Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Συνεχίζεται το δράμα των προσφύγων

Σκηνές αποκάλυψης στην Ουκρανία μετά από 25 ημέρες εχθροπραξιών.

  • Στη Μαριούπολη που βρίσκεται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο, σύμφωνα με τοπικές Αρχές, ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν καλλιτεχνικό σχολείο, που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο 400 άμαχοι, χωρίς αναφορές για θύματα. Εκατοντάδες υπολογίζεται ότι παραμένουν παγιδευμένοι στο υπόγειο του θεάτρου που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο, ενώ 19 παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών, τα περισσότερα ορφανά έχουν εγκλωβιστεί σε σανατόριο της πόλης. Σε 400.000 εκτιμώνται οι άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες
  • Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο όταν χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό πολυκατοικία κοντά σε βιομηχανική περιοχή, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Σύμφωνα με ανάρτηση της αστυνομίας του Χαρκόβου, ανάμεσα στα θύματα είναι ένα παιδί 9 ετών.
  • Στην πόλη Τσερνίγιβ στον βορρά, ο Δήμαρχος κάνει λόγο για πυρά που έπληξαν το νοσοκομεία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες πολίτες, ενώ η πόλη ήδη αντιμετωπίζει πλήρη ανθρωπιστική καταστροφή.
  • Στο Κίεβο, τουλάχιστον 20 βρέφη έως και λίγων ημερών που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες, παραμένουν εγκλωβισμένα σε καταφύγιο αναμένοντας να τα παραλάβουν οι γονείς τους που δεν μπορούν να φτάσουν από συνεχή πυρά, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν περικυκλώσει την πρωτεύουσα.
  • Επίθεση σήμερα με πυραύλους κρουζ από ρωσικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία, μεταδίδει το Πρακτορείο Interfax.

 

Πόλη φάντασμα η Μαριούπολη, το 90% έχει σωριαστεί σε ερείπια, με το δήμαρχο της πόλης να καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι με τη βία απομακρύνουν χιλιάδες κατοίκους προς ρωσικές πόλεις, είδηση που ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.
 

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι λεωφορεία μετέφεραν εκατοντάδες πρόσφυγες από το στρατηγικό λιμάνι στη Ρωσία αυτές τις μέρες.
 

6.623 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν το Σάββατο 19/3 από τις πόλεις τους, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, λέει η Ουκρανία. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι σήμερα Κυριακή 20/3 θα ανοίξουν επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.
 

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολή καλών τεχνών στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 κάτοικοι, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
 

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση, αν και το δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι υπήρχαν θύματα κάτω από τα χαλάσματα. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές από ανεξάρτητη πηγή.
 

Εξάλλου, εκατοντάδες υπολογίζεται ότι παραμένουν παγιδευμένοι στο υπόγειο του θεάτρου που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο, ενώ 19 ορφανά παιδιά βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο σε σανατόριο.

Και το πρωί της Κυριακής 20/3, ακούστηκαν αντιαεροπορικές σειρήνες στις κυριότερες πόλεις της Ουκρανίας.

Η Ρωσία ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου, διεξάγοντας αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της γειτονικής της χώρας και να εξαλείψει επικίνδυνους εθνικιστές.
 

Πυραυλική επίθεση με Κρουζ και Kinzhal

Eπίσης η Ρωσία ανακοίνωσε την Κυριακή 20/3 ότι – για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στην Ουκρανία, αυτή τη φορά για να καταστρέψει απόθεμα καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σε δελτίο Τύπου αναφέρει: «Μεγάλο απόθεμα καυσίμου καταστράφηκε από πυραύλους Κρουζ τύπου “Kalibr’” που εκτοξεύθηκαν από την Κασπία Θάλασσα, καθώς και από βαλλιστικούς υπερηχητικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από το αεροναυτικό σύστημα “Kinzhal” από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας». Το υπουργείο ανέφερε ότι το πλήγμα έγινε στην περιφέρεια Μικολάγεφ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, καταστράφηκε «η βασική πηγή ανεφοδιασμού με καύσιμα των ουκρανικών τεθωρακισμένων» που είναι ανεπτυγμένα στο νότιο τμήμα της χώρας.
 

