Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022

Συμφώνησαν τελικά στην Γερμανία για σχηματισμό κυβέρνησης με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς

Λευκό καπνό έβγαλαν οι πολύμηνες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία, με τον Όλαφ Σόλτς να άναμένει μόνο τις τυπικές διαδικασίες για γνα καταστεί ο επόμενος καγκελάριος.


Μετά από σχεδόν δύο μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σόλτς, κατέληξαν σε συμφωνία για κυβέρνηση “σηματοδότ” δηλαδή με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP) την Τετάρτη. Λεπτομέρειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού θα ακολουθήσουν σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσει ο Όλαφ Σόλτς με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία είναι η πρώτη risk-off είδηση των τελευταίων εβδομάδων, γεγονός που αναμένεται να ασκήσει κατακπραϊυντική επίδραση τόσο στις Βρυξέλλες όσο και περιφερειακά.

Η νέα κυβέρνηση έχει ψηλά στην ατζέντα τις νέες τεχνολογίες και την προώθηση της πράσινης ατζέντας, όσον αφορά στην οικονομία, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκαθρίσει τη στάση της σε διεθνή ζητήματα, όπως η ενεργειακή κρίση, η ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και το μέλλον του NATO. Μηνύματα θα δωθούν από τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το υπουργικό συμβούλιο και ιδιαίτερα από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, που έχουν διευρυμένες εξουσίες και επηρεάζουν το σύνολο του κυβερνητικού έργου.

Η συμφωνία σφραγίζει το τέλος της 16χρονης θητείας της Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων θητειών της ως καγκελαρίου, έγινε ένας από τους πιο σεβαστούς ηγέτες της Δύσης, αλλά άφησε τη βιομηχανία της χώρας εκτεθειμένη σε απειλές από την Κίνα και τις μεταβαλλόμενες τεχνολογίες.

Η νέα κυβέρνηση θα θέσει την προστασία του κλίματος στο επίκεντρο. Παράλληλα, θα πρσπαθήσει να αυξήσει τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και θα δώσει έμφαση στην αναβάθμιση των γηρασμένων υποδομών της Γερμανίας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκαταλείψει τον άνθρακα έως το 2030 — οκτώ χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο — και να επιταχύνει τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα. Είναι επίσης πιθανό να γίνει πιο δυναμική στη διεθνή σκηνή.

Το σύμφωνο εξασφαλίζει πλειοψηφία στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, η οποία αναμένεται να ορκιστεί τη νέα κυβέρνηση στις αρχές Δεκεμβρίου — αφού πρώρα η συμφωνία εγκριθεί σε έκτακτα συνέδρια που θα πραγματοποιήσουν τα συμμετέχοντα κόμματα.


 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΕΕ, μετανάστευση, ενέργεια: Το πρόγραμμα της συμμαχίας που επικράτησε στην Ιταλία
51 εκατομμύρια Ιταλοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν κυβέρνηση
Η Παναγία των Παρισίων ανοίγει ξανά 4 χρόνια μετά την πυρκαγιά
Στο «τραπέζι» η επιβολή πλαφόν στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Αναμένονται περιορισμοί στην κατανάλωση ενέργειας στην Ευρώπη με συγκεκριμένα μέτρα
Νέο ηλεκτροσόκ στην Ευρώπη, στα €600 το κόστος ρεύματος στη Γαλλία
Τέλος στη λειτουργία κρατήσεων πτήσεων και τουριστικών καταλυμάτων από τη Google
Πώς γιορτάζονται τα γενέθλια σε διάφορα μέρη του κόσμου;
"Φρένο" σε περισσότερους επισκέπτες απ όσους μπορούν να αντέξουν, βάζουν αρκετές τουριστικές περιοχές
SAS: Η μεγαλύτερη αεροπορική της Σκανδιναβίας κατέθεσε αίτηση για πτώχευση στις ΗΠΑ
Για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου ετοιμάζεται η Ευρώπη
Το Βρετανικό Μουσείο δηλώνει ανοικτό σε μια συμφωνία με την Αθήνα ώστε οι δύο πλευρές να μοιραστούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα
Οριακή επικράτηση του κεντροδεξιού Μακρόν έναντι του αριστερού Μελανσόν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών στη Γαλλία
Ο θόρυβος από το κυκλοφοριακό κοντά σε σχολεία επιβραδύνει τη νοητική ανάπτυξη των μαθητών
Ξεκινούν στην Αφρική κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του AIDS με την τεχνολογία mRNA
Volcano TV
Hondos_KE
ΔΕΥΑΘ 29/6
δεναξας
Santorini Experience 2022
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.