Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021

Πωλ Κρούγκμαν: Εμβόλια, μια μεγάλη Ευρωπαϊκή καταστροφή 

Δριμεία κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς κάνει ο Paul Krugman με άρθρο του που δημοσιεύεται στους New York Times. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Καθηγητής υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση της γραφειοκρατίας και της μη ανάληψης ευθύνης καθυστέρησε πολύ να πάρει αποφάσεις για τους εμβολιασμούς και αυτό το πληρώνει με χιλιάδες περιττούς θανάτους και οικονομική αιμορραγία των πολιτών της.

Την ίδια ώρα,συνεχίζει,που νέα εμβόλια προσφέρουν επιτέλους μια ρεαλιστική προοπτική επιστροφής στην κανονική ζωή, η πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίστηκε από το ένα φιάσκο μετά το άλλο. Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν αργά στην Ε.Ε.: Προσαρμοσμένα για τον πληθυσμό,η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει περίπου τρεις φορές περισσότερες δόσεις από τη Γαλλία ή τη Γερμανία.Και οι υπόλοιπες χώρες εξακολουθούν να υστερούν, χορηγώντας εμβόλια λιγότερο από τα μισά από όσα θα έπρεπε.

Και το θέμα,σημειώνει,είναι ότι οι πολιτικές της Ηπείρου δεν μοιάζουν με μεμονωμένες περιπτώσεις, μερικές κακές αποφάσεις που λαμβάνονται από μερικούς κακούς ηγέτες. Αντίθετα, οι αποτυχίες φαίνεται να αντικατοπτρίζουν θεμελιώδη ελαττώματα στους θεσμούς και τις συμπεριφορές της Ευρώπης - συμπεριλαμβανομένης της ίδιας γραφειοκρατικής και πνευματικής ακαμψίας που έκανε την κρίση του ευρώ πριν από μια δεκαετία πολύ χειρότερη από ό, τι θα έπρεπε.

«Οι λεπτομέρειες της ευρωπαϊκής αποτυχίας είναι περίπλοκες. Αλλά το κοινό νήμα φαίνεται να είναι ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν ήταν απλώς αντίθετοι με τον κίνδυνο, αλλά αποφεύγουν τους λάθος κινδύνους. Φάνηκε να ανησυχούν περισσότερο για τις διαδικασίες,τον τρόπο προμηθειών,τα παζάρια με τις τιμές των φαρμάκων και την επιλογή των εταιρειών παρά για τον κίνδυνο πολλών Ευρωπαίων να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν επειδή η διάθεση του εμβολίου θα ήταν πολύ αργή. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, αυτή η στάση οδήγησε στην επιβολή σκληρών, καταστροφικών πολιτικών λιτότητας στα έθνη οφειλετών, μήπως κατά κάποιον τρόπο δεν καταβάλουν επαρκές τίμημα για την προηγούμενη δημοσιονομική ανευθυνότητα. Αυτή τη φορά σήμαινε να επικεντρωθούνε σε μια σκληρή συμφωνία με τις εταιρείες φαρμάκων, ακόμη και με το κόστος μιας πιθανώς θανατηφόρας καθυστέρησης, για να μην υπάρξει υπαινιγμός κερδοσκοπίας»

Κριτική επίσης κάνει ο Krugman για τις προσπάθειες για μια κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική που καθυστέρησε τις Εθνικές Κυβερνήσεις για απευθείας συμβάσεις φαρμάκων, εν αναμονή της συναίνεσης καθώς και στον τρόπο που προωθήθηκε στο κοινό η ιδέα του εμβολιασμού συγκρίνοντας την γρήγορη δυναμική εθνική ώθηση διάθεσης και εμβολιασμού που κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα ο Biden στις USA. Ως πρόσθετο παράγοντα αποτυχίας των εμβολιασμών στην Ευρώπη θεωρεί την εκτεταμένη εχθρότητα προς την επιστήμη στη Γηραιά Ήπειρο.