Οι βαλλιστικοί υπερηχητικοί πύραυλοι «Kinzhal» («στιλέτα» στα ρωσικά) και οι πύραυλοι Κρουζ «Zircon» ανήκουν σε οικογένεια όπλων που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτηρίζει «ανίκητα», καθώς σύμφωνα με τη Μόσχα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας των αντιπάλων της.
 

Το Σάββατο η Μόσχα ανακοίνωσε πως εκτόξευσε την προηγουμένη πυραύλους «Kinzhal» εναντίον στόχου στην Ουκρανία. Εάν πράγματι έγινε τέτοιο πλήγμα, πρόκειται για την πρώτη γνωστή χρήση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος σε πραγματικές συνθήκες, σε πόλεμο, αφότου δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2018.
 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε επίσης ότι πύραυλοι «υψηλής ακρίβειας» έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στη Ζιτόμιρ, 150 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου.
 

«Πάνω από 100 μέλη των (ουκρανικών) ειδικών δυνάμεων και ξένοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν» στο πλήγμα αυτό, διαβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
 

Είναι αδύνατη η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Σφοδρές συγκρούσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια χάλυβα στην Ευρώπη, ενώ το βράδυ ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο.

Αντιεροπορικά πυρά, μία έκρηξη και σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν περίπου στις 5.30πμ της Κυριακής 20/3 στην Οδησσό.

 

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο όταν χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό πολυκατοικία κοντά σε βιομηχανική περιοχή, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.
 

Σύμφωνα με ανάρτηση της αστυνομίας του Χαρκόβου, ανάμεσα στα θύματα είναι ένα παιδί 9 ετών.
 

Στην πόλη Τσερνίγιβ στον βορρά, ο Δήμαρχος κάνει λόγο για πυρά που έπληξαν το νοσοκομεία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες πολίτες κι ενώ η πόλη ήδη αντιμετωπίζει πλήρη ανθρωπιστική καταστροφή.
 

Δηλώσεις Ζελένσκι

Σε νέο μήνυμά του ο Πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε την κατάληψη της Μαριούπολης «τρομοκρατία και έγκλημα πολέμου που θα μείνει στη μνήμη για τους επόμενους αιώνες», επίσης δήλωσε πως «Οι Ουκρανοί απέδειξαν ότι πολεμούν πιο επαγγελματικά από τον ρωσικό στρατό».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που συγκεντρώνει όλα τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα σε μια πλατφόρμα, επικαλούμενος τη σημασία της «ενιαίας πολιτικής πληροφόρησης», με την επίκληση του στρατιωτικού νόμου, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση η προεδρία της χώρας.
 

Οι ουκρανικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί συνέχιζαν να λειτουργούν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το διάταγμα, που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, δεν διευκρινίζει πόσο σύντομα θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.
 

Η Ουκρανία εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για επίθεση στην περιοχή Βολίν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, μέσω Λευκορωσίας, ανέφερε το γραφείο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενο τις ένοπλες δυνάμεις.
 

Επίσημα ο ΟΗΕ έχει καταγράψει περίπου 850 νεκρούς και 1.400 τραυματίες, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, εκτιμά ωστόσο ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος. Παράλληλα αναφέρει ότι περισσότεροι από 3,3 εκ.πρόσφυγες έχουν διαφύγει εκτός και περίπου 6,5 εκ. έχουν μετακινηθεί στο εσωτερικό.

Για «ανθρωπιστική τραγωδία» και «απολύτως διακριτό έγκλημα πολέμου», έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν την ομογένεια της Ουκρανίας.

