Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021

Πολύ σημαντική πρόοδο συνιστά το αντιικό χάπι της Merck

Το πειραματικό αντιικό φάρμακο Molnupiravir που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Merck & Co μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας λόγω σοβαρής Covid-19, όπως έδειξαν στοιχεία τα οποία οι ειδικοί χαρακτήρισαν ως κομβικής σημασίας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και σε προσβάσιμη τιμή φάρμακο που χορηγείται από το στόμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τεράστια πρόοδος στη μάχη κατά της Covid-19», δήλωσε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ειδικεύεται στις νεοεμφανιζόμενες μολυσματικές ασθένειες.

«Αυτό θα αλλάξει τον διάλογο σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της Covid-19», δήλωσε στο Reuters ο CEO της Merck Ρόμπερτ Ντέιβις.

Οι επενδυτές πιστεύουν ότι «ο κόσμος θα φοβάται λιγότερο την Covid και δεν θα βασίζεται πλέον τόσο στον εμβολιασμό, εάν υπάρχει ένα απλό χάπι που μπορεί να θεραπεύσει την Covid» δήλωσε ο αναλυτής του οίκου Jefferies, Μάικλ Γι. 

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τον συντονισμό της αντιμετώπισης της Covid, Τζεφ Ζιντς, δήλωσε την Παρασκευή ότι το molnupiravir είναι «ένα πιθανό επιπλέον εργαλείο… για την προστασία των ανθρώπων από τις πιο βαριές συνέπειες της Covid», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο εμβολιασμός «παραμένει μακράν, το καλύτερο εργαλείο μας κατά της Covid-19».

Στη μελέτη για το εν λόγω φάρμακο, συμμετείχαν ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη Covid ήπιας ή μέτριας μορφής, οι οποίοι είχαν συμπτώματα που δεν διήρκεσαν παραπάνω από πέντε ημέρες. Σε όλους τους ασθενείς, υπήρχε τουλάχιστον ένας παράγοντας κινδύνου που συνδεόταν με την αντίδραση του οργανισμού τους στη νόσο, όπως η παχυσαρκία ή το γήρας.

Τα φάρμακα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το molnupiravir έχουν συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες σε μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα. Η Merck έχει αναφέρει ότι παρόμοιες μελέτες για το molnupiravir  – για μεγαλύτερο διάστημα και με πιο υψηλές δόσεις από αυτές που χορηγούνται σε ανθρώπους – έδειξαν ότι το φάρμακο δεν επηρεάζει το DNA των θηλαστικών.

Η Merck δήλωσε επίσης ότι από τη μέχρι στιγμής αλληλουχία του ιού, φαίνεται πως το molnupiravir είναι αποτελεσματικό απέναντι σε όλες τις παραλλαγές του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της άκρως μεταδοτικής Δέλτα, η οποία βρίσκεται πίσω από την πιο πρόσφατη έξαρση νοσηλειών και θανάτων παγκοσμίως.

Η εταιρεία τόνισε μάλιστα ότι ο αριθμός των ανεπιθύμητων παρενεργειών ήταν παρόμοιος τόσο στους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο όσο και σε εκείνους που έλαβαν πλασίμπο, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Επιπλέον, η Merck δήλωσε ότι τα στοιχεία έδειξαν πως το molnupiravir δεν είναι ικανό να προκαλέσει γενετικές μεταβολές στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά οι άνδρες που συμμετείχαν στις δοκιμές έπρεπε είτε να απέχουν από την ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή είτε να συμφωνήσουν να χρησιμοποιούν αντισύλληψη.

Παράλληλα, οι γυναίκες σε γόνιμη ηλικία που πήραν μέρος στη μελέτη δεν έπρεπε να είναι έγκυες και έπρεπε και οι ίδιες όπως και οι άνδρες να χρησιμοποιούν αντισύλληψη.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε πως αναμένει να έχει ολοκληρώσει την παραγωγή 10 εκατ. δόσεων του φαρμάκου μέχρι το τέλος του 2021.
 

Πηγή: Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
DEYATH
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Προβληματισμός από την νέα "μετάλλαξη Μποτσουάνα"
ΕΜΑ: Πράσινο φως για εμβολιασμούς στην ομάδα 5-11
Συμφώνησαν τελικά στην Γερμανία για σχηματισμό κυβέρνησης με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς
Κύπρος : Απαγόρευση Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και self test στους εμβολιασμένους
Ο εφιάλτης των lockdown επέστρεψε στην Ευρώπη. Ποια μέτρα παίρνουν 13 ευρωπαϊκές χώρες
Κοκκίνησε ολόκληρη (σχεδόν) η Ευρώπη στους νέους επιδημιολογικούς χάρτες του ECDC
Παγώνει ο Nord Stream 2, παίρνει φωτιά η τιμή του φυσικού αέριου
Νέες εντάσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν
Σe τέλμα οι συζητήσεις στην COP 26 για την κλιματική αλλαγή
Tα lockdown επιστρέφουν καθώς η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας
Πράσινο φως από τον ΕΜΑ για Ronapreve και Regkirona, θεραπείες του Covid-19
Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Ν. Αφρικής Φρεντερίκ Ντε Κλερκ
Αστεία, όσο και δραματική παρέμβαση για την κλιματική αλλαγή υπουργού κράτους που κινδυνεύει να εξαφανιστεί
Νέα δεδομένα για την πανδημία με τα χάπια των Merck και Pfizer
Έντονες οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωπαϊκή οικονομία
Λιγνός_νέα
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.