«Στην Αμερική η περισσότερη εχθρότητα προς την επιστήμη προέρχεται από τα δεξιά, ειδικά από τους θρησκόληπτους. Είμαστε ένα έθνος γεμάτο αντι-εξελικτικούς, αρνητές της κλιματικής αλλαγής και, πιο πρόσφατα, αρνητές Covid - μορφές επιστημονικής άρνησης που είναι πολύ λιγότερο συχνές στην Ευρώπη. Όμως άλλες αντι-επιστημονικές συμπεριφορές,είναι λιγότερο διαδεδομένες σε αυτό που αποκαλούμε αριστερό χώρο. Η απροθυμία λήψης εμβολίου Covid-19, ακόμη και αν είναι διαθέσιμο, είναι σχεδόν άγνωστη εδώ, αλλά το αντιεμβολιαστικό κίνημα φαίνεται να είναι ανησυχητικά μεγάλο στην Ευρώπη, ειδικά στη Γαλλία»

Το πρόβλημα που προέκυψε με το εμβόλιο της AstraZeneka απλά ήρθε να επιβεβαιώσει όσα υποστήριζε μέχρι τώρα,συνεχίζει. 

«Όλα αυτά τα προβλήματα επιβεβαιώθηκαν όταν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca με βάση πιθανώς ψευδείς ενδείξεις ότι ενδέχεται να εμφανιστούν θρομβοεμβολικά επεισόδια. Και πάλι, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν εμμονικοί με τους λάθος κινδύνους - ακόμη και αν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, σίγουρα είναι ελάχιστοι σε σχέση με την προστασία που παρέχει το εμβόλιο. Και πάλι η Ευρώπη απέτυχε να συντονίσει: η Γερμανία ανέστειλε τους εμβολιασμούς της AstraZeneca και άλλοι έσπευσαν να ακολουθήσουν από φόβο ότι θα κατηγορηθούν εάν κάτι πάει στραβά (εκτός από τους ανθρώπους που πεθαίνουν επειδή δεν έκαναν τον προγραμματισμένο τους εμβολιασμό)»

Και καταλήγει,πως το πιο ανησυχητικό πράγμα για ολόκληρο το φιάσκο είναι πως δεν μπορεις να κατηγορήσεις μόνο για μερικούς κακούς ηγέτες.  Αντίθετα, φαίνεται να αντικατοπτρίζονται θεμελιώδη ελαττώματα στους θεσμούς.Το Ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετωπίζει βαθιά προβλήματα.

Διαβάστε ολόκληρο το ενδιαφέρον άρθρο του Paul Krugman (στα αγγλικά)
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
Hondos_210405
Pharmacy
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Η Ε.Ε. δεν προτίθεται να ανανεώσει τις συμβάσεις για τα εμβόλια με AstraZeneca και Johnson & Johnson
Δανία: Οριστικό στοπ στο εμβόλιο της AstraZeneca
Kaspersky Labs: κενό ασφάλειας στο αποθετήριο APKPure του Android
Αναστολή εμβολιασμών με το Johnson & Johnson στις ΗΠΑ
Άρχισαν οι παραδόσεις των εμβολίων της Johnson & Johnson στην Ε.Ε.
Αλλαγή σελίδας για την Alitalia
ΕΜΑ: Τα ωφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca υπερτερούν του κινδύνου παρενεργειών
Aναστολή των δοκιμών του εμβολίου AstraZeneca στα παιδιά
Και "με την βούλα" πλέον η σύνδεση του εμβόλιου της AstraZeneca με περιστατικά θρομβώσεων
Πλήρης Ελληνική στήριξη στον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλλα
Οι ΗΠΑ διακόπτουν την παραγωγή του εμβολίου της AstraZeneca
Διακοπές και εστίαση απο τέλος Ιουνίου στη Γερμανία
ΕΜΑ: Δεν υπάρχουν αποδείξεις για την διακοπή χρήσης του εμβόλιου της AstraZeneca
Αναστολή του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών στην Γερμανία
Η ελληνική σημαία κυματίζει σε ιστορικά κτήρια σε όλο τον κόσμο!
Λιγνός_νέα
Denaxa
Αιμοδοσία 21/05
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.