ εξαγόρασε το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων
Ευρεία νίκη γεμάτη προκλήσεις σε μια διχασμένη χώρα για τον Μακρόν
Μόσχα σε Ουάσιγκτον: Απρόβλεπτες οι συνέπειες αν συνεχίσετε να εξοπλίζετε την Ουκρανία
Το αμερικανικό Πεντάγωνο προβλέπει «παρατεταμένο» πόλεμο
Πολύ πιθανό να ξεκινήσουν σήμερα Τρίτη 29/3 ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας
Κορονοϊός: Ο EMA ενέκρινε την χρήση του φαρμάκου Evusheld
Volcano TV
Hondos_KE
δεναξας
DEYATH
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.