Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021

Συμφώνησαν τελικά στην Γερμανία για σχηματισμό κυβέρνησης με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς

Λευκό καπνό έβγαλαν οι πολύμηνες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία, με τον Όλαφ Σόλτς να άναμένει μόνο τις τυπικές διαδικασίες για γνα καταστεί ο επόμενος καγκελάριος.


Μετά από σχεδόν δύο μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σόλτς, κατέληξαν σε συμφωνία για κυβέρνηση “σηματοδότ” δηλαδή με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP) την Τετάρτη. Λεπτομέρειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού θα ακολουθήσουν σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσει ο Όλαφ Σόλτς με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία είναι η πρώτη risk-off είδηση των τελευταίων εβδομάδων, γεγονός που αναμένεται να ασκήσει κατακπραϊυντική επίδραση τόσο στις Βρυξέλλες όσο και περιφερειακά.

Η νέα κυβέρνηση έχει ψηλά στην ατζέντα τις νέες τεχνολογίες και την προώθηση της πράσινης ατζέντας, όσον αφορά στην οικονομία, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκαθρίσει τη στάση της σε διεθνή ζητήματα, όπως η ενεργειακή κρίση, η ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και το μέλλον του NATO. Μηνύματα θα δωθούν από τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το υπουργικό συμβούλιο και ιδιαίτερα από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, που έχουν διευρυμένες εξουσίες και επηρεάζουν το σύνολο του κυβερνητικού έργου.

Η συμφωνία σφραγίζει το τέλος της 16χρονης θητείας της Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων θητειών της ως καγκελαρίου, έγινε ένας από τους πιο σεβαστούς ηγέτες της Δύσης, αλλά άφησε τη βιομηχανία της χώρας εκτεθειμένη σε απειλές από την Κίνα και τις μεταβαλλόμενες τεχνολογίες.

Η νέα κυβέρνηση θα θέσει την προστασία του κλίματος στο επίκεντρο. Παράλληλα, θα πρσπαθήσει να αυξήσει τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και θα δώσει έμφαση στην αναβάθμιση των γηρασμένων υποδομών της Γερμανίας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκαταλείψει τον άνθρακα έως το 2030 — οκτώ χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο — και να επιταχύνει τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα. Είναι επίσης πιθανό να γίνει πιο δυναμική στη διεθνή σκηνή.

Το σύμφωνο εξασφαλίζει πλειοψηφία στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, η οποία αναμένεται να ορκιστεί τη νέα κυβέρνηση στις αρχές Δεκεμβρίου — αφού πρώρα η συμφωνία εγκριθεί σε έκτακτα συνέδρια που θα πραγματοποιήσουν τα συμμετέχοντα κόμματα.


 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
DEYATH
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Προβληματισμός από την νέα "μετάλλαξη Μποτσουάνα"
ΕΜΑ: Πράσινο φως για εμβολιασμούς στην ομάδα 5-11
Συμφώνησαν τελικά στην Γερμανία για σχηματισμό κυβέρνησης με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς
Κύπρος : Απαγόρευση Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και self test στους εμβολιασμένους
Ο εφιάλτης των lockdown επέστρεψε στην Ευρώπη. Ποια μέτρα παίρνουν 13 ευρωπαϊκές χώρες
Κοκκίνησε ολόκληρη (σχεδόν) η Ευρώπη στους νέους επιδημιολογικούς χάρτες του ECDC
Παγώνει ο Nord Stream 2, παίρνει φωτιά η τιμή του φυσικού αέριου
Νέες εντάσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν
Σe τέλμα οι συζητήσεις στην COP 26 για την κλιματική αλλαγή
Tα lockdown επιστρέφουν καθώς η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας
Πράσινο φως από τον ΕΜΑ για Ronapreve και Regkirona, θεραπείες του Covid-19
Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Ν. Αφρικής Φρεντερίκ Ντε Κλερκ
Αστεία, όσο και δραματική παρέμβαση για την κλιματική αλλαγή υπουργού κράτους που κινδυνεύει να εξαφανιστεί
Νέα δεδομένα για την πανδημία με τα χάπια των Merck και Pfizer
Έντονες οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωπαϊκή οικονομία
Λιγνός_νέα
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.