Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Ανταλλακτήρια bitcoin ακόμη και σε συνοικιακά mini market

Συντάκτης: ΔΚ

Σαν επιδημία αυξάνονται και πληθύνονται και στην Ελλάδα τα ATM για bitcoin, οι αυτόματες μηχανές δηλαδή, στις οποίες μπορεί κανείς να καταθέσει μετρητά και να αγοράσει το ψηφιακό νόμισμα, πιστώνοντας το ειδικό ψηφιακό πορτοφόλι του.
 

Και από εκεί και πέρα, ουδείς μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία του χρήματος.

 

Το bitcoin άλλωστε, είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που λειτουργεί παράλληλα με το συντεταγμένο νομισματικό σύστημα χωρίς κανένας έλεγχο ή ρύθμιση μέχρι στιγμής.
 

Ωες εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει από πού προέρχονται τα μετρητά που κατατίθεται ούτε πού κατευθύνονται.


Το πως λειτουργεί, είναι απλό. Ο ενφδιαφερόμενος πολίτης καταθέτει τα χρήματά του, για παράδειγμα τα ευρώ του, για να πάρει bitcoin τα οποία μπορεί να ανταλλάξει έναντι προιόντων ή υπηρεσιών σε αρκετά καταστήματα ή ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών.

 

Στην Ελλάδα την αρμοδιότητα της εποπτείας και της διαμόρφωσης του απαραίτητου πλαισίου ανέλαβε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όχι η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες, καθώς πολλοί αντιμετωπίζουν τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα ως άυλες αξίες χαρτοφυλακίου και όχι ως συνάλλαγμα.
 

Ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη η συγκεκριμένη αγορά διασφαλίζει την απόλυτη ανωνυμία στους εμπλεκομένους. Σε βιβλιοπωλεία και ψιλικατζίδικα, σε μίνι μάρκετ, αλλά σε μικρούς ειδικευμένους χώρους στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων της Ελλάδας, πληθαίνουν τα σχετικά τερματικά και μαζί τους οι ανησυχίες για το ποιοι και πώς χρησιμοποιούν την «γκρίζα» αυτή αγορά.

 

Στην Ελλάδα τα κρυπτονομίσματα γίνονται αποδεκτά ως μέσον πληρωμής σε πάνω από 100 επιχειρήσεις, ενώ είναι επίσης δυνατή η αγορά και πώληση και η ανταλλαγή παραστατικών νομισμάτων με εικονικά νομίσματα με τη χρήση τραπεζικού λογαριασμού ή κάρτας ή με καταβολή μετρητών, που πραγματοποιείται είτε διαδικτυακά, μέσω πλατφορμών, είτε με φυσική παρουσία, μέσω αυτόματων μηχανών που καταχρηστικά ονομάζονται ATMs., επισημαίνει η Νατάσα Στάμου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
 

Το πλήθος των ανταλλακτηρίων «ATMs» που υπολογίζεται ότι υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα ξεπερνά τα 60 (ενδεικτικά δεδομένα υπάρχουν στην ιστοσελίδα coinatmradar.com/country/83/bitcoin-atm-greece/).

 

Στην Ε.Ε., η εποπτεία των εικονικών νομισμάτων επελέγη να ρυθμιστεί αρχικά μέσω της νομοθεσίας για το «ξέπλυμα» χρήματος. Οι πάροχοι υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ παραστατικών και εικονικών νομισμάτων, καθώς και οι πάροχοι υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών, δεν είχαν έως τώρα θεσμοθετημένη υποχρέωση να εντοπίζουν την ύποπτη δραστηριότητα, ώστε η πιθανότητα να μεταφέρονται κεφάλαια αγνώστου κατόχου και προέλευσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ή να συγκαλύπτονται μεταφορές, κυρίως λόγω του σημαντικού βαθμού ανωνυμίας που προσφέρουν οι εν λόγω πάροχοι, ήταν αυξημένη, σημειώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

 

Τον περασμένο μήνα, ο γίγαντας των ηλεκτρονικών πληρωμών PayPal ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στα 346 εκατομμύρια των χρηστών του να αγοράζουν και να πωλούν bitcoin, καθώς και να το χρησιμοποιούν για να κάνουν τις αγορές τους στο δίκτυο των 26 εκατ. λιανεμπόρων που συνεργάζονται με την εταιρεία.