Όπως επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «για εμάς η εδαφική ακεραιότητα των κρατών είναι ιερό ευαγγέλιο και αυτό επιβάλει και το εθνικό μας συμφέρον, πέρα από μία θέση αρχής στην οποία πιστεύουμε βαθύτατα».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: «Ἐξ ἐ­πό­ψεως Ὀρ­θο­δό­ξου, κα­νένα γε­γο­νός, κα­μία πρό­κληση, κα­μία ἐ­πι­δί­ωξη καί κα­μία πρό­φαση δέν δύ­να­ται νά δι­και­ο­λο­γή­σει τήν θη­ρι­ω­δία τοῦ πο­λέ­μου, ἡ φύση τοῦ ὁ­ποίου προ­ϋ­πο­θέ­τει τήν ἐ­πι­βολή τῆς βου­λή­σεως τοῦ ἰ­σχυ­ροῦ στόν ἀ­νί­σχυρο. Τοι­ου­το­τρό­πως, πα­ρά­γε­ται τό λε­γό­μενο «δί­καιο» τοῦ ἰσχυ­ροῦ, τό ὁ­ποῖο, βε­βαίως, δέν ἔ­χει κα­μία σχέση μέ τήν ἔν­νοια τῆς δι­και­ο­σύ­νης, τῆς ἀ­γά­πης καί τῆς ἐ­λευ­θε­ρίας, πού εὐ­αγ­γε­λί­ζε­ται ὁ Χρι­στός.

Ὁ πό­λε­μος ὄχι μόνο δέν λύ­νει τά προ­βλή­ματα, ἀλλά ἐνερ­γεῖ πολ­λα­πλα­σι­α­στι­κῶς, ἀ­να­πα­ρά­γον­τας καί ἀ­να­τρο­φο­δο­τών­τας τόν κύ­κλο τῆς βίας, τοῦ μί­σους, τοῦ πό­νου, τοῦ ξε­ρι­ζω­μοῦ, τῆς προ­σφυ­γιᾶς, τῆς πεί­νας καί τῆς ἀ­πώ­λειας τῆς ἴ­διας τῆς ἀν­θρώ­πι­νης ζωῆς, πού ὡς Χρι­στι­α­νοί ὀ­φεί­λουμε νά σε­βό­μα­στε, νά προ­στα­τεύ­ουμε καί νά τι­μοῦμε».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αποτρέπουν την Ουκρανία να δεχτεί τις απαιτήσεις της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, Ουκρανοί εθνικιστές ετοιμάζουν επιθέσεις σε δυτικές διπλωματικές αποστολές.

Όπως αναφέρει το REUTERS, οι ΗΠΑ συζήτησαν με την Τουρκία το ενδεχόμενο να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στην εφημερίδα Hürriyet ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε «κρίσιμα» ζητήματα και έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως ελπίζει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εάν οι πλευρές δεν υπαναχωρήσουν από την πρόοδο που έχουν σημειώσει προς την επίτευξη συμφωνίας.

Στην Καλλιθέα, άγνωστοι βεβήλωσαν μνημείο πεσόντων σοβιετικών στρατιωτών στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ξεκινούν στην Αφρική κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του AIDS με την τεχνολογία mRNA
Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται να προτείνει η Κομισιόν
79η μέρα του πολέμου : Κλιμάκωση των επιθέσεων της Ρωσίας στο Ντονμπάς
Ευρώπη : Η Ρωσία εγείρει πλέον την «πιο άμεση απειλή» για τη διεθνή τάξη
Κλείνει στρόφιγγα φυσικού αερίου απο την Ουκρανία προς την Ευρώπη – Ανωτέρα βία επικαλείται το Κίεβο
Σήμερα η λήξη της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, μίας «άνευ προηγουμένου άσκησης συμμετοχικής δημοκρατίας»
Απόφαση-σταθμός στην Ιταλία: Τα νεογέννητα παιδιά θα αποκτούν αυτόματα τα επώνυμα και των δύο γονέων
Ο "διάλογος στρατηγικής σταθερότητας" ΗΠΑ - Ρωσίας διακόπηκε και επίσημα. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία
Κλείνουν σήμερα οι στρόφιγγες ρωσικού φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία
Ο Ίλον Μασκ εξαγόρασε το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων
Ευρεία νίκη γεμάτη προκλήσεις σε μια διχασμένη χώρα για τον Μακρόν
Μόσχα σε Ουάσιγκτον: Απρόβλεπτες οι συνέπειες αν συνεχίσετε να εξοπλίζετε την Ουκρανία
Το αμερικανικό Πεντάγωνο προβλέπει «παρατεταμένο» πόλεμο
Πολύ πιθανό να ξεκινήσουν σήμερα Τρίτη 29/3 ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας
Κορονοϊός: Ο EMA ενέκρινε την χρήση του φαρμάκου Evusheld
Volcano TV
Hondos_KE
δεναξας
DEYATH
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.