Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021

Και δεύτερη καταδίκη, ενός έτους, και βραχιολάκι για τον Ν. Σαρκοζί

Kαταδικάστηκε για δεύτερη φορά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να εκτίει ποινή φυλάκισης ενός έτους από προγενέστερη απόφαση, αλλά παραμένει εκτός λόγω του ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης και τελεί σε κατ οίκον περιορισμό.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κρίθηκε σήμερα στο Παρίσι ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, στο πλαίσιο της λεγόμενης «υπόθεσης Bygmalion» και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους.
Ο πρώην πρόεδρος και τα 13 πρόσωπα που δικάζονται μαζί του και κρίθηκαν όλοι ένοχοι για συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

Ο 66χρονος Σαρκοζί είναι απίθανο να πάει στη φυλακή. Αναμένεται να ασκήσει έφεση, κάτι που θα αναστείλει την έκτιση της ποινής του. Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε επίσης ότι μπορεί να την εκτίσει κατ’ οίκον, με ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Οι δικαστικές περιπέτειες για τον Νικολά Σαρκοζί δεν τελειώνουν όμως, ακόμα, καθώς κατηγορείται επίσης για την αποδοχή παράνομης χρηματοδόσης από τον δικτάτορα της Λιβύης, τον συνταγματάρχη Καντάφι. Η δίκη αυτή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ωστόσο το αποτέλεσμα της είναι εν πολλοις προδιαγεγραμμένο, μιας και οι δικηγόροι του Σαρκοζί δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν την προέλευση των συγκεκριμένων κεφαλαίων.

Το timeline
Ο Σαρκοζί κυβέρνησε τη Γαλλία από το 2007 έως το 2012 και διατηρεί επιρροή μεταξύ των συντηρητικών.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Καρολίν Βιγκιέ, ο Σαρκοζί «συνέχισε να διοργανώνει συγκεντρώσεις» ακόμη και αφού «είχε προειδοποιηθεί γραπτώς για τον κίνδυνο να υπερβεί» το νόμιμο ανώτατο όριο δαπανών. «Δεν ήταν η πρώτη προεκλογική εκστρατεία του, είχε πείρα ως υποψήφιος», συνέχισε η πρόεδρος του δικαστηρίου. Το συντηρητικό κόμμα του, επισήμανε η πρόεδρος του δικαστηρίου, ξόδεψε σχεδόν τα διπλά από τα 22,5 εκατ. ευρώ που επιτρέπονταν βάσει του εκλογικού νόμου και στη συνέχεια προσέλαβε μια φιλική εταιρεία δημόσιων σχέσεων (την Bygmalion) για να κρύψει το κόστος.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Νικολά Σαρκοζί ποινή φυλάκισης ενός έτους, από την οποία οι έξι μήνες με αναστολή.

Ήδη καταδικασμένος
Τον περασμένο Μάρτιο ο Σαρκοζί είχε γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας που καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή -τρία έτη φυλάκισης από τα οποία το ένα χωρίς αναστολή- για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή στη λεγόμενη «υπόθεση των υποκλοπών», στην οποία διωκόταν για απόπειρα διαφθοράς ενός δικαστή. Έχει ασκήσει έφεση.

Αντίθετα από τους 13 συγκατηγορουμένους του (πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας και του UMP, καθώς και της εταιρείας Bygmalion), ο Νικολά Σαρκοζί δεν κατηγορούνταν για το σύστημα των διπλών τιμολογίων που είχε επινοηθεί για να κρύψει την υπέρβαση των εγκεκριμένων δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας.

Δικαζόταν μόνο για «παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας».

Ωστόσο ωφελήθηκε «αναμφισβήτητα» από την απάτη, σύμφωνα με το δικαστήριο, καθώς διέθετε μέσα πολύ ανώτερα αυτών που ο νόμος όριζε – τουλάχιστον 42,8 εκατ. ευρώ.

Ο Νικολά Σαρκοζί είχε αρνηθεί συλλήβδην τις κατηγορίες.


Πηγή: crisismonitor.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
DEYATH
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Προβληματισμός από την νέα "μετάλλαξη Μποτσουάνα"
ΕΜΑ: Πράσινο φως για εμβολιασμούς στην ομάδα 5-11
Συμφώνησαν τελικά στην Γερμανία για σχηματισμό κυβέρνησης με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς
Κύπρος : Απαγόρευση Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και self test στους εμβολιασμένους
Ο εφιάλτης των lockdown επέστρεψε στην Ευρώπη. Ποια μέτρα παίρνουν 13 ευρωπαϊκές χώρες
Κοκκίνησε ολόκληρη (σχεδόν) η Ευρώπη στους νέους επιδημιολογικούς χάρτες του ECDC
Παγώνει ο Nord Stream 2, παίρνει φωτιά η τιμή του φυσικού αέριου
Νέες εντάσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν
Σe τέλμα οι συζητήσεις στην COP 26 για την κλιματική αλλαγή
Tα lockdown επιστρέφουν καθώς η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας
Πράσινο φως από τον ΕΜΑ για Ronapreve και Regkirona, θεραπείες του Covid-19
Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Ν. Αφρικής Φρεντερίκ Ντε Κλερκ
Αστεία, όσο και δραματική παρέμβαση για την κλιματική αλλαγή υπουργού κράτους που κινδυνεύει να εξαφανιστεί
Νέα δεδομένα για την πανδημία με τα χάπια των Merck και Pfizer
Έντονες οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωπαϊκή οικονομία
Λιγνός_νέα
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.