 

Κάπως έτσι, το νόμισμα του Διαδικτύου βρέθηκε να αποτελεί μια αγορά με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 300 δισ. δολαρίων, στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 55 εκατ. ψηφιακά πορτοφόλια (wallets). Στα «πορτοφόλια» αυτά, ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύει τα bitcoins του, αφού στην πραγματικότητα το ψηφιακό αυτό νόμισμα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πρόγραμμα υπολογιστή που επιτρέπει σε δύο άτομα να ανταλλάξουν «χρήματα» από οπουδήποτε στον κόσμο, μέσω του Ιντερνετ, μέσα σε λίγα λεπτά και με πολύ χαμηλό κόστος συναλλαγής.


Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά νομίσματα, το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα δεν εκδίδονται από κυβερνήσεις ή κεντρικές τράπεζες, αλλά χαρακτηρίζονται από την πλήρη απουσία εποπτείας και κεντρικού ελέγχου. Ο καθένας μπορεί να ανοίξει ένα «πορτοφόλι» online και να κάνει συναλλαγές με bitcoins, χωρίς να χρειαστεί να δώσει το παραμικρό στοιχείο ταυτότητας.


Το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα αποτελούν ένα σύστημα σχεδόν στιγμιαίων πληρωμών με πολύ χαμηλές προμήθειες. Αυτό που πολλοί βλέπουν ως το μέλλον του χρήματος. Αυτό είδαν και οι άνθρωποι του Facebook όταν δημιούργησαν το libra, ένα ψηφιακό νόμισμα που ανήκει στην κατηγορία των «stable coins», αφού συνδέεται με εθνικά νομίσματα, για να αποφεύγει τις πολύ μεγάλες διακυμάνσεις.
 

Ομως όταν τα ψηφιακά νομίσματα φτάνουν να μετρούν 2,7 δισ. δυνητικούς χρήστες (αφού τόσοι χρησιμοποιούν το Facebook παγκοσμίως), κυβερνήσεις και εποπτικές αρχές αρχίζουν να ανησυχούν. «Δεν θα επιτρέψουμε στο libra να μεταμορφωθεί σε ένα εθνικό νόμισμα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα», έλεγε πέρυσι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ.

Πηγή - πληροφορίες : εφημερίδα "Καθημερινή"  

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
Atacon
Hondos_verynew
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΔΝΤ: Ανάπτυξη 5,5% για την παγκόσμια οικονομία και 4,2% για την Ευρωζώνη το 2021
Μέρκελ: έκκληση για «δίκαιη» κατανομή των εμβολίων στον κόσμο
Ιταλία: παραιτήθηκε η κυβέρνηση Κόντε
Έφυγε ο σπουδαίος δημοσιογράφος Λάρι Κινγκ
Ορκίζονται σήμερα Μπάιντεν - Χάρις
H κακοκαιρία «χτύπησε» και την έρημο Σαχάρα!
Εργάτες παγιδευμένοι μια εβδομάδα σε ορυχείο της Κίνας κατάφεραν να στείλουν μήνυμα στους διασώστες
Τα 10 πιο τρομακτικά μέρη του κόσμου
ΗΠΑ : 4.500 θάνατοι, 235.000 κρούσματα, 131.000 νοσηλευόμενοι απο Covid σε 24 ώρες
10 επισκέψιμα μέρη στον πλανήτη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν
Η Βρετανία αποχαιρέτησε το Erasmus
Και επίσημα πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν – Επικυρώθηκε η νίκη του
Πραξικόπημα- καρναβάλι πριν από την ανακήρυξη του Μπάϊντεν ως νέου προέδρου των ΗΠΑ
Ε.Ε. και ΕΜΑ ενέκριναν το εμβόλιο της Moderna
Οι αλλαγές για τους Έλληνες λόγο Brexit
Λιγνός_νέα
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.