Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021

Προβληματίζεται, αλλά... προσωρινά η Κομισιόν με την έκρηξη των τιμών ενέργειας

Ανοιχτή να εγκρίνει μέτρα που θα ανακουφίσουν τους καταναλωτές από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

 Όπως τόνισε η επίτροπος, μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Ενέργειας και Μεταφορών της Ε.Ε. στην Σλοβενία, υπάρχουν «εργαλεία στα οποία μπορούν να προσφύγουν αμέσως οι κυβερνήσεις» ώστε να μειωθεί η τιμή της ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, επισήμανε η Κομισιόν παράλληλα εργάζεται για να περιορίσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από τα ορυκτά καύσιμα.

Ως εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματα της έκρηξης των τιμών ενέργειας, η Κάντρι Σίμσον ανέφερε τη μείωση του ΦΠΑ, την άμεση στήριξη των φτωχότερων ή τη στοχευμένη και προσωρινή βοήθεια για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. «Οι υπηρεσίες μου είναι έτοιμες να βοηθήσουν (τις κυβερνήσεις) να εκπονήσουν αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.

Εξήγησε δε ότι «οι χώρες-μέλη ζήτησαν ξεκάθαρη κατεύθυνση για το είδος των προσωρινών μέτρων που μπορούν να υιοθετήσουν, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες», ώστε «να προστατεύσουν τους ευάλωτους καταναλωτές».

Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου παγκοσμίως, συνέπεια της οποίας είναι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος παντού στην Ευρώπη, «καταδεικνύει ότι χρειάζεται να βάλουμε τέλος στην εξάρτησή μας από τα ξένα ορυκτά καύσιμα, το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Στην Ευρώπη ήδη γίνεται μεγάλη συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η αύξηση της τιμής των καυσίμων, με την Ισπανία να έχει λάβει μέτρα όπως η περικοπή του ΦΠΑ στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και η μείωση άλλων φόρων, η περικοπή προνομίων των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, η επιβολή ανώτατων τιμών στην πώληση της ενέργειας και άλλα. 


Πηγή: efsyn.gr

Μέτρα έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά προς το παρόν το μόνο σαφές είναι μια στήριξη 9 ευρώ τον μήνα στα νοικοκυριά και αναμένουμε να δούμε πώς και αν θα συνδράμουν οι ιδιωτικές εταιρείες στην προσπάθεια.

Να σημειωθεί ότι η δήλωση της Επιτρόπου Ενέργειας έρχεται έπειτα από τα στοιχεία για την ενεργειακή φτώχεια που ήρθαν στο φως από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), σύμφωνα με τα οποία σήμερα, πρώτη ημέρα του φθινοπώρου και με τον χειμώνα να πλησιάζει, το 15% των φτωχών εργαζομένων της Ευρώπης δεν θα είναι σε θέση να ανάψουν θέρμανση για τα νοικοκυριά τους. Ο αριθμός αντιστοιχεί σε 2.713.578 άτομα σε όλη την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
DEYATH
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Προβληματισμός από την νέα "μετάλλαξη Μποτσουάνα"
ΕΜΑ: Πράσινο φως για εμβολιασμούς στην ομάδα 5-11
Συμφώνησαν τελικά στην Γερμανία για σχηματισμό κυβέρνησης με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς
Κύπρος : Απαγόρευση Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και self test στους εμβολιασμένους
Ο εφιάλτης των lockdown επέστρεψε στην Ευρώπη. Ποια μέτρα παίρνουν 13 ευρωπαϊκές χώρες
Κοκκίνησε ολόκληρη (σχεδόν) η Ευρώπη στους νέους επιδημιολογικούς χάρτες του ECDC
Παγώνει ο Nord Stream 2, παίρνει φωτιά η τιμή του φυσικού αέριου
Νέες εντάσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν
Σe τέλμα οι συζητήσεις στην COP 26 για την κλιματική αλλαγή
Tα lockdown επιστρέφουν καθώς η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας
Πράσινο φως από τον ΕΜΑ για Ronapreve και Regkirona, θεραπείες του Covid-19
Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Ν. Αφρικής Φρεντερίκ Ντε Κλερκ
Αστεία, όσο και δραματική παρέμβαση για την κλιματική αλλαγή υπουργού κράτους που κινδυνεύει να εξαφανιστεί
Νέα δεδομένα για την πανδημία με τα χάπια των Merck και Pfizer
Έντονες οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωπαϊκή οικονομία
Λιγνός_νέα
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.