Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021

ΕΜΑ: Τα ωφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca υπερτερούν του κινδύνου παρενεργειών

Τη θέση ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου παρενεργειών επαναδιατυπώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανσμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) -διατηρώντας το «πράσινο φως» στη χορήγηση του σκευάσματος-, εντούτοις επισημαίνει πως οι θρομβώσεις θα πρέπει να ταξινομηθούν ως πολύ σπάνια παρενέργεια του σκευάσματος. Ακολουθεί συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως η αρμόδια Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης-Αξιολόγησης Κινδύνου του Οργανισμού επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου παρενεργειών από τη λήψη.

Σημείωσε πως πρόκειται για εμβόλιο «υψηλής αποτελεσματικότητας» ως προς την πρόληψη σοβαρής νόσου και ανάγκης νοσηλείας, και ότι ο κίνδυνος θρομβώσεων είναι «πολύ σπάνιος» -ωστόσο, βάσει ενδελεχούς ανάλυσης αναφερόμενων περιστατικών, θα πρέπει να ταξινομηθούν ως πιθανή παρνέργεια σε όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως φύλου.

«Είναι σημαντικό ότι τόσο οι εμβολιασθέντες, όσο και οι επαγγελματίες Υγείας, να είναι ενήμεροι των ενδείξεων και συμπτωμάτων αυτών των ασυνήθιστων διαταραχών θρομβώσεων, ώστε να μπορούν να εντοπίζονται έγκαιρα για να ελαχιστοποιείται οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος» επισήμανε η Έμερ Κουκ.

Ο ΕΜΑ δεν έχει εντοπίσει συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτιμώντας ότι μια «εύλογη» εξήγηση για τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος θα μπορούσε να είναι η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού.

«Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν, καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η ίδια τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εξακολουθήσει να καταγράφει τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα όλων των εγκεκριμένων εμβολίων κατά της Covid-19 και θα προχωρήσει στην έκδοση περαιτέρω συστάσεων εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της AstraZeneca, η Έμερ Κουκ σημείωσε πως αποδεικνύει τις προκλήσεις που εγείρουν οι εκστρατείες εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας, προσθέτοντας ότι όταν εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάζονται μπορεί να υπάρξουν πολύ σπάνια περιστατικά που δεν αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Ο ρόλος της φαρμακοεπαγρύπνησης και παρακολούθησης των παρενεργειών είναι ακριβώς να συνδράμει στον ταχύ εντοπισμό και ανάλυση των κινδύνων, καθώς και να αξιολογήσει τον αντίκτυπό τους στο ισοζύγιο οφέλους-κινδύνου -το οποίο για τον ΕΜΑ παραμένει θετικό ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όπως έχει γίνει γνωστό, θα ακολουθήσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μάρτα Τεμίντο, η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης, η οποία θα ξεκινήσει στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
Hondos_210719
Lefteris
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Σκάνδαλο υποκλοπών με malware Ισραηλινής εταιρίας
Αντιδράσεις για την μετεξέλιξη της Alitalia σε Ita
Γερμανία: τουλάχιστον 58 οι νεκροί από τις πλημμύρες
Jet2: επανέναρξη των πτήσεων (και διακοπών) προς Ελλάδα και όλους τους 'πορτοκαλί' προορισμούς στις 19 Ιουλίου
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για ένα νέο κύμα της επιδημίας στην Ευρώπη
Ολικό αποκλεισμό των Βρετανών τουριστών επιδιώκει η Γερμανία
Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Λεβέν στην Σουηδία
Ο επικεφαλής της Ryanair βλέπει έντονη κινητικότητα στον τουρισμό
Κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου στο Μαϊάμι
Πιέσεις των αμερικανικών αεροπορικών στην κυβέρνηση Μπάϊντεν για άρση των περιορισμών
Έντονη κριτική αερομεταφορέων και tour operators για την Βρετανική πράσινη λίστα
ΙΑΤΑ: Χάος στα αεροδρόμια αν δεν υπάρξουν ψηφιακές διαδικασίες ελέγχου
Τέλος το εμβόλιο της AstraZeneca για την Ευρώπη
Ένταση στην Μεσόγειο μετά από Λιβυκά πυρά κατά Ιταλικού αλιευτικού
Παγκόσμιο ρεκόρ 379.000 κρουσμάτων σε 24 ώρες στην Ινδία. Βοήθεια στέλνουν οι ΗΠΑ
Denaxa
Λιγνός_νέα
ΔΕΥΑΘ
